tisdag 15 mars 2011

Webbutbildning

Vilken jäkla dag. Stämplade ut kl 21:10 ikväll. Har haft häcken full idag skulle man kunna säga (nej, inte rent bokstavligen). Viss del av min arbetstid har jag ägnat åt en web-baserad utbildning. Den handlade om krav och regler gällande konstruktion och svetsar.

Tyvärr hade de lyckats göra den nästan lika intressant som den interna telefonkatalogen. Men bara nästan. Interna telefonkatalogen är fortfarande roligare. Och det pedagogiska upplägget tävlade med skatteverkets informationsbroschyr om skatteavdrag för sparfonder av pensionsgrundande avdrag för tillgodoräknande hemma varande räntefria barns födelsedagar.

Jag vet inte hur många av er som känner till power-point, men tänk er text-tv, fast flashigare. Utbildningen bestod av 298 powerpoint-liknande bilder. Var hundrade bild ungefär var det skriftligt prov, fast på datorn. Och det var inte så mycket skriva heller, det gällde mest att kryssa för rätt svar.

Sånt är jag urkass på. Jag läser alltid fel, chansar fel, slinter och kryssar i fel samt att jag ofta är dum i huvet och svarar fel rätt upp och ned. Jag hade 68% rätt på mitt första prov. Det krävdes 70% för godkänt. Det var då jag upptäckte att det gick att fuska.

Samtidigt som man fick resultatet fick man även se de rätta svaren. Och tryckte man på knappen "gör om provet" kom samma prov igen. Det som man nyss sett svaren på. "Bugg" heter det visst på datorspråk. Eller "idiot till programmerare" där får man välja lite beroende på vilka krav man har.

Då var det inte så svårt att få rätt på första provet, bara att minnas ett rätt svar till och saken var grejad. Sen gick jag direkt på prov två och tre. Jag iddes inte ens försöka. Jag klickade mig igenom proven snabbt, använde mig av papper och penna, skrev av svaren, "gjorde om"  proven och klarade av resterande 14timmar av kursen på 25 minuter.

Då fick jag ett diplom i pdf-form att skriva ut. Det gjorde jag. I färg. Tre stycken. Ett ska jag ge till min chef imorgon för att visa att jag är duktig, Den andra ska jag ge till min frustrerade kollega som också är tvingad att gå utbildningen och inte kommit på hur man fuskar. Det tredje ska jag sätta på väggen bakom skrivbordet.

Sen blev jag varse hur det är att gå en webb baserad utbildning. När man var färdig med utbildningen var den markerad som "färdig" och jag kunde inte komma åt den igen, alls. Inga infoblad, inga frågor ingenting, allt är stängt och kursen är "avslutad". Kul. Undrar vad sista delen handlade om egentligen. Jag har inget kursmaterial, inga anteckningar, ingenting så jag har ingen aning.

Men jag har tre diplom som talar om att jag klarat kursen.

4 kommentarer:

 1. Tänk om Din chef läser Din blogg...

  SvaraRadera
 2. Ja jisses. Låter som den arbetsmarknadsutbildning jag precis gått på Lernia. Allt var som en Norénpjäs, ångest och ingen struktur alls, inte ens lärarledda lektioner. Fast dom har lovat mig ett diplom på posten, ifall jag klarat mig. //Gina

  SvaraRadera
 3. Patrik: Det är lugnt. Han var typ nr2 i morse för vilken jag stolt berättade att jag fuskat mig igenom utbildningen.
  ***********
  Gina: Visst känner man sig stolt när man får diplom! Jag minns att jag fick mitt första på barngymnastiken när jag var 4år.

  SvaraRadera
 4. Hehe, den där buggen har vi också på en del av vår web-baserade utbilding på jobbet. Så vänligen skriv inte det här inlägget på engelska, för chefen vet inte om det :-) Vårdfolk är ju vanligen inte speciellt dator-bevandrade, och så bör det förbli, anser jag :-) Det underlättar mitt liv, i alla fall!

  SvaraRadera