fredag 3 december 2010

Skillnader

Jag har varit borta några dagar. Orsaken heter tjänsteresa. I onsdags lämnade jag ett snöinklätt Sverige med -16grader och begav mig ned till Spanien. Och säga vad man vill men vädret i Spanien var inte alls som här hemma i Sverige. Det var plus 3grader, snålblåst och regn (rätt mycket regn faktiskt).

Spanien, ett EU-land så nära så lika oss och ändå så olika. I Spanien byggs alla hus på sommaren, och då är det så varmt att man glömmer att sätta in element. Därför är 12-15grader en vanlig inomhustemperatur. Detta gäller även toaletter. Jag är glad att inte behöva använda sittringen vid varje toalettbesök (burr).

Sen är deras samhälle uppbyggt efter helt andra tider. Vi reste ned för att kvalitetsgranska en verkstad. När det var färdigt tänkte vi ta en promenad i staden vi var och titta lite på centrum. Våra vänner på verkstaden tyckte då att vi skulle ta oss till hotellet först och vila lite, eftersom butikerna öppnar först 16:30.......på en vardag (spår av siestan?).

Efter rundturen (som tog ett tag eftersom vi hittade en bar där det serverades öl), återvände vi till hotellet. Klockan var då 19:50 på kvällen och vi uppsökte hotellets restaurang för att få i oss lite middag.
-"Sorry, kitchen open 20:30" blev svaret.

De äter uppenbart middag lite senare där än här. I den lilla restaurangen satt det med jämna mellanrum skyltar med en överkryssad cigarett och "prohibido fumar". Jag trodde att det betydde typ "rökning förbjuden" gemensam EU-lag som trädde ikraft för några år sen med mycket tjohej och buller.

Men jag hade fel. Det måste betytt något annat för det röktes utan problem från alla håll och kanter. Utan att varken personal eller övriga gäster brydde sig.

Idag har hela dagen bestått av hemresa. Vi steg upp 05:30 och tog taxi till flyget 06:00. Kom hem med en försenad buss och stod innanför dörren hemma kl 18:45. Mitt bästa minne av resan just nu är en dålig smörgås för 3,75€ på flyget till Sverige. Av mängden toapapper som hittills gått åt är jag tämligen säker på att något i det köket inte tvättat händerna.

Nu är det helg!

5 kommentarer:

 1. Synd att det inte var sommar där nere!

  SvaraRadera
 2. Hur många öl hann man med innan middagen?

  SvaraRadera
 3. Jag brukar också bli magsjuk dagen efter ibland...

  SvaraRadera
 4. Renée: Det tyckte vi också!
  *********
  Malin J: Tack! Två sittningar, sen var det över.
  ********
  QfE: Två på baren och en på hotellet. Och inte var det nämvärt klös i dem heller. Blev mest kissnödig.
  ******
  Patrik: Känns skönt att ha dina sympatier.

  SvaraRadera