fredag 18 november 2011

Radiopsykologi

Jag skulle bloggat igår. Jag började faktiskt. Men så så "Poff", försvann strömmen. Hela kvarteret dog. Men längre bort lyste gatlyktorna, så det var väldigt lokalt. Det var bara att treva sig fram till sängen och lägga sig. Och i morse när jag vaknade var allt som vanlig igen, med ström i vägguttagen.

Skit samma. Just nu spenderas det ett par timmar i källaren med renovering varje kväll. Sällskapet brukar bestå av en bygglampa och en gammal klockradio som brusar fram RixFM. Och eftersom det brukar bli sent i källaren blir det alltid minst en timme "Gerts Värld".

Gert Fylking, som nu börjar bli gammal teknikförvirrad gubbe, sitter ensam i radiostudion timmarna innan klockan slår midnatt och trycker lite på måfå på knappar och ber att folk ska ringa in till honom. Varje kväll brukar han försöka ha ett tema. Väldigt ofta är temat "Sex och samlevnad", eller "Fritt".

Och det är nu det märks att det har varit hårda neddragningar inom psykiatrivården i landet de senaste åren. Det är lite skrämmande att lyssna. Som igår tex:

Gert: Hej, välkommen till Gerts värld, temat ikväll är saker man ångrar. Vem har jag på tråden.
Siv: Hej Gert, det är Siv.(som om Gert skulle känna henne innan?)
Gert: Jaha, och vad ångrar du Siv?
Siv: Ja du Gert.. om du bara visste (alla kvinnor som ringer in börjar alltid med långa suckar och jaa om du visste, en tre fyra gånger innan de kommer till skott).

Gert:Jaaaa?
Siv: Jo, du vet, det var ju ett tag sedan. Men min pappa va. Även om han var dum så försökte jag faktiskt rädda honom.
Gert: Vad hade hänt?
Siv: Han var alldeles blå i ansiktet och låg på golvet.
Gert: Oj då, var det hjärtat?
Siv: Jag är ju undersköterska så jag kan ju grejerna. Och jag gjorde så lung och hjärt grej på honom.
Gert: Hjärt och lungräddning?
Siv: Ja precis, jag är ju undersköterska så jag kan ju sånt.
Gert: Vad bra. Lyckades du rädda honom?
Siv: Nej.... Men han hade varit dålig förut och gjort sånadär operationer, pas, eller vad det heter, innan
Gert: Bypass operation?
Siv: Ja, så heter det kanske.

Samtalet går vidare. Själv undrar jag hur någon som arbetar inom vården kan vara så dåligt påläst.

Nästa kvinna har samma dag efter flera års misshandel tagit sig i kragen och via socialen akut skaffat sig skyddat boende till sig och sin tioåriga dotter. Nu ringer hon in till Gert och talar ut om hur dåligt samvete hon har för att hon lämnat sin man. Varför ringer hon till radion? finns det ingen kurator eller psykolog på boendet?

Idag ringde de in en arg finska från Vetlanda som var skitsur att socialen lagt sig i hennes liv. Hon var helt oskyldig. De förföljde henne bara för att hon hade finskt påbrå. Det hela hade börjat för flera år sedan då hon åkte fast för rattfylla och fick fotboja.

Sen hade socialen hindrat henne till umgänge med sina barn eftersom hon hade "olämpligt sällskap". Karln hon hade gjorde sig av med sin tidigare tjej genom att slänga ut henne från balkongen så hon bröd ryggen. Men eftersom hon inte visste det, ansåg hon att socialen gjorde fel när de började begränsa henne i umgänget med sina tonårsbarn.

I övrigt var hon helt oskyldig och socialen var bara dumma i huvudet. Förutom att hon skickat två "killar" på karln hon var ihop med och som brutit ryggen på sin förra tjej. Där någonstans tystnar hon och inser själv att hon nog "försagt" sig lite. Men socialen är fortfarande dumma och trakasserar henne bara för att hon är finska.

Hon avslutar samtalet med: "Ni svenskar kan gå och knulla era jävla negerbollar, leve Finland!"

Det finns EN stor fördel att lyssna på "Gerts Värld". Man känner sig väldigt normal.

4 kommentarer:

 1. Herregud! Tur att jag så sällan lyssnar på radio, det där kan man ju vara utan. Har bott granne med Gert och han var mkt lågmäld och trevlig. Inte alls som när han sprang runt i rosa träningsoverall. /Gina

  SvaraRadera
 2. Jösses vad normal jag känner mig helt plötsligt ;-)

  SvaraRadera
 3. Gina:Jaså, där ser man. Jag vet att han har en annan sida som man inte ofta får se. Bl.a vet jag han han är med i Evangeliska fosterlandsstiftelsen. Det tror man inte alltid om honom.
  *******
  Malin J: skönt att höra ;)

  SvaraRadera
 4. Vad skönt att man alltså inte missar något när man inte lyssnar på Gerts värld (brukar försöka sova vid den tidpunkten, har något att göra med en bebis som vankar vid fyratiden)... och att man nog ändå är rätt normal

  SvaraRadera