lördag 24 september 2011

Gräva i trädgården

Idag gick jag upp tidigt. Klockan var åtta. Det är tidigt för att vara mig och helg. Jag väntade nämligen besök. Grävmaskinsbesök för att vara mer exakt. Då vi köpte huset sa förra husägaren att han hade grävt upp runt om och fixat husgrunden. Det hade han också. Han berättade precis hur han gjort, eftersom han gjort det själv året innan pga att han fick in vatten i källaren.

Men att hittat ett hus man vill köpa är inte långt ifrån att typ vara nykär. Även om hon från början berättar att hon hatar tv-spel och kalsonger på badrumsgolvet, så tror man att det ska gå att leva med, för allt annat är ju så underbart. Sen efter ett halvår eller så inser man att vad hon egentligen menade var att ett tv-spel aldrig skulle få komma innanför husets väggar och att kalsonger på badrumsgolvet=gräl (obs exempel bara, inga paralleller med min sambo, vi har både kalsonger på badrumsgolvet och tv-spel och ändå 100% husfrid).

Våra kalsonger på badrumsgolvet uppenbarade sig i somras. Vi får in vatten i källaren. Det är nu man tänker tillbaka, vad sa säljaren egentligen? Han sa att han gjorde det själv. Han sa att han satte upp fuktskyddsmatta, han sa att han penslade bottensulan med asfalt. Men han sa aldrig att han lade ned ett dräneringsrör.

Jag dubbelkollade med säljaren igen i somras. Han lade aldrig ned något dräneringsrör. Han tyckte inte det behövdes. Varför man gräver upp runt huset för att fuktskydda och väljer att inte lägga dräneringsrör förstår jag inte. Men å andra sidan är det mycket här i världen som jag inte förstår.

Därför väntade jag nu grävmaskinsbesök. Men är man snål som jag så hur man ju inte in Skanska eller någon annan stor firma. Visst skulle de komma och gräva, men det största hålet skulle bli i plånboken.

Nej, istället utnyttjar man sina kontakter. Min "kontakt" har egentligen ett "riktigt" jobb, men drygar ut hushållsbudgeten med sin lilla grävmaskin. För det har han startat ett litet företag med f-skattsedel och allt, så jag kan faktiskt göra ROT avdrag.

Eftersom det är en bisyssla och vi talar typ hantverkattjänst, kan ni ju gissa ungefär på tidplanen. Men i torsdags sade vi att om det blir fint i helgen så skulle han dyka upp. Idag var det fint väder. Jättefint faktiskt. Därför var jag uppe tidigt. I väntan på grävmaskin gav jag mig ut i trädgården och började lassa skottkärran med betongrester från en gammal stenmur jag rivit.

Jag hann lasta alla stenar muren bestått av. Jag hann även börja gräva bort jord på ett annat ställe och köra bort med skottkärra. Jag hann köra riktigt många kärror faktiskt. Sen blev klockan tolv. Då ringde jag. Han svarade på en gång och bad om ursäkt, men har man barn, egen firma kan livet stundom tjorva ihop sig, tydligen. Jag skrattade lite och vi kom överens om att söndag morgon var bättre för att börja gräva.

Så jag återgick till min spade och skottkärra och körde jord resten av eftermiddagen. Det var faktiskt skönt. Har inte haft en heldag i trädgården på hela sommaren tror jag.

Sen kom jag på att det var bra att han inte kommit idag. Jag hade ju helt glömt bort att märka ut var husets elkabel ligger i marken. Det hade varit jobbigt att bli helt strömlös på en lördag. Men jag hade blivit lokalkändis hos kommunens elektriker.Och lite fattig också förmodligen.Och haft en irriterad sambo.

Men nu har vi koll på kablarna, så imorgon ska det grävas. Hoppas jag.

3 kommentarer:

 1. Då var det ju ganska bra att han inte kunde komma idag. Att gräva av elkablar är ju mindre trevligt, fint om man kan undvika det så att säga.

  SvaraRadera
 2. Fast i mitt tycke ska ju folk som grävt mer än tre hål på en tomt fråga husägaren i förväg efter kablar, rör och annat som kan ligga dolt.

  SvaraRadera
 3. Malin J: Precis. Och vi lyckades faktiskt undvika dem.
  **********
  Niklas: Jodå, jag fick redogöra för avlopp, el, telefon, fjärrvärme, vatten och motorvärmaruttag innan han satte skopan i backen. Han hade varit med förr.

  SvaraRadera