söndag 12 december 2010

Fredagsstrul och helgmys

Sista två veckorna har jobbet tagit mer tid än önskat. Men sånt är livet stundtals. Därför var det extra skönt att i fredags bli bjuden på ett dignande julbord av arbetsgivaren. Julbordet läggs i samband med konferens på annan ort. Julbordet äts sedan på dagtid som lunch, på någon sorts arbetstid. Således gäller företagets alkoholpolicy: Ingen sprit. Dvs sillen fick simma i mineralvatten och julmust.

Pressyltan hade inte riktigt återhämtat sig från den ekonomiska krisen än. Bitarna som serverades led av vissa besparingar.

Men självklart ringer telefonen lagom till kaffet på maten. Det är en underhållsman, en såndär som pysslar med verkligheten, närmare bestämt med maskinerna i driften.
-"Vi har läckage på en svivel och vi hittar den inte i interna artikelregistret för maskinen, kan du hjälpa oss kontakta leverantören?"

Svivel är den vita inringade saken. En rörkoppling som tillåter att ena delen är fast och den andra att snurra runt.

Kan jag väl göra, det är ju faktiskt mitt jobb. Även om leverantören är italiensk och jag inte kan mer än "bungiorno" och "gelato". Just den här maskinen har vi haft en del strul med, vilket gjort att jag faktiskt blivit lite småduktig på att hitta just ritningar och reservdelar.

Det gör jag även denna gång, men det tar sina sköna fredagseftermiddagstimmar. Min äldre kollega som skrev in allt i interna artikelregistret var inte så slängd i engelska, även om han kunde en hel del. Sviveln finns där, men den heter inte svivel, den heter "Böj2".

Och bland över 400artiklar i ett register som skapat innan dos-promten är det inte lätt att hitta rätt om man döper på det viset. "Böj2"... undrar om han lyckades registrera någon "Dinkelhoppare" också? (Mycket konstigt, för det finns ingen "Böj1" någonstans). Problemet löst. Suck och pust! (dinkelhoppare, se Disneys l "Den lilla sjöjungfrun")


I Lördags hade vi dragit ihop några vänner på "Pepparkaksmys", dvs, baka pepparkakor, dricka glögg och stöpa ljus.

Du som vill ha krokiga ljus med lustig yta, som brinner oregelbundet och sotar samt tycker om att ha sterarinsmulor överall på golvet under mattan, duken, diskbänken samt har en halv till hel dag extra att slå ihjäl; stöp ljus!

Ljus-stöpning, grejen för dig för dig som vill ha mer att städa!

Vill man ha raka ljus som brinner bra, inte sotar och beter sig som ljus förväntas. Köp färdiga i affären. Det är dessutom billigare.

Vi (två pers) provade sju olika sorters julöl också. Och som betyg jag kan bara säga att:
De smakade finemang, allihop!

5 kommentarer:

 1. Fy fasen vad avis jag blir på er som kan dricka öl... För det första äter jag alldeles för mycket morfin för att ens våga och sedan så tål jag det inte längre, jag får världens diarée av det.... Märkligt va. Nä inte fasen vill man skita ner sig så jag skiter i ölen (men gott som fasen är det...)!

  SvaraRadera
 2. Ljusstöpning är så mysigt. Men jag hoppar över det just på grund av de orsaker du nämde.
  Vi körde glöggprovning kombinerat med mustprovning och provning av smaksatta kaffesorter.
  Det blev en hel del att dricka, men gott var det.

  SvaraRadera
 3. Min enda kommentar blir; öl kan man alltid lita på, inte alls som med rödvin. //Gina

  SvaraRadera
 4. Finns det möjligen något samband mellan öl-provningen och de där krokiga ljusen...Nej, ok, jag tänkte nog fel där :-)Så kan det ju inte vara...

  SvaraRadera
 5. Renée: Ja, öl är gott! Men jag har hört ryktesvägen att morfin inte är så tokigt det heller.
  *********
  Malin J: Oj vad med smaker som måste tumlat runt. blev inte smaklökarna bortdomnade? Kissat mycket måste ni gjort i alla fall.
  *********
  Gina: Där har du rätt. Detär ju oftare man blir besviken på ett rödvin än på en öl.
  *********
  whitelady7: Nej, faktiskt inte. Ölen öppnades en halvtimme efter att kortet togs. Det du ser på bilden kallas Cornioli effekt och har med jordens rotation och göra. Samma effekt kan ses på långa istappar. (eller så var vi mer koncentrerade på att prata skit än på själva stöpningen)

  SvaraRadera