fredag 12 november 2010

Att ingenting kan göra sån skillnad...

I verkstadsvärlden anges alla längdmått i millimeter [mm]. Beställer jag ett rör någonstans ifrån och anger D=120 L=3000, får jag ett tre meter långt rör med en diameter på 12cm. Inga konstigheter, som färjan Håkan skulle säga.

Ett projekt jag är med i, var min uppgift att beställa en plåt som var 11meter lång och två meter bred (dvs 11000x2000mm) . Det gjorde jag för länge sedan, dvs i god tid. Plåten är levererad och ligger på en lagerplats någonstans i väntan på projektstart.

Idag fick jag en fråga om priset på plåten, vilket gjorde att jag tittade på orderbekräftelsen igen. Då upptäckte jag något som förvandlade min glidar-fredagen till en skit-fredag. Jag hade inte beställ 11000mm plåt. Jag hade beställ 1100mm plåt, dvs 1,1meter. Jag hade missat en nolla i slutet.

Tänk att något som symboliserar "ingentin" kan vara så mycket "någonting" som tex 9,9meter plåt. Det värsta är att det här är special-special-plåt, tillverkas bara på specialbeställning, leveranstid ca3månader. Projektet startar nästa vecka.

I panik kontaktade jag både inköp och leverantör. Tack och lov för vänliga människor som är service-minded. De kunde inte lova något men leveranstiden skulle bli kortare än normalt.

Kan ju inte påstå att jag känner mig kaxig ikväll.

7 kommentarer:

 1. Men att du har Sveriges roligaste blogg, det kan du vara kaxig över:) Shit happens, inte roligt när det blir så fel, men snart gör någon annan något mycket dummare...

  SvaraRadera
 2. Håller med Therése!. Snart är det någon annan som gör en tabbe.

  SvaraRadera
 3. det är dagar som denna man tackar för att man inte jobbar som hjärnkirurg eller pilot ;) /Elin

  SvaraRadera
 4. Även jag håller med Therése, mer behöver nog inte sägas. //Gina

  SvaraRadera
 5. Therése: Tack, kul att du har roligt här. Visst är jag inte ensam om att göra fel, men ändå. känns ju bättre i magen om man inte gör dem.
  *************
  Malin J: Jo, vi är ju alla människor.
  ********
  Elin: Ha ha, precis. Det är rätt skönt att nästan enbart jobba med döda-ting som maskiner. Ibland händer det ju att det finns personal inblandat. Då blir det genast bökigare.
  **************
  Gina: Tack!

  SvaraRadera
 6. En gång (strax efter Dacke) så beställde jag plåt ifrån tjeckien. Det var plåtkris i sverige och jag behövde snabbt 4000x1200x350
  ehhh...ja du läste rätt. (och ja det är fortfarande plåt). Det kom en trailer några dagar senare med sex stycken plåtar på. Det visade sig att det var allt de vågade lasta på. Om jag minns rätt så vägde de typ drygt 3 ton styck, och de hade valt att spara på virke så de lade inga mellanlägg varken mellan eller under. Det tog en stund + en tre tons truck + en volvo lastare för att lösa den utmaningen.
  Idiot heter f.ö samma sak på Tjeckiska...

  SvaraRadera
 7. Fisken: Jäklar, det var redig plåt. Men jag tror nog att de vägde 13ton styck om de hade de dimensioner du just angett. Kan tänka mig att det var bökigt att lossa. Tjeckerna hade säkert fuskat och använt kran med magnet när de lastade.

  SvaraRadera