lördag 29 maj 2010

Ombytta roller

Att Kinas ekonomi växer och intar en ledande position är det väl få som missat. Stor del av framgången beror på öppnandet av marknadsekonomi. Jag tror att ca hälften av de saker jag köper idag har en liten text "made in China" på sig. Helt enkelt för att det är billigt att tillverka i Kina just nu.

Kina tillverkar massor av grejer av alla sorter. Det finns fabriker till ALLT. Och är det något som inte finns i Kina men en kund vill ha, gör man helt enkelt en kopia och säljer till kunden. Copyright är mest namnet på någon engelsk frukostflinga... eller nåt. Man tar helt enkelt en maskin, ritar av den och gör en exakt likadan. Jag har hört att Kineser sätter ett lika högt värde i att göra en bra kopia som att göra ett bra jobb.

Företaget jag jobbar på ville ha en speciell maskin. Naturligtvis ville de ha den så billigt som möjligt. Därför köptes den från Kina. (Jag ger mig sjutton på att det är en kopia av en Japansk eller Tysk maskin). Tyvärr har kineser inte lärt sig vad kvalitet är...än. (den dagen de gör det sitter vi i väst illa till). Kina ligger även på andra sidan jorden. Kineser är inte överdrivet duktiga på engelska alla gånger. Kineser har en anna företagskultur än i väst.

Om något går sönder, försök att reklamera skiten för ett företag med annan kultur som inte förstår dig men som vet att de sitter "säkra" på andra sidan jorden.

Därför har jag idag på eftermiddagen suttit med en maskindel och ett skjutmått och gjort ritning på en detalj jag är övertygad om att en kinesisk konstruktör skapat genom att suttit med skjutmått och kopierat en Japansk (eller Tysk) likadan maskindel.

Det är ju inte riktigt moment 22, men ska vi säga moment 23?

2 kommentarer:

 1. Det kanske blir billigast i längden med lokalt tillverkat, det finns gott om duktiga hantverkare med egna verkstäder som skulle jubla över dina skisser....slår alltid ett slag på trumman för kreativitet och hantverk.

  Se bara när du hittade felet på puttmaskinen, alltså åkklipparen.

  Skönt att vi har minnet i behåll båda två.

  Kanske är det dax för att söka Eu-bidrag för tillverkning av nya maskindelar, Gustav!

  Ia

  SvaraRadera
 2. Ia: om inte annat så är det smidigt med närtillverkat. Det går att föra en helt annan dialog och transport-tiden går att få ned till under timmen. Jag kanske kan söka jodbruksbidrag från EU. Jag har ju ett antal kvadratmeter mark och en traktor samt odlingar. Vem vet, det kanske kan ge 50 spänn i bidrag, och det är ju fem starköl (exklusive pant).

  SvaraRadera