söndag 30 maj 2010

Bred om baken.


Här ser ni vad jag och min sambo sysslat med större delen av dagen. Vi har demonterat och transporterat ett växthus. Demontaget av glaset gick förvånansvärt bra, inte en enda ruta klirrad. (Men vänta bara, vi ska transportera hit glaset och montera alla rutor också).

Sen var det hur vi skulle göra med själva stommen. Skulle vi i två timmar montera ned allt till ett enda plockepin och sedan ägna fem timmar åt att sätta ihop det, eller gick det att ta på släp som det är? Efter lite mätande och granskande av bestämmelser kom vi fram till följande:

Enligt svensk lag får man maxbredd vara 260cm. Växthuset är 257cm. Det ger hela 1,5cm marginal på vardera sidan. Sedan säger lagen också att max utstick från vardera sidan är 60cm. Där hade vi ingen marginal.

Alltså, vi tar det på släpkärran. Det är en mycket märklig upplevelse att köra så brett. Bilen jag sitter i är lika smal som alltid, men det jag har på släpet är lika brett som en buss. Det betyder att om jag kör nära mittlinjen, befinner sig min last över mittlinjen i motsatt körfält, kör jag nära vägrenen befinner sig lasten i vägrenen och kan slå omkull fotgängare och cyklister. Det är alltså helt nödvändigt att hålla sig mitt i vägen plus/minus någon decimeter.

Men allt går bra, jättebra faktiskt. Tills jag hamnar på en smal bro och får möte med en buss. Och buss chauffören saktar inte in. Själv håller jag fullt fokus på att hålla bilen mitt i min körfil medan bussen blåser förbi mig i sina dryga 70km/h. Vroom!

Jag vet inte hur mycket marginal jag hade till bussen eller hur sakta jag körde, men jag vet en sak, busschauffören visste vart han hade sin buss. (eller så visste han att han var så mycket tyngre och starkare att mitt släp hade virvlat undan som ett höstlöv ifall det varit ivägen).

Men nu är stommen hemma, så nu är det "bara" resten kvar. Snart får min älskling inte hitta på fler projekt, jag orkar liksom inte riktigt med....

2 kommentarer:

 1. Det är lite rörande med er herrar som gör nästan vad som helst för era älsklingar....nu blev jag imponerad. Precision med utmaning!

  Nu ska jag överraska maken med dagens påhitt, han skall få äta klart sin frukost först så han står sig stadig ett tag och orkar med.

  Det är mysigt med söndagar tillsammans...

  Ia

  SvaraRadera
 2. Ia: Tack. Vad hade du hittat på åt din make idag då? Dikesgrävning?

  SvaraRadera