måndag 25 april 2011

Praktisk problemlösning

Idag har jag varit ute och jobbat i stort sett hela dagen. Därför vill jag såhär i efterhand tacka vädergudarna för ett bra jobb. (både dem och jag). Vad jag har gjort?

För en månad sen ungefär hade jag och min sambo olika åsikter om det var för sent att förgro plantor till växthuset eller inte. Min sambo hävdade att det var visst för sent (ok, hon tänkte på andra sorter än jag). Själv tyckte jag att "så kan det ju inte vara". Så jag köpte ett gäng fröpåsar och odlade lite i vardagsrumsfönstret bara som rent motbevis. Mest tomat, gurka och squash.

Det visade sig att allt tog sig. Riktigt bra till och med. Allra bäst tog sig squashen. De plantorna är nästan 20cm höga nu och bör därför planteras ut på friland (tar för mycket plats i växthuset, testade förra året). Men det finns ett litet problem. Squash är jättekänsligt för frost och minusgrader och det är inte ens Maj månad.

Därför har jag ägnat hela dagen till att bygga frost-skydd för squashen. Men det har inte gjorts utan motgång. Mitt på dagen när jag höll på att skruva som bäst kände jag hur det slog till på axeln när en stor insekt av okänt ursprung gjorde en mycket okontrollerad krash-landning. Jag har i sak inget mot stora insekter, bara de håller sig någon meter ifrån mig.

Men rätt snart insåg jag att det inte var någon insekt. Det var en fågel som var dålig i magen. Det är ju tur att fågelinfluensan inte finns längre, annars hade jag säkert varit jättesjuk vid det här laget.

 Otroligt oförskämda fjäderfän. Senare på dagen lade 
de en blaffa i hylsnyckelsatsen också. Jag är tydligen impopulär
hos våra bevingade vänner. Eller vänner förresten, skitdjur, det är vad de är!

Soliga dagar ska man inte bara snickra, man ska ju grilla också. Det är det lag på om man bor i villa. Självklart drog jag mitt strå till stacken att fyll grannskapet med grillos på kvällen. Tyvärr tröt fantasin, så jag tog till detta "jag-bor-i-radhus-kör-volvo-spelar-bingolotto" -kit. Det kändes i alla fall så otroligt husvagns-Svensson att köra med Scans färdigmarinerade fläskbitar och färdig potatissallad, istället för att krydda ihop något själv (ok, jag brukar köpa färdig potatissallad men som kit förstärkte de varandra).

Svensson eller inte, gott blev det!

Efter grillningen var det på bygget igen och innan solen hade gått ned stod skapelsen färdig. Jag har nu omvandlat ena såbädden till en Squash-kuvös, med frostvakt. Inte illa.

Squash-kuvös, självklart utrustad 
med elektriskt snigelskydd 

5 kommentarer:

 1. Håller tummarna för squashen. Vi pysslade om de små squashplantorna som bara den förra året. Satte ut dem i lagom tid och svoosh så var de borta på ett par dagar. Kvar satt ett par feta sniglar som undrade om det möjligen fanns mer av det där godiset. Morr.

  SvaraRadera
 2. Många ingenjörs-poäng på den lösningen!

  SvaraRadera
 3. Squash finns väl på Coop?

  SvaraRadera
 4. PGW: Just bar därför har jag elstaket.
  **********
  Sara: Tackar!
  ******
  Patrik: Det finns skrikiga ungar på coop också, ändå envisas folk med att säga att deras egna är bäst.

  SvaraRadera
 5. Självfallet med snigelskydd, nåt annat finns väl inte?! Hahaha :) creds till dig som är så driftig, hoppas det håller i sig till ogräsrensningen i semestertider också.

  SvaraRadera