måndag 21 mars 2011

Via fjärrkontroll

Jag är inte bara ingenjör, jag är även prylbög. Särskilt tekniska prylar ligger mig varmt om hjärtat. (Märkesprylar däremot ser jag som en indikering på liten penis, mest för att jag sällan förstår mig på dem). Därför har jag/vi länge kunnat kontrollera större delen av belysningen i vardagsrummet med fjärrkontroll.

Dock har taklampan envisats med att vara manuell. Men efter ett besök på Jula i Linköping i helgen åtgärdades även detta. Tänk, att en sån liten platt fyrkant kan inte bara gör att taklampan även går att manövrera via fjärrkontroll (också), det går att dimmra skiten också.

Och inkopplingen är inte alls svår. Endast två tåtar. Det gäller bara att veta vad man gör och hålla lite ordning på fas och nolla. Och är det så att de kunskaperna inte finns, existerar det andra sätt. Ett är att skaffa sig en bra brandförsäkring i kombination med en stadig liv-försäkring. Sen finns de folk som ringer efter elektriker, men det är fusk, och fuska ska man aldrig göra när det gäller det elektriska.



När vi ändå skaffade fjärrstyrning till taklampan, passade vi väven på att köpa en fjärr-dimer sats för 200kr till vår golvlampa (notera Vi, precis samma Vi som i" Vi har tröttnat på gardinerna i köket och ville köpa nya"). När vi kom hem fungerade inte dimmersatsen till golvlampan. Däremot fungerade den på alla smålampor jag testade den på. Det visade sig att golvlampan var på 300W. Dimmersatsen klarade bara 250W.

Därför var jag idag på lampaffären för att köpa en lampa med lägre watt-tal till golvlampan. Till mitt förtret var 300W den lägsta nivån. 500W var det enda alternativet och det var ju att gå åt fel håll. Något irriterad vänder jag på klacken och är på väg ut. Då ser jag att även denna affär säljer det system vi har. Men här kostar en enkel dimmerdosa 119kr. Och den klarar 300W.

Jag köper en ny dimmerdosa för 300W och åker hem. Väl hemma lusläser jag allt för att få reda på varför de säljer dimmerdosor på 250W för 200kr och 300W för 119kr. Det visar sig att 250W dosan även klarar transformatorer till halogenspotlights. För mig betyder det 80kr i sjön för en lampsort jag inte har.

Nåja, jag kan nu slå på och av och dimmra alla lampor i  via fjärrkontroll i rummet när jag sitter framför tv:n. Makt, kallar vi det! Mouah ha ha ha ha!


(och oh ja, min sambo är sååå imponerad..... tror jag)

4 kommentarer:

 1. Jag har fyra sorters belysning i vardagsrummet. Ett: dagsljus (regleras med persienner). Två: fönsterlampa (15w oldschool-lampa, man ser snyggare ut). Tre: värmeljus. (Snyggaste, helt klart.) Fyra: ljuset från min tjockteeeeve. Jag impar inte ens på mig själv.

  SvaraRadera
 2. oj vad jag gillar dig :) men makt? Näe - du är lat ;)

  SvaraRadera
 3. Jessica: Men du, den sista "lampan", tv:n, antar jag att du kan styra med fjärrkontroll.. eller, hur gammal är den?
  ***********
  Tjillevipp morsan: Det tyckte väl min sambo också första gången jag satte fjärrkontroll till lamporna, men rätt snart insåg hon hur bekvämt det faktiskt var.

  SvaraRadera
 4. Jag lever också med en prylgalen ingenjör, det samma gör min granne.
  De här lampfjärrkontrollerna är tydligen något aldeles speciellt. Så "vi" håller på att trixa ihop allt med datorn för att kunna släcka och tända automatiskt och så småningom synka med solens upp och ner gång om jag förstått det hela rätt...
  Imponerad, jag, njaaa ;)
  I alla fall, tillbaka till tråden...
  Som sagt har grannen också en make med prylintresse så nu tänds och släcks lampor helt vilt här hemma... och hos grannen. För de har också en fjärrkontroll. Himla praktisk, om de inte hade haft helt andra tider än vi som de vill ha tänt på :D

  SvaraRadera