onsdag 5 maj 2010

Kretslopp

Idag var jag till miljöstationen. Nej, inte den där vanliga samlingen återvinningscontainrar inskuffade i ett hörn i närheten av hadelsverksamhet. Jag menar den som har separat grind och en lite gubbe i blåställ som dirigerar och hjälper en och där man kan lämna allt. All sorts bråte som gamla kylskåp, lysrör, bildäck mm.

Som hyfsat nybliven husägare med diverse projekt händer det rätt ofta att turen går till denna miljöstation. Och varje gång imponeras jag lite över hur vi vridit upp hastigheten på konsumtionssamhället några snäpp. Saker verkar inte ens behöva vara trasiga. Vi tröttnar på dem och skaffar nytt innan det händer och då åker det gamla i någon av miljöstationens sorteringscontainrar. Det är nästan lite jobbigt ibland att se hur fort containern "deponi" blir fylld.

Det är sängar, lampor, grästrimmrar, små skeva badrumshyllor, prydnadsankor i plast, solcellsdrivna trädgårdsbelysningar, halva små solstolar i grälla färger, sönderblåsta parasoller och bordsfontäner. Allsköns bråte med andra ord.

Efter miljöstationen var det dags för veckans matshopping. Och idag fick jag ett ryck. Istället för att följa mitt vanliga mönster och åka till ICA eller COOP, blinkade jag plötsligt vänster och började med ett besök på Netto, ni vet den där lågpriskedjan med en liten svart hund som symbol.

Jag har aldrig varit på Netto förut men rätt snart kände jag ingen stuket. De hade några matvaror typ knäckebröd av ett känt märke. sedan massor av matvaror av ett mindre känt märke till mycket billigare pris. Det kändes nästan som att handla på Lidl, fast med den skillnaden att många av grejerna verkade ha Danskt ursprung istället för Tyskt.

Annars var det väldigt likt. Maten var utbredd längs långsidorna och i mitten fanns det en stor hylla med bla, små sketna batteridrivna grästrimmrar i plast, små badrumshyllor glas och aluminium imitation, prydnadsankor i plast, solcellsdriven trädgårdsbelysning i form av grodor, små solstolar i grälla färger att ha i bilen eller båten , parasoller i mindre stadiga modeller och bordsfontäner. Allsköns bråte med andra ord.

Hmm... jag börjar se en liten liten pusselbit falla på plats. För klena prylar för billigt, det är resursslöseri.

3 kommentarer:

 1. Kvalitet kostar, så enkelt är det. Jag sparar hellre ihop till en dyr trädgårdsmöbel som tål en hel del tuffa tag än att behöva köpa nytt ofta för att en eller två stolar är trasiga eller för att bordet blivit vingligt. Det lönar sig i längden.
  Att ta vara på möbler och andra prylar från våra äldre( när de själva är klara med dem givitvis, inte när de själv använder dem) är ett bra sätt att få kvalitetsmöbler. Blev sååå förbannad på farsan och hans bror när de rensade ur sina föräldrars hem. De slängde så himla mycket användbara grejer och en hel del värdefulla antika saker(bara för att de inte "orkade" skicka det till auktionshuset )Höjden av slöseri.

  SvaraRadera
 2. Läste någonstans att all plats de har på Lidl och Netto för den där "allsköns bråten" egentligen är reserverad för vin, öl och sprit den dagen Sverige släpper alkoholmonopolet. Tydligen så räknar de med att det ska hända...

  /Klara

  SvaraRadera
 3. Malin J: hmm, undrar just hur mycket som slängs när det kommer till just dödsbon. lite sorglit att den enes guld är den andres grus.
  *********
  Klara: jaha... så i väntan på öl och vin får vi handla vingliga strykbrädor istället. Det är nästan så att man känner sig lite lurad. Jag går ju hellre hem med en kasse bärs än en kasse klädnypor.

  SvaraRadera