tisdag 8 mars 2011

Bekvämmat

Jag är inte bara slö, jag är lat också. Det gäller även matlagning. Pommesfrittes med korv eller fiskpinnar på samma plåt var länge en ungkarls standard för mig. Därför är det lite av ett under att jag aldrig gjort köttfärslimpa förut.

Samma enkla sorts köttfärsgegga som till biffar. Men istället för att stå och platta ihop dem en och en och sedan fylla köket med stekos, hivar man bara upp hela alltet i en form och trycker in i ugnen i 45min. Enligt bilden i kokboken gick det även att laga rotfrukter vid sidorna runt om. När det gäller att spara disk är jag inte sen, varpå köttfärsen fick sällskap av potatisen.

Doft av timjan, vitlök och lite lite hickorysås.
Det behöver ju inte smaka skit, bara för att man 
inte orkar lägga ned någon kärlek i matlagningen.

Dock hade jag lite problem med kokboken när jag skulle slå upp ugnstemperaturen och tiden. Har en hemmets kokbok vilken jag fått i studentpresent  (ja det var ett tag sedan). Där finns all sorts husmanskost med i registret utom just köttfärslimpa. Efter viss tids letande bland alla registrets köttfärsrätter hittade jag "köttfärs i ugn". Jag slog upp sidan och läste:
Köttfärs i ugn: Köttfärslimpa är bekvämt att laga....(men det går inte att skriva köttfärslimpa i registret,  aaarghh)

Den här rätten var helt klart smidig och god och ska därför optimeras. Att slänga på lite morötter också för att fånga fler bitar av kostcirkeln är inga problem, men hur sjutton får man till att brunsåsen också lagar sig formen. När det gäller att spara disk är jag villig att gå långt, även om vi har diskmaskin. (för den plockar inte i och ur sig själv).

7 kommentarer:

 1. Sådär är jag också med matlagning.
  Lätt och enkelt ska det vara.

  SvaraRadera
 2. Jag har två regler i köket:
  1. ALLT går att diska i diskmaskinen. Går det sönder eller tål inte maskindisk så är det inget vi skulle ha kvar i allafall.
  2. ALLT skall bakas i 225 grader i ugnen. Färg justerar man med folie, inte med gradantalet.
  Följ dessa så sparar du massor av tid som går åt i onödan på att fundera över disk och matlagning.

  SvaraRadera
 3. Har du också märkt att diskmaskinen är väldigt dålig på att plocka i och ur sig... Å andra sidan har jag tre barn, varav två jag kan utnyttja till ut/i-plockare (men det krävs iofs lite energi i form av tjat)
  Upptäckte köttfärslimpan för några år sedan och nu är det ett stående alternativ på matbordet här hemma. Minst någon gång eller två i månaden. Extra plus är att alla i familjen tycker det är gott. Fast jag kokar potatisen vid sidan om, så jag kan välja om det ska vara bara kokt potatis eller om man rent utav ska göra potatismos. Såsen har jag inte heller klurat ut hur man ska göra i i ungspannan tillsammans med limpan, så den får jag dra ut en liten kastrull till. Men som sagt... jag behöver ju inte tömma diskmaskinen själv, iaf inte de veckor mina stora barn är här...

  SvaraRadera
 4. Nä jag bodde i studentlägenhet lagade jag så mycket det gick i en och samma form. Allt för att slippa diska mer än nödvändigt. Men nu - när jag har diskmaskin, herrejisses vad jag använder formar och grytor! Men så slipper jag plocka ur maskinen efteråt också.

  SvaraRadera
 5. Jag som trodde man skulle laga köttfärslimpa i ett vattenbad (det finns ett flashigt franskt ord för denna metod). Jag håller med i allt annat, ju mindre disk desto bättre. Har ingen tänkt på att ge ut en kokbok om detta? //Gina

  SvaraRadera
 6. Slå på en rejäl skvätt grädde i slutet av tillagningen så får du en enkel gräddsås...

  SvaraRadera
 7. Ting: Javisst, låt oss starta en klubb.
  *******
  Fisken: Jag kör på 175grader som standard. Så slipper man stå och passa med folie. Bara sätta äggklockan på 30min och sjunka ned framför tv:n.
  **********
  LillaUlle: Jaha, så det är DET man har barn till.. tömma diskmaskinen.
  ********
  Jo tjena: Jo, diskmaskinen gjorde mig också slösaktig med kastruller till en början.
  ********
  Gina: Man kan göra med vattenbad, om man orkar slabba med vatten i ugnen.
  ********
  Anonym: Hmm, tja, varför inte....smart.

  SvaraRadera