onsdag 5 januari 2011

Ännu en julklapp

Min fästmö fick en julklapp av det företag hon jobbar på. Ett lakans-set av märket Newport. Ska tydligen vara amerikanskt av någon sort, men jag misstänker skarpt att det är producerat i Indien, Kina eller Bangladesh.

Förutom att dessa länder har stor textilindustri så fullkomligt stank lakanen av impregneringsmedel. Luktade som en blandning av skumplast och lacknafta. Det är intressant när doften från sängkläderna konkurrerar om utrymme med andra juldofter som hyacint och apelsin. Varje dag, en ny upplevelse liksom.

Därför fick hela tyg-lasset åka en längre omgång på 40grader i vår tvättmaskin. Tyvärr hjälpte inte det. När jag hängde upp dem stank de fortfarande. Massor. Så de åkte in igen och temperaturvredet gick upp till 60grader.

Trots den ökade temperaturen och den längre tvätt tiden luktade sängkläderna fortfarande skumplast och lacknafta när jag tog ut dem ur maskinen. Trött som jag var tänkte jag ge det en liten chans och hängde upp grejerna på tork. Kanske skulle det försvinna i torrt tillstånd.

Jag vet inte hur jag tänkte, men jag tänkte inte rätt. Därför åkte de ikväll in i tvättmaskinen igen, en tredje omgång. även denna gång 60grader. (vill inte börja med att tvätta sönder ett par mörkblå lakan i 90grader).

Jag är normalt inte en som står och tok-glor på tvättmaskinen, men ikväll fick jag syn på den när den för tredje gången tvättade den stinkande julklappen.Och nu förstod jag vad det var för fel. Lakanen hade fått Rabies. Lödder i hela tvättmaskinen. Det var därför de luktade och betedde sig så konstigt. Tack och lov använde jag antiseptiskt sköljmedel den här gången, och resultatet lät inte vänta på sig. Ikväll kunde jag hänga luktfria lakan.

Men jag kan inte låta bli att tänka på två saker:
1. Är det så konstigt att våra kroppar utvecklar massa allergier med så mycket kemikalier omkring oss.
2. Undrar om skiten fastnar i kommunens reningsverk eller om det försvinner ut i något dike och impregnerar något annat?

(Nej, jag använde inte antiseptiskt sköljmedel, vi har något parfymfritt från skona tror jag)

7 kommentarer:

 1. Det stavas lakan, lakanen, lakanet. :o)

  //Anna, språkpolis

  SvaraRadera
 2. Helt sjukt vad mycket kemikalier det är i tyger. Lagom roligt när man köper något nytt klädesplagg till lillkillen (speciellt om han valt ut det själv). Det är ju klart att han vill ha på sig det med en gång. Att förklara att det måste tvättas först då, resulterar alltid i en gråtande liten pojke som skriker "Men den är miiin, jaaag fick den, inte taaa den mamma".
  Blev lite lättare när vi förklarade att hans klia klia (exem) ville ha kläderna nytvättade.
  Men det är fortfarande tårar tills kläderna är tvättade.

  SvaraRadera
 3. 2. Undrar om skiten fastnar i kommunens reningsverk eller om det försvinner ut i något dike och impregnerar något annat?

  Förvånansvärt mycket renas bort i reningsverken, men inte riktigt allt. //Janet, blivande ekotekniker =)

  SvaraRadera
 4. haha ja, där fick du svar på tal av Janet iaf.. jag undrade själv detsamma efter att ha läst inlägget. Nu vet vi =))

  Hoppas dom blev av med lukten!?

  SvaraRadera
 5. Anna: Så stränga fröken språkpolis, nu har jag rättat mina stavfel.. mee so naughty, me need correction. Thankyou master!
  *******
  Malin J: du får hoppas han är tacksam om 20år när han förstår vad du räddat honom undan. Förmodligen har de då kommit på hur farligt mycket av det vi använder idag är. ungefär som Asbest som gick från as-bäst till skitfarligt.
  ************
  janet: Tack för svaret. Måste säga att de är duktiga på kommunen i sådant fall.
  ******
  Jesse-Paloma: Jupp, nu är de luktfria. Kanske blir det så att de hamnar i sängen till helgen.

  SvaraRadera
 6. Formaldehyd brukar bomullstyger vara dränkta i. Fråga mig inte varför, men det luktar fan och kliar som hellvitte om man är känslig. Så tvätta,tvätta,tvätta,tvätta...precis som du har gjort, sen är faran över.

  SvaraRadera
 7. Sammanfattar det jag känner när jag läser detta med: skrämmande!

  SvaraRadera