onsdag 4 januari 2012

Återvinning

Här hemma försöker vi rädda planeten. Lite i alla fall. Vi gör det genom att sopsortera. Idag var en sån dag där alla återvinningskärl, (papper, kartong, glas, plast, plåt och pant) var fulla. Så innan vi for till det lokala ICA för att fylla vårt kylskåp, knölade vi bilen full med kassar till bredden fyllda med vad som på 80-talet kallades för sopor. Idag heter det återvinning.

Och på grund av att någon för länge sedan inte höll koll på sina två barn så de klättrade in i en container, (ärligt talat, fruktansvärd händelse både för föräldrarna barnen och lastbilschauffören) så är det idag absolut omöjligt att på ett smidigt sätt göra sig av med sina kassar med återvinning.

Hålet i containern för pappersåtervinning är precis så litet att en vanlig ICA-kasse inte går att få in. Alla tidningar får istället skyfflas in tre i taget. Samma historia med plasten. Stort, men blockerat hål vilket gör att man måste ställa sig och hoppa på femlitersdunkar (spolarvätska) innan de går in i hålet. Samtidig som kommunen har en hel mängd med "återvinningsstationer" känns det som de gör allt för att ingen ska lyckas stoppa ned något i dem.

Därför överväger jag att ta saken i egna händer och göra sopsortering till en klassfråga. Jag ska öppna en privat, bemannad miljöstation. Där folk med ett leende tar emot dina kassar och byttor med det som ska återvinnas. Sen behöver du inte göra mer, du kan åka därifrån. De anställda pular ned allt i rätt container.

Självklart behöver du inte stiga ur bilen. Vi öppnar bakluckan och tar själva ut de återvinningskassar du vill.
Och väljer du att bli guldmedlem behöver du inte ens sortera. Lägg bara glas, plast, papper, kartong och plåt i samma behållare eller säck, så sorterar vi det åt dig. (funderar på om diamantmedlemmar ska få det hämtat hemma hos sig).

Betalar gör du genom att registrera din bil hos oss så faktureras du 15kr vid varje besök (50kr för guldmedlemmar). Inga medlemskort eller koder som kan tappas eller glömmas bort. Faktureras görs du en gång i månaden, antingen via e-faktura eller autogiro.

Så du som kan betala för dig, vill rädda planeten och sova gott om natten, välkommen till oss.

8 kommentarer:

 1. Släng in en platina-nivå när ni kommer och hämtar allt också så lovar jag bli stammis.

  Undrar hur kommunerna tänkt, återvinning kräver egentligen bil? Glas, well papper och metall brukar kunna gå att hitta inom gångavstånd, men allt det andra? Min bil är numera såld, men när jag hade den åkte jag till besiktningen som ligger precis bredvid återvinningen. Där fick den stå på tomgång hos dem i flera minuter för att få ett sanningsenligt koldioxidvärde. Dvs de åtta kilometrarna dit, plus lite till spottade den ut både det ena och andra. Tveksam miljövinst kan jag tycka.

  SvaraRadera
 2. Hade du bara bott närmare mig så hade jag blivit diamantmedlem på stående fot.

  SvaraRadera
 3. Säger det igen - Gustav for president!

  SvaraRadera
 4. Tycker att det är en fantastisk idé.

  SvaraRadera
 5. Given Diamantmedlem här!!!

  SvaraRadera
 6. Smart idé, och angående olyckan, kommer fortfarande ihåg det där, killarna gick på samma skola & bodde i samma kommun på 5500 som mig, pappa & kompis föräldrar gick skallgång hela dagen, usch.

  SvaraRadera
 7. PGW: På diamantnivå kommer vi hem och hämtar. Och du kan ha slängt allt i en och samma säck. Vi sorterar sedan på vår station.
  ****'''
  Singelmamman: Lugn,vi är snart sverigetäckande.
  *******
  Gina: Ledsen att behöva påpeka det, men Sverige är en monarki. För att bli president måste jag flytta till Finland.
  ********''
  Malin J: Ja, är det inte så säg
  ******
  Lina: Bra bra, jag antecknar.
  ****'
  ufojording: ja, hemskt var det.
  ******
  Annika: Ja, jag ska bara bli klar med min frimärkssamling först.

  SvaraRadera