torsdag 21 april 2011

Krokpilen

Idag har jag lärt mig ett nytt ord. Det är en datorterm kan man säga. Vi hade genomgång av ett system idag, en av de lite äldre påpekar att det är väldigt många som inte använder piltangenterna och trycker "pilned" för att komma till nästa rad i systemet, utan de använder krokpilen istället.

Det ordet var nytt för mig kan jag säga. När jag var ung och gick i högstadiet hade vi kompis-datorer. Det hette så, dator märket alltså, Kompis.Kompisdatorerna hade grön skärm (dvs byggde upp bild och text med gröna punkter) och så fanns det ingen enter-knapp (krokpil). Den hade en "gör" knapp istället. (Det är ju så att man måste ge svenska språknämnden en liten applåd för att de i alla fall försökte).

Idag har det varit en effektiv dag på jobbet (eller inte). Stämplar in 8:20, tar kaffe, kollar mailen. 8:40 Datorsupporten dyker upp för att avhjälpa ett uppdateringsfel.
-Det tar fem minuter, säger han.
Efter tjugo minuter har hans självförtroende dalat något samt att jag har tröttnat på att vänta. I brist på bättre sysselsättning tar jag och går en runda på fabriksgolvet. Där blir jag fast i en hydraul-diskussion som inte slutar förrän det blir lunch.

Efter lunch är min dator hel. Jag saknade tydligen bara en uppdatering. Men det hade tagit killen över tre timmar att komma på vilken uppdatering jag saknade. Datorkillen sitter istället vid min kollegas dator. I sin vilda jakt på felet har han hunnit avinstallera hälften av all programvara på kollegans dator, "så det är lite att återställa" som han så diplomatiskt uttryckte det.

Men min dator är hel nu.Fast det har jag ingen nytta av, jag ska hålla i ett möte hela eftermiddagen. Jag vet inte egentligen vad jag gjorde där, även om jag var ordförande. ag sa typ bara "hej och välkomna" resten av mötet bestod av samtal mellan en försäljare och våra elektriker. Jag satt mest som ett fån och försökte se viktig ut samtidigt som jag satt och tänkte på renovering här hemma. Jag vet inte riktigt va de snackade om alla gånger, men när vi gick därifrån verkade alla nöjda, för vi skulle tydligen omgående köpa vad han nu hade att sälja.

Och sen var dagen slut och det var dags att gå hem. Så min dag i korthet:
Kolla mail, prata hydraulik, kolla mail igen, tänka renovering, gå hem. Ingenjörsyrket är inte så svårt.

4 kommentarer:

 1. Bortsett det där om att prata hydraulik så känner jag att jag verkligen skulle passa som ingenjör.

  SvaraRadera
 2. Ingen större risk för att gå in i väggen.. Om du ni inte bokstavligt talat GÅR in i en vägg, kanske? :P Ha en skön påskhelg!

  SvaraRadera
 3. hmmm, tror jag ska börja satsa på det där ingenjörsyrket ändå... verkar bättre än biolog och ger mer betalt (trots inte så mycket att göra) gissar jag.
  Glad Påsk på dig (apropå ingenting liksom)!

  SvaraRadera
 4. Singelmamman: Välkommen till yrket. Ingenjör är ingen namnskyddad titel, bara trycka upp en hög visitkort och köra :)
  ********
  Jessica: Det fåniga är att vi egentligen har sjukt mycket att göra, men allt jobb är ju datorbaserat.
  *******
  LillaUlle: Glad påsk på dig med!

  SvaraRadera