lördag 2 april 2011

Grilla

Det finns en matlagnings sort som är roligare än alla andra, och det är att grilla. Förmodligen är det grottmänniskan i mig som får sitt begär stillat av att sitta och glo på köttbiten som tillagas över öppen eld. Dessutom händer det så pass lite i själva grill-momentet att vi killar får simultanförmåga över till att klunka lite på en kall pilsner. Öl, eld och kött. Livet blir liksom lite extra njutbart på något vis.

Men det är inte alltid så lätt att bara grilla beroende på hur man bor. Olika boende ger olika förutsättningar. I förra lägenheten hade vi tex träbalkong med trätak. Kolgrill var därför inte att tänka på. Men det finns ju andra lösningar. Den första var en elgrill.

Upplevelsen att grilla på elgrill är ungefär som att istället för att se vm finalen i fotboll på tv, så knappar du fram resultatet på text-tv tre timmar senare. Med trevligt sällskap och mycket rödvin kan det väl vara roligt att se hur korvskinnet på sina ställen sakta men säkert kolnar och spricker, medan övriga delar på korven förblir kalla/ljumma. (mitten ska vi inte tala om). Men annars är stekpannan att föredra, alla dagar i veckan.

Nästa steg var gasol. En billig gasolgrill går loss på lika mycket som en dyr kol-grill. Nästa glada överraskning är att gasolflaska+pant+annat kostar lika mycket till. Du har därför med säkerhet gjort av med minst 2000kr innan du börjar din första gasolgrillning. Med en gasolgrill blir du ansvarig för en gasanläggning med tillhörande regelverk.Tex hur stor flaska du egentligen får ha på en balkong i ett bostadshus och var och hur du måste förvara flaskan då den inte används etc.

Säga vad man vill om gasol, det är många tv-kockars favorit, men personligen tycker jag att det var lite grann som onani. Det ger en väldigt bra kontroll över situationen, men resultatet slår aldrig "äkta vara".

Och med äkta vara menar jag förstås kol-grill. Det var ett stort nöje att få köra den gamla gasolgrillen till återvinnings stationen när vi köpte hus och äntligen kunde skaffa kolgrill. Grillat kött ska smaka, eld och rök, så är det bara.

Och sen vi köpte huset för ett och ett halvt år sedan har vi jag införskaffat inte mindre än fyra kol/eldnings grillar. (insåg jag idag när jag räknade,  hoppsan). Mitt lilla försvar är att ingen av dem är någon direkt dyr Weber sak, utan mer ÖoB och Jula.

Förutom den senaste. En lokomotivgrill från Jula. En sån har jag velat haft ända sen jag såg den för första gången för snart fem år sedan. Men då bodde vi i lägenhet så det gick inte. Men tack vare en underbar sambo så blev jag överraskad med en härom dagen.

Och idag var det invigning! Det luktar nu brandrök i mitt hår, om mina händer, mina kläder och min jacka. (tur att grannarna inte hade tvätt ute). Men jäklar så gott det var!

Sommarens nya leksak, en grill med två separata eldningsdelar.

7 kommentarer:

 1. Längtar till sommaren så att man kan åka hem till pappa på grillkvällar. Ska bara trolla med knäna först så att maken tar sitt körkort så slipper jag köra (och kan därmed ta mig en öl eller två till maten ;-) )

  SvaraRadera
 2. När ska vi komma över och grilla då? ;-P

  SvaraRadera
 3. Grillat är godast! Vilken cool grill, har faktiskt inte sett en sådan förut. Fast jag vågar nog inte visa den för sambon, tycker det räcker med två stora och en liten grill här hemma (dessutom planerar vi (läs sambon) gör en ev grillplats a la lägereld någonstans i trädgården. Fascinerande hur killar går igång på det där med grillar och grillsäsong :)

  SvaraRadera
 4. Ser otroligt avancerat ut med två avdelningar, hur funkar det? Grillar man förrätt i den ena och varmrätt i den andra?

  /hälsn grillnovis

  SvaraRadera
 5. Gustav glad nu? ;-). //Gina

  SvaraRadera
 6. Malin J: Ja, han får gå en såndär intensivkurs.
  ********
  Nettan o Nicklas: Ni är välkomna på grillning när ni vill, bara ni tar bra väder med er.
  ********
  LillaUlle: Då har ni samma planer som vi då. Här ska det också muras en fast grill, vilken sommar som helst.
  *********
  PGW: Antingen grillar man som vanligt i den stora, eller så eldar man i den lilla, och varmröker köttet i den stora. Röken från lilla går genom stora och ut genom skorstenen. Gott som attan blir det.
  **********
  Gina: Gustav jätte-jätte -glad.

  SvaraRadera
 7. Aha, fiffigt!

  /PGW som inte orkar logga in

  SvaraRadera