måndag 21 november 2011

Feta?

Jag är uppvuxen på landet. Verkligen landet, skog på baksidan huset, åkermark på framsidan och en busslinje med fyra turer om dagen, vardagar. Inga  på helgen. Inne i själva samhället fanns det en liten ICA butik. Även i grannbyn en mil bort fanns det också en liten ICA butik.

På den tiden tyckte man att den lilla ICA butiken hade allt. Köttbullar, ost, leksaker, luftgevärskulor, bonvax, spadar och makaroner. Utbudet var otroligt bra med tanke på hur få hyllmeter handlarn' egentligen hade. Men som så många andra lanthandlare blev han utkonkurrerad av stormarknaderna inne i staden en bit bort.

Och säga vad man vill, men undrar hur det är att bedriva lanthandel idag när utbudet är så enormt stort på allt. När jag var liten fanns det Kalles kaviar och Svennes Kaviar. Det var liksom hela utbudet. Ingen prickig, ingen randig, ingen banan-kaviar, eller euroshopper. Och ost kanske det fanns 12sorter i ost-disken. Och idag? Ta bara en sådan sak som Fetaost. Det fanns inte när jag var liten. Men idag på coop finns det hur många som helst.

Mitten och bortåt är bara fetaost och liknande.

Jag räknade och fick ihop det till 23 sorters Fetaost, 12sorter halloumi (och grilloumi) och tio sorters salladsost (eller liknande som inte får heta fetaost av någon anledning). Det blir 45sorters ost som aldrig fanns när jag var liten.

En annan sak som också tar upp flertalet hyllmeter idag är Taco-skal och alla tillbehör och varianter till detta som finns. Fanns heller aldrig när jag var liten. Och det där med att ta upp hyllmeter. Senap. Jag har bloggat om det förut. I vår lokala ICA butik finns det idag över 40sorter. bara senap.

Jag undrar bara, vad är det som har försvunnit, (föutom grisfötter i gelé)? Det har blivit så mycket av allt. Finns det inget det blivit mindre av? För om det är så förstår jag varför det nästan inte finns några lanthandlare kvar. De får helt enkelt inte plats med allt.

4 kommentarer:

 1. Fyra bussturer? Jag får det bara till tre, förutom onsdagar (och några år fredagar).

  SvaraRadera
 2. Försök hitta pölsa, något som jag efter dryga 15 år utan faktiskt börjat sakna.

  SvaraRadera
 3. Alla dessa beslut man ska ta i affären. Sortimentet är skitbrett. Iallafall slutar det alltid med att jag får en känsla av att ha valt fel ändå. Det var bättre förr. Är också född på landet med lanthandel och byoriginal. /Gina

  SvaraRadera
 4. Nikka: Du har rätt, tre var det..Jag måste tänkt på en onsdag när jag skrev.
  ******
  Patrik: Pölsa finns... på burk..jag tror det är du som inte vet var du ska leta.
  ********
  Gina: Man har aldrig val fel, man har bara valt annorlunda.

  SvaraRadera