söndag 6 november 2011

Varför mätaVi har en regnmätare, något som jag köpte på impuls tidigare i höstas. Idag stod jag och begrundade regnmätaren och funderade mer på varför vi egentligen har en.
Är det för att kunna lägga in lite fakta i ett eventuellt samtal över häcken med grannarna:
-Vet ni hur mycket det regnade inatt? 17mm!

Eller är det för att kunna visa sig på styva linan och ha koll på sin värld och inte bara acceptera den information man får slängd på sig?
Granne: Tänk, det måste regnat minst 30mm inatt.
Jag: Nej, det regnade faktiskt inte mer än 17mm. Jag vet, jag har regnmätare.

För om jag ska vara ärlig så vet jag inte vad jag ska med regnresultatet till. Jag har hittills i mitt liv nöjt mig med skalan, lite regn, vanlig regnskur, hällregn. Och nu kan jag få resultatet på millimetern när.
Saken med regn är ju att oftast vill man ju ha informationen, innan, regnet kommer:
Nu kommer det att falla 20mm regn, ställ in kvällsgrillningen. eller
Den här regnskuren kommer snart att gå över, du behöver inte leta rätt på något paraply.

Jag är inte riktigt säker på vad jag ska göra med resultatet i efterhand. Veta att det igår regnade 17mm. Vad ska jag göra åt det liksom? Och inte har jag något annat som blir påverkat av att det regnade 17mm.

Men å andra sidan har jag två Rubiks kub (vilka jag inte kan lösa utan instruktion), en ficklampa på 18millioner candelpower som är så stor att den nästan inte går att använda, samt en specialgaffel för att fiska upp oliver ur olivburkar med (om man tröttnar på att använda sked liksom).

Så jag ska nog inte ifrågasätta så mycket. Jag är pryltokig och värdelöst vetande kan vara rätt roligt. Som tex att det att det regnat 17mm.

5 kommentarer:

 1. Såå....Var det 17 mm regn sa du?

  SvaraRadera
 2. Gustav, du har inte åldern inne än för att en regnmätare ska vara viktig. Min mamma däremot, 81 år, börjar alla samtal med att prata väder. Ibland när man ringer henne tror man att man hamnat hos SMHI. /Gina

  SvaraRadera
 3. Hahaha! Jag har frågat det förr. Hur gammal är du? Regnmätare är ett ålderstecken, det är som Gina säger.

  SvaraRadera
 4. Malin J: Ja omkring 17 tror jag det var jag skrev. Sen kan verkligheten faktiskt varit 18. Det händer att jag polerar sanningen.
  ************
  Gina: Har din mor någonsin funderat på att dryga ut pensionen med att sommarjobba som sjöväderrapportsuppläsare i Sveiges radio? Kanske vore något?
  **********
  Singelmamman: Jag är rätt precist mellan 30 och 40.

  SvaraRadera
 5. Pensionärer har tid med sådant. När mamma förtjust hojtade att hon tömt regnmätaren två gånger under en helg för att den var full, förstår man att de har haft busväder. Sedan kan man kanske ifrågasätta det kloka i att gå ut i detta väder och tömma regnmätaren, men jycken behövde väl göra sitt också.

  SvaraRadera