torsdag 4 november 2010

Effektivslipat


"När man går barfota i en trapp i ett gammalt hus som den här och känner det slitna träet mot fotsulorna, är det precis som om den vill berätta något. Berätta om alla som har gått upp och ned i alla år, faderns raska kliv uppför, eller mormors mer långsamma tålmodiga, eller varför inte trippandet av små barnfötter som liksom leker sig upp mot nästa våning. Det är en sån varm och behaglig känsla som tar tag i en, och tar lite hand om en, när foten formar sig mot det ojämna underlaget. Det är det som är så skönt med trä som byggmaterial. "

Nej, det är faktiskt inte Ernst egna ord. Det är Gustav som leker Ernst. Jag håller lite på med ett försvarstal för mig själv, för vi har precis fått en sån trapp.

Inte helt rakt överallt.

Min sambo påbörjade för snart ett år sedan att slipa vår inomhustrapp, för att sedan kunna lacka och måla den. Lite trött på att alltid springa genom ett byggprojekt så fort jag ska upp eller ned, hjälper jag självklart min sambo om hon stöter på problem. (men bara då, sandpappra får hon fasen göra själv, det var hennes idé).

Problemet den här gången var en ek-list som inte ville bli nedslipat, nedfilad, nedhyvlad eller nedraspad. (ok, hyvel och rasp funkade, men gav fula märken när vi provade)

Jag kände därför att det var dags att ta fram det lite tyngre artilleriet. Vinkelslip med lamellskiva. Det finns en anledning till att detta verktyg inte förekom på träslöjdslektionerna. Förutom att det väsnas utav tusan, dammar utav f-n så fullkomligt äter den trä.

It's da shit!

Den avverkar ek-list lika effektivt som stormen Gudrun avverkar skog. Det säger bara swooch. Därför är det väldigt viktigt att vara lätt på handen och arbeta med snabba svepande rörelser. Framförallt får man inte snabbt bli trött i armarna och se ek-listen som sin fiende, och liksom så effektivt som möjligt försöka förgöra allt som sticker upp över trappsteget.

Gör man detta, då får man en "Ernst" trapp. Men jag har sagt det förut om gamla hus, "det är inte snett, det är pittoreskt".

(Alternativt så flytspacklar vi upp hela skiten och lägger på plastmatta. Den som lever får se.)

5 kommentarer:

 1. Nej nej nej. INTE flytspackla! En lite ojämn småsliten trätrapp skänker värme till ett hus. Det spelar nästan ingen roll hur huset är i övrigt. Trappan ger en ombonad och hemtrevlig känsla. Låt nu din sambo hållas, och hör sen ;)

  SvaraRadera
 2. Och JA, du låter precis som Ernst. Jag kunde till och med höra hans röst när jag läste det. Bra jobbat.

  SvaraRadera
 3. Lycka till! Köpte hus för 10 år sedan och förre ägaren började med samma projekt som din sambo håller på med. Jag gav dock upp slipandet efter en vecka och åkte till färgaffären och köpte färg. Målade över skiten och ojämnheterna.Det enda problemet är de där gliporna och ojämnheterna. Har en skrubb under trappen där tvättkorgen huserar. Blev mäkta förvånad den gången jag våttorkat trappen och upptäckte att tvätten i korgen redan var genomblöt när jag sedan skulle tvätta. Vattnet hade liksom levt sitt eget liv och runnit ner i gliporna i trappen.Nu mer så har jag en silikonad trapp...i alla fall på undersidan. Cey

  SvaraRadera
 4. En till som också hörde Ernst röst när jag läste texten, bra där! Tror nog det blir fint med trappen när det är klart. Låt det vara lite ojämnt, det är snyggt och tillför känsla. //Gina

  SvaraRadera
 5. Malin J: Kollade med min sambo, tydligen hade hon veto-rätt när det gällde flytspackel. Så vill jag flytspackla något får jag göra det i min snickarbod.
  *******
  Cey: Jo, vi kommer också att få använda en del latexfog. Men när det gäller silikonet och tätning, borde du inte silikona uppifrån så att vattnet inte rinner in och stannar i trappen?
  ***********
  Gina: Det blir inget flytspackel, det blir en trapp med "själ".

  SvaraRadera