onsdag 26 januari 2011

Tisdagens funderingar...

Jag kände ikväll för att lyssna på lite musik, Johnny B Goode för att vara mer exakt. Hade haft den låten på hjärnan lite till och från under eftermiddagen. Och vid dessa tillfällen är Spotify helt fantastiskt! Bara att knappa in låten och den kommer upp i 125olika varianter. Några bra och andra versioner som av förklarliga själ inte blivit kända.

En av versionerna är insjungen av Peter Harryson, gamla programledaren i "Så ska det låta". Och såhär ser skivanut. "På egen begäran" lite kaxig titel nästan, med tanke på att han är svensk alltså. Men det var ett tag sedan, vet ni hur man kan se det? Jo, han är smalare i ansiktet. Det är säkert!


Annars har det varit tisdag (med lön, smakade gott på kontot) och mat-shopping. Stannade lite vid den asiatiska hyllan och tittade lite på tillbehören. Jag käkar gärna nudlar, curry av olika slag, kokosmjölk är ett måste hemma men, jag har aldrig testat fisk- eller ostronsås.

När jag ser en glasflaska det står "fisksås" på , tänker jag bara på en jättestor gryta fylld med fiskrens som får koka i evigheter, silas, och sedan tappas på flaska. Det lockar mig verkligen inte att köpa flytande fiskavkok. Ska jag köpa fiskavkok ska det inte vara "fisksås" det ska heta fiskbuljong, och säljas som fasta tärningar. Någon ordning får det vara på torpet.


Men jag ställde mig faktiskt och läste på en såndär flaska fisksås. Jag hade visst lite fel. Det var inte fisk-avkok. Den bestod till 68% av  äkta extrakt av ansjovis,salt, socker. Sen kan man ju fråga sig vad anjovis-extrakt är. "Pressad vätska ur saltad och fermenterad skarpsill". säger en sajt på nätet.

Om just ordet extrakt säger Wikipedia:Extrakt, av latinets extractus (till extrahere, dra ut), läkemedel med verksam substans från växt- eller djurriket. Substansen dras ut med hjälp av vattenlösningar eller organiska lösningsmedel (alkohol, eter etc.). Med ett extrakt menas ofta ett koncentrerat utdrag där lösningsmedlet delvis avlägsnats efter extrahering.

Får ju anjovisextrakt att låta jättegott. mmmm. Nåja, jag äter ju varmkorv så jag ska nog vara tyst.

Köper även en flaska HP-sås och ler lite när jag läser innehållsförteckningen. Den innehåller nämligen melass. Det gav pappa till korna när jag var liten. På alla andra språk står det mörk sirap, men på svenska står det melass. Undrar om dagens ungdom vet vad det är?


Jo, ang. Peter Harryson, titta själva, han var faktiskt smalare i ansiktet som yngre!
5 kommentarer:

 1. Näe fisksås kommer inte in i vårt hem heller. Låter ju verkligen jättelockande att äta något med vätska från saltad och jäst sill...
  Men som sagt, jag äter också varmkorv, så jag ska väl inte säga något.
  Och du, helt otroligt, men Peter Harryson var faktiskt smalare i ansiktet som yngre (har till och med sett bilder på honom när han är ännu smalare, hela han)

  SvaraRadera
 2. Gillar inte heller fisksås. Däremot kan jag tipsa om Hoisin-sås, den är god och användbar. //Gina

  SvaraRadera
 3. LillaUlle: Nej, det låter ju inte lockande. Men det gör inte tillverkningen av kalles kaviar heller.
  ***********
  Gina:Jag tackar för tipset. Kan tänkas att det kan vara det som får göra helgen "speciell" denna vecka.

  SvaraRadera
 4. Fisksås luktar skit men är ett måste när man lagar thaimat, det är liksom det som ger den rätta smaken, kokosmjölk är för veklingar :)
  /Pernilla

  SvaraRadera
 5. Vilken tur att jag inte heller äter Kalles kaviar då :-D

  SvaraRadera