torsdag 30 december 2010

Tvättmaskinsirritation

Under min utbildning fick jag på någon föreläsning lära mig att det är lätt att drabbas av övertro på den produkt/maskin/uppfinning man jobbar med. Att den helt enkelt kommer att bli mer världsrevolutionerande än den kommer att bli i verkligheten.

Vår tvättmaskin är ett typiskt sånt exempel. (en elektrolux). När den har tvättat klart avger den den tre rätt höga pipanden: PIIIIIIIIIIP....PIIIIIIIIIIP....PIIIIIIIIIIP.
Det betyder: Nu har jag tvättat färdigt.

Och visst, det är väl bra. Höga tydliga pip, som hörs tydligt ända till tv:n där jag sitter och njuter med mitt kvälls te. Det kan ju vara så att jag sitter och bara väntar på att få hänga den där tvätten (knappast troligt).

Men det är nu övertron på maskinens förträfflighet hos skaparna kommer fram. För vad händer om jag inte kommer och öppnar luckan på min tvättmaskin som gått färdigt? Jo, den piper igen efter en minut, tre långa höga pip: PIIIIIIIIIIP....PIIIIIIIIIIP....PIIIIIIIIIIP.

Jag hör!!! hör jag mig själv irriterat säga till svar från tv-soffan. (som om den hade öron, eller mikrofon med röststyrning). Tyvärr är det så att det inte slutar där. Den fortsätter att avge tre höga pip en gång i minuten i sju minuter.

Sju gånger! Vad är vitsen med det? Det är bara irriterande! Vad skulle hända om man inte hörde signalen och gick och öppnade luckan 50minuter efter att maskin var klar. Svar: Ingenting!

Det enda det resulterar i är att någon gång mellan 4-5 pip omgången är jag så pass irriterad att jag reser mig ur tv-soffan, går genom hallen, in på toan, öppnar luckan och går tillbaka och sätter mig i tv-soffan igen. Något mer irriterad än förut.

Ändå är skaparna av maskinen så rädd att jag ska missa att deras eminenta maskin gått färdigt. I min värld går den från att vara tvättmaskin, till när den är klar, att bli en fyra årig unge som sitter och gastar på toa att den bajsat färdigt och nu behöver assistans. Trodde ju att jag skulle slippa sånt eftersom jag inte har barn, men tydligen inte eftersom jag har tvättmaskin.

Nästa tvättmaskin jag köper ska försäljaren få lämna skriftligt på att det är en sort som kniper käft. Och till alla tvättmaskinsutvecklare på Electrolux vill jag bara säga : "Less is more".

Nästa

5 kommentarer:

 1. Herregud vilken irriterande uppfinning. Totalt onödig.

  SvaraRadera
 2. Enligt egen erfarenhet kan man vänta ungefär 48 timmar innan man hänger (om man inte öppnat luckan). Väntar man längre får kläderna en "intressant" doft och bör tvättas om.

  SvaraRadera
 3. Men finns det inte en funktion så du kan avaktivera pipet då? Det har jag :)

  SvaraRadera
 4. Fy vad irriterande.
  Här har vi sett till att ha en tvättmaskin som är absolut tyst när den är klar (dock för den rätt mycket oväsen innan dess). Med följden att vi ofta glömmer bort att vi har tvätt i den och kommer på det tre dagar senare då tvätten börjat lukta mystiskt och måste tvättas om. MEN vi slipper pipandet och det är jag tacksam för, vad är väl lite möglig tvätt ;)

  SvaraRadera
 5. MalinJ: Ja... jätteonödigt. Den maskinen mamma hade när jag var barn pep aldrig men vi hade rena kläder ändå.
  **********
  Patrik: Man kan göra så, men det är inte rätt.
  **********
  s.: Nej, det verkar inte gå och någon bruksanvisning har de gamla ägarna inte lämnat efter sig. (maskinen ingick i husköpet)
  *************
  LillaUlle: aha.. så det är ERAN tvättmaskin jag har fått.

  SvaraRadera