måndag 17 maj 2010

Själ.

Jag och min sambo bor i ett hus byggt 1914. Det gör att väggar, golv, tak mm inte är helt millimeter raka. Det kallas att huset har charm och själ. Med huset följde till min stora lycka även en drygt tio år begagnad åkgräsklippare. Det är rätt många år räknat i gräsklippar år vilket betyder att även den, precis som huset charm och själ.

Den charmen och själen yttrar sig på lite olika vis. Charmen är att det är pyspunka på höger framdäck. Irriterande, men nypumpad håller det en klippning utan problem. Själen visar sig lite mer frustrerande. Motorn dör vid fullt rattutslag höger.

Det är sant, svänger jag fullt höger dör motorn, släpper jag sedan upp ratten hoppar den igång igen. Hade det varit en modern bil fylld med 300kg elektronik hade jag kunnat ta felet, men min åkgräsklippare har en styrning som är lika simpel som på en trampbil för femåringar. Och den enda utanpåliggande elektronik en gräsklippar motor har är tändstift och tändkabel.

Ändå dör den vid fullt rattutslag höger. Vänster går bra men höger sväng är död sväng, åtminstone en skarp sådan. Grannarna måste ju tro att jag sitter och kör på fyllan, full fart...dött.. fullfart......dött....dött.... full fart....Alternativet är ju att försöka klippa hela gräsmattan i vänstersväng, men man framstår ju inte som mer nykter för det.

Jag hittade felet... till slut. Det går en kabel från motorn upp till stoppknappen. Den hade spruckigt lite i plasthöljet på ett ställe och ett litet litet koppar-spret hade letat sig ut. Vid fullt rattutslag kom ett av styrstagen mot det lilla koppar-spretet och motorn dör.

Men jag tänker inte tala om hur många svordomar och könsord jag använde innan jag kom fram till det.

4 kommentarer:

 1. Jag hade en golf en gång i tiden. Den kunde börja skutta så där pinsamt helt plötsligt. Speciellt när man minst ville att den skulle göra det... Vi hittade aldrig felet trots att det byttes alla delar som gick och att min pappa hade med den inne på en bilfirma och frågade. Vi döpte bilen till "skutti-bang-bang". Oxå en bil med själ...

  SvaraRadera
 2. Handyman! Jag är impad.

  SvaraRadera
 3. Renée: ha ha, jo gamla bilar får själ. Jag har haft ett par stycken själv. Och precis som du skriver är det snudd på omöjligt att reparera bort "själen". Men allt går att vänja sig vid (nästan)
  *********
  Jessica: Tackar... Jag gör mitt bästa.

  SvaraRadera
 4. Jag blir glad varje gång jag läser din blogg och jag lär mig ngt också. Dessutom är jag sjukt imponerad av att du hittade felet. Kan du inte bara säga, så där mella tummen och pekfingret, på ett ungefär hur många svordomar och könsord du sa? och hur många av varje?

  SvaraRadera