tisdag 2 november 2010

En portion?Det här gott folk är en påse gott och blandat. En sådan är jag säker på att alla sätt. Men hur många är det som noterat den lilla texten nere till vänster? Då menar jag inte den blå som säger 88 (4%) GDA. Den talar bara om att rent teoretiskt finns det något i påsen som motsvarar 4% av vad kroppen i snitt behöver ha enligt någon europeisk hälso-skala.


Nej, jag menar den lilla tunna vita texten ovan den blå märket, om hur stor en portion är. I det här fallet är det 25gram. Som jämförelsetal kan mätas med att ett paket vanlig färsk jäst är 50gram och hela påsen är på 210gram. (skulle påsen räcka i över en vecka ha ha ha!)

Vet ni hur mycket 25gram Gott & Blandad är? Enligt köksvågen ligger det på någonstans 6-7bitar.
Sex sketna biter, ska det vara en portion? Det är ju bara ett "gräv" i godisskålen (med vänstern)

Om Gott&Blandat kan ses som någon sorts "genomsnittsgodis" kan man räkna på följande sätt:
Lösgodis brukar kosta ungefär 7,90kr/hg. Köper man för 20kr får man 2,53hg=25,3gram dvs ungefär 10portioner. Så för 20kr skulle man ha godis i över en vecka! Tjena!

I sådant fall måste det vara radioaktivt godis jag köper. För mig halveras påsens innehåll på redan en timme.

Ärligt, skulle man följa tillverkarens rekommendationer på portions-storleken skulle de inte få sälja mycket godis. Tur för dem att alla överdoserar.

3 kommentarer:

 1. De skriver ut portions mängd för att slippa bli stämda av idioter som inte fattar att man kan bli överviktig av att äta mycket kolhydrater.
  Så de har räknat ut hur mycket man kan äta utan att bli gravt överviktig och sedan angett det. För det finns fortfarande människor som tycker att det är någon annans fel om de blir feta. Tragiskt men sant.

  SvaraRadera
 2. Vaddå, skulle man bli fet om man äter för mycket godis? Det står det inget på påsen om! De måste ju sätta ut en varningstext, som de gör på cigarettpaketen.
  "Hög godis konsumtion gör dig fet, bidrar till diabetes och tandlossning"
  mvh
  Socialstyrelsen

  SvaraRadera
 3. He he. Jag väntade på den.

  SvaraRadera