lördag 9 april 2011

The bloody fredagsmys

Fredagsmys är något handels-sverige lyckats pränta in i oss. Vi har inga problem att kosta på oss lite så fort en hård arbetsvecka är över. Det får gärna kosta lite, både vin, mat och godis. Därför hör avokado till ett av "offren" för fredagsmys. Lite dyrare lite lyxigare samt att det finns i vartenda jäkla konsum och ica = perfekt till fredagsmys.Avokado är väldigt gott om den är mogen. Är den mogen är den lite mjukare. Är den inte mogen är den hård och påminner mest om fet stelnad papiermasché (eller hur det stavas), och det är det ju ingen som vill ha.
Därför kan man klämma lite lätt på avokadon och känna om den är mjuk. Enklast är det att klämma lite på toppen.

Detta börjar redan torsdag förmiddag med att alla rollatorburna pensionärer med sina reumatiska fingrar står och klämmer sig igenom hela det upplagda beståndet i jakt på en som är tillräckligt mjuk att inte få tandprotesen att haverera.

Nästa stora attack kommer på fredag eftermiddag när alla barnfamiljer har hämtat tidigt på dagis och nu passerar mataffären för att inhandla det berömda fredagsmyset. Ungarna ska naturligtvis ha popcorn och coca-cola, men mamma och pappa de ska ha avokado. Att äta till den där flaskan med vin som öppnas efter att de små gått till sängs och pappa hoppas på lite ompa ompa.

En småbarnsförälder jobbar snabbt och effektivt igenom ca 8-10avokado innan de hittar två de vill ha. Och frid vore det där. Om de inte vore för deras obevakade femåringar som precis av mamma och pappa lärt sig att man ska klämma på toppen av en avokado för att känna om den är mogen.

 Dessa barn har nu klämtävling med sina syskon och kamrater och avverkar snabbt 4-5avokado-toppar, innan det blir tråkigt och de bara måste fingra på något annat. Lite senare på kvällen kommer Benke. Benke är 47år, ungkarl och har de senaste 12åren jobbat som dikes röjare på vägverket. Benke tänkte lyxa till kvällen med lite avokado och en 8-10 starköl till det.

Benkes stadiga grovarbetar nävar klämmer igenom två till tre avokado innan han bestämmer sig och bara slänger ned två i korgen. Han ska äta dem, inte kela med dem. Ungefär var tolfte kund vid den här tiden på fredag är en Benke.

Mellan alla dessa kunder kommer det naturligtvis också "vanliga" kunder och klämmer sig igenom alla avokados, och särskilt deras toppar.

När jag kommer och handlar är klockan närmare 19:00 på kvällen. Vid det laget finns det inte en jäkla avokado som inte känns som en överjäst vetedeg i toppen, oavsett hur hårda de är i övrigt.  Tack och lov så har jag rätt långa armar och når upp till de övre lådorna. De brukar vara någorlunda o-klämda. Man vill ju ha ett par mogna, fina, alldeles sådär underbart lagom mogna.

För sen när jag väl är hemma tar jag fram min stavmixer och maler ner dem till puré, dvs guacamole. Det är därför viktigt att de inte är sönderklämda i toppen.

8 kommentarer:

 1. hehe vilket skönt inlägg:)

  SvaraRadera
 2. det värsta (?) är ju att du har helt rätt =)

  SvaraRadera
 3. Personligen tror jag Benke å hans gelikar bara gillar att klämma på avocados, inte äta dem. I brist på roligare saker att klämma på.

  SvaraRadera
 4. hehe... tror dig faktiskt i detta ämne. Nu lider jag inte så mycket av det eftersom jag inte tycker om avocado så det äts väldigt sällan i detta hem (bara någon enstaka gång när sambon vill ha riktig guacamole till tacosen och inte den där färdiga santa maria-sorten)

  SvaraRadera
 5. Herregud, efter detta inlägget kommer jag att ha med mig handsprit till affären!!!

  SvaraRadera
 6. Hoppas du fått klämma på lite andra saker också, det är ju ändå helg ;-). Glömmer aldrig första gången (mkt tidigt 80-tal) då jag skulle äta avocado för första gången i tron att det skulle smaka melon. Jag lovar att jag var avocadogrön i ansiktet efter det. Tog många, många år innan jag gjorde ett nytt försök. Är inte en av mina favoriter. //Gina

  SvaraRadera
 7. Så sant, mm vägverket?! Det har ju inte funnits sen mars 10, trafikverket it is! /Trafikingenjören

  SvaraRadera
 8. lina: Tack :)
  ******
  Nettan & Nicklas: Jo, jag försöker alltid spegla verklighetens bekymmer i min blogg
  ********
  Jessica: Om de ville ha kläm-substitut hade de väl köpt grapefruit eller moeloner?
  *********
  LillaUlle: Ha ha, ibland är det smidigt att "tyck mindre om" saker och ting.
  ********
  Renée; Äh, kom igen, var inte så kinkig. Du äter ju inte skalet.
  ******
  Gina: Vänta sig melon och få avocado.. ha ha, var som i kina när jag förväntade mig att glassen skulle smaka vindruva, men smakade gröna ärtor, också en överrasking.
  ********
  Sara: Naturligtvis ska det vara trafikverket. Men för Benke tror jag det är sak samma. Han klämmer ändå.

  SvaraRadera