söndag 3 april 2011

3D-modellering

Jag och min sambo är rörande överens om att nästa rum som ska renoveras är mat-rummet. Vi var också inställda på att vi skulle ägna hela mars åt renoveringen så att vi skulle vara färdiga när våren kom och allt trädgårdsarbete startar.

Men, vi har hittills inte kommit så långt. Mest beroende på att vi inte riktigt vet hur vi vill ha det. Det enda vi är överens om är taket. Det ska vara platt, slätt och vitt. Sen går åsikterna isär.

Min första vision om matrummet var svart bröstpanel och vita väggar med några tavlor här och där. Nu råkade det ju bli så att svart och vitt temat hamnade på lilla toaletten. Känns ju inte helt korrekt att matsalen ska ha samma tema som skithuset, så den idén lades ned.

Tydligen har jag vid något tillfälle sagt att "latte" skulle göra sig på väggarna. (Nej inte en uthälld kaffekopp, utan den blaskiga beiga färgen). Detta har min sambo tagit fasta på. Varje gång vi talar matrum kommer den där jäkla kaffedrinken på tal.

Då försöker jag styra om tankarna lite med att säga fototapet/fondvägg. Och med ens så känner jag att där någonstans tappar vi varandra lite. Trots tio år gemensamt har vi svårt att läsa detaljerna i varandras tankar.

Så idag när vi ändå inte tömt kartong-returen på flera dagar, passade jag på att nyttja detta och bygga en liten modell över vårt matrum, med nedfällbara väggar. Vi kan nu skriva ut tapetprover och tapetsera i lugn och ro, testa olika idéer och framförallt kanske få samma bild i huvudet om hur det kommer att se ut när det är klart. Jag menar, det är ju bara om man jobbar mot samma mål.

Vårt matrum i skala 1:10

12 kommentarer:

 1. Ha ha ha ha! Du har WAY för mycket fritid!

  SvaraRadera
 2. Har inte en nolla fallit bort, eller har ni så trångt?

  SvaraRadera
 3. Uh.. Jag är härmed lite orolig för herrns mentala hälsa.

  SvaraRadera
 4. Vad fiffigt och... pyssligt. Det hade vi aldrig orkat med när vi renoverade matrummet. I och för sig renoverade vi hela resten av huset samtidigt, så det kan ha varit en bidragande orsak (om vi ens kommit på idén förstås). Vi var dessutom överrens om en milt mönstrad mörk fondvägg och resten vita väggar. Men det finns väldigt många milt mönstrade mörka tapeter upptäckte vi. Slutade med att sambon stötte på en tapet han gillade, när han var i ett annat ärende i ett sånt där byggvaruhus, och köpte hem den. Som tur är har vi rätt lika smak och jag gillade den med en gång.
  Lycka till med ert projekt iaf, ska bli spännande att se era olik förslag (för de kommer väl upp här på bloggen hoppas jag)

  SvaraRadera
 5. Underbart! Varför gör vi inte alla sådär när vi ska göra om hemma? Såå mycket enklare att visualisera då ju. You're my kind a guy, det ser jag det.

  SvaraRadera
 6. Fisken: Du vet, den fritid man lägger ned i planering, har man igen dubbelt i genomförandefasen, som också görs på fritid.
  *********
  Anonym: Nej, det är skala 1:10. Exempel: Vi har 2,8m i takhöjd. Avrundat blir det 3meter=30dm. skala 1:10 betyder dela 30dm med 10 =3dm, dvs ett stående A4. Hade det varit skala 1:100 hade väggarna varit 3cm höga. DET hade varit trångt.
  **********
  Jessica: Det är ju för att behålla den mentala hälsan jag gjort modellen. Nu kan ju jag och sambon något verkligt att visa våra idéer på. Nu slipper jag försöka läsa hennes tankar och visioner.
  **********
  LillaUlle: Jo, några fler gånger ska väl modellen få vara med.
  *******
  Anomym: Tja, det är nog en kombination av tid, material och förmåga att komma överens med skrivaren. Det är inte alltid jätteenklast att få ett tapetprov att täcka en hel A4 och följa skalan någorlunda.

  SvaraRadera
 7. Om det vore skala 1:100 hade väl verkliga väggarna varit 30 m höga. DET är svårtapetserat.

  SvaraRadera
 8. Nettan o Nicklas: I do my best.

  SvaraRadera
 9. Men gud så smart! Så där ska jag visualisera mina tonåringars rum, och den lilla toan mellan rummen. Mest ska jag visualisera den yngsta tonåringens rum, för då kan jag äntligen få se hur golvet ser ut, utan alla kläder och skräp!
  Tusen, tusen tack för tipset.

  SvaraRadera
 10. Patrik: Yes... och jättemånga rullar hade det gått åt. Du har koll på skalan du.
  *********
  Singelmamman: Se där, det finns fler områden för en papp-modell.

  SvaraRadera
 11. Men shiiit. Ambitionen i det.
  Jaha, är det så man får tummen ur att renovera matrum så är det lika bra jag går ner till återvinningen i källaren då. Pyssla sig lite.

  SvaraRadera