tisdag 30 november 2010

Är det bara jag som irriterar mig???

Tekniken går framåt på alla områden. Förr var det enda som lyste glödlampor. Idag har nästan alla glödtrådslampor ersatts med diodlampor. Jag tänker då närmast på ficklampor, cykellysen och andra "leksaker" (nyckelringar mm).

Vanligaste vardags-lyset med diodlampor är nog cykelbaklyktor. Mellan 1-5 dioder sätts samman med en röd plastreflex och vips har vi ett cykellyse. Ett cykellyse bak ska vara rött och ha fast sken (enligt lagboken). Ändå envisas otroligt många (idioter i min mening) att sätta cykel-lyktan på "blinkning".

Jo, för då syns man bättre. Verkligen?? Jag kan hålla med om att om jag står i ett mörkt vardagsrum så upptäcker jag en blinkande cykelbaklykta snabbare än en med fast sken, visst. Men i trafiken då?

Ljusmängden från en cykelbaklykta är inte stor, och på bara 20meters håll är lyktan mer flimrande än blinkande. Gissa hur den är på 100meters håll. Ljus som flimmrar är antingen lååångt borta eller befinner sig bakom ett staket eller buskage. Och det finns inget fordon i körkortsboken som har flimrande baklykta.

Att dessutom köra i stadstrafik med alla lampor, lyktor, reklamskyltar mm underlättar inte. Blicken far fram och tillbaka, och vad är det som säger att blicken passerar precis i den mikrosekund lampan är tänd?

Ett fast sken lyser hela tiden. Ett fast sken kan vara allt från cykel till "enögd" bil. Ett fast sken tillåter mig att i ögonvrån se ljuset och bedöma dess läge och avstånd i förhållande till min egen förflyttning. Ett fast sken vet jag alltid var jag har. Ett fast sken är alltid där.

En jag har jätteofta blivit "lurad" av blinkande lyktor. Eftersom de flimrar registrerar hjärnan dem som längre bort än vad de är. Alltså behöver jag inte oroa mig om dem förrän om ett litet tag.

Därför blir det en obehaglig överraskning när det röda skenet inte var 125meter bort, utan helt plötsligt 25meter. Man får samma känsla i magen som när man ser 7åringar ute i trafiken själva med sina kompisar.

Och de där 25metrarna är ju snart av klarade när man sitter i sin bil och avståndet till cykeln kan helt plötsligt vara 5meter. Fast då är det kanske bra att de har en blinkande lampa, så att man upptäcker dem lättare, eftersom de plötsligt är så nära. Och sen blir allting svart... eller jag vet inte....

2 kommentarer:

  1. Stör mig enormt mycket på människor som inte har riktiga lysen på cykeln. Speciellt här i Trollhättan där de har en tendens till att svänga rakt ut i gatan utan att se sig för. Vet inte hur många ggr jag varit tvungen att panikbromsa för att idioterna tror att de har företräde. De är verkligen inte rädda om sina liv.

    SvaraRadera
  2. Malin J: ja folk som inte använder cykellyse alls är väldigt irriterande!

    SvaraRadera