torsdag 13 januari 2011

Gäster

Igår blev det inget inlägg, det blev gäster istället. I måndags fick jag ett sms från ett kompis-par med frågan:
Hej, vi missade ju varandra i julas. Vad sägs om att träffas? tisdag, onsdag eller torsdag kväll?
Jag svarade: Onsdag passar bäst, vi kan bjuda på mat, vad sägs om 19:00?
Topp! fick jag tillbaka.

När man bjuder hem folk på middag finns det en regel. Man måste berätta för sambon. Det har jag lärt mig med tiden. Även om det oftast är jag som lagar maten vill hon ha reda på att det kommer folk.

-Ok, vad ska vi bjuda på? frågade min sambo.
- Vi gör något enkelt. Vi har ju en vakuumförpackad köttbit i kylen jag köpte på extrapris någon gång. Den har inte passerat bäst föredatum än på ett par dagar, det duger väl? Och så kokar vi en potatis till, eller två? Svarade jag.

Framförhållning är för mesar, en sann kock improviserar. Klockan halv sex tog jag fram köttet ur kylen och konstaterar: hmmm vilken liten köttbit. 800g på fyra personer i rått tillstånd. Sen försvinner några gram vid putsning och några gram till i form av vätska under tillagning.

-Älskling, det här blir tajt, utan att verka snålt. Har vi något annat vi kan stoppa i gästerna? undrar jag
- Vi ska ha en öppnad chokladpudding någonstans bland mjölpåsarna. Vi säger till i förväg att det blir efterrätt, så att de lämnar plats i magen. Min älskling är en pärla.

Matlagningen börjar, köttet kryddas, bryns och åker in i ugnen. Vad är väl trevligare när man lagar mat än att ha lite vin att smutta på. Tyvärr fanns det bara en flaska i hushållet denna kväll, och den skulle vi ha till maten. Men...
-Älskling, vi kanske skulle ta och lufta vinet...
-hmmm, ja...
-Älskling, jag tar och smakar lite också, för säkerhets skull så att säga. Vi har ju faktiskt aldrig druckit just det här vinet.
-hmmm

Så jag slet korken ur flaskan och hällde upp ett glas. Och det smakade....inte alls lämpligt för mat. Det var på tok för skarpt i smaken. Gott men skarpt. Skulle säkert passa alldeles ypperligt till några franska ostar. Ni vet sånadär som luktar unket och svettiga hudavlagringar.

Klockan var nu kvart i sex. Inte en sekund att spilla. På med dojjorna och halka iväg till bolaget. Tar där första bästa flaska jag vet är billig , god och går mot kassan men hejdar mig. Vägarna är just nu skit hala, oavsett hur mycket sand kommunen vräkt ut. Risken att jag kommer hem med enbart skärvor är för stor. Jag slänger ned ett box-vin i korgen också, innan jag beger mig vidare mot kassan. Boxen har ju både kartong och plastpåse som skyddar vinet.

När jag ändå är nära ica, passar jag på att springa in och handla lite grönsaker, eftersom det var pinsamt få av dem där hemma. Särskilt om man ska ha gäster. Och är man på ica kan man köpa lite garnityr till chokladpuddingen också, så den inte ser så tråkig ut (undvika "brun gegga i skål" looken).

Jag passerar kexhyllan och inser att vi har en flaska bubbel kvar i kylen sedan nyår. Lite bubbel och kex med olivsörja på burk är jättegod förrätt. Smidigt. Då är gästerna lite mätta redan när de sätter sig. Smart.

Jag handlar och beger mig av hem (halkar ingenting, allt vin i behåll). Vår "enkla" lilla middag har nu eskalerat och blivit en en form av trerätters.

Förätt:
Olivantipasto på crusardo med vitt mousserade vin. (intages på stående fot med värdparet)

Varmrätt:
Vitlöksryddad nötstek på rotsaksbädd med sönderkokt pressad potatis kantarellsås (inget pulver) och sallad på frächa (dvs nyköpta) grönsaker.

Efterätt:
Chokladpudding med crisp och hallonsmak, garnerad med färska (frysta) bär och chokladflarn.

Våra gäster hade dessutom med sig en flaska vin (rött), vilket visade sig vara av finare sort än jag ställt på bordet. Således rycker vi korken ur den och dricker till maten istället.

Flickorna drack inte så mycket, men det kompenserade vi karlar för, så på det hela taget gjorde det inget. Särskilt inte när vi kom på att den där första flaskan med vin (som skulle passa till ost), passade förträffligt bra med eftersnack och chokladpraliner.

Vad flickorna däremot påminde oss om flera gånger var att det var onsdag och arbetsdag imorgon. Det var hemskt vänligt av dem att upplysa oss om detta, och vi sa inget trots att vi visste detta hela tiden.

Klockan halv tolv började vi kolla bärande bjälkar för kommande projekt som: Såga hål i golvet och göra ny trapp ned till källaren. Vi kollade källarbalkar, avloppsrör, fjärrvärmeväxlare och dörrisolering. Mest vi karlar, även om tjejerna var med på ett litet hörn. Sen var festen slut.

Nästa gång blir det ta mig tusan falukorv och snabbmakaroner.

2 kommentarer:

  1. vad härligt med en sån kunskap att kunna slänga ihop något så gott genom att bara plocka lite där och plocka lite där så att säga. Jag vettekatten om ja skulle lyckas åstadkomma något gott om jag så hade tillräckligt för en måltid hemma men du fick ju till och med ihop till en tre rätters med endst få inköpt!

    Va det gött? :P

    SvaraRadera
  2. Jesse-Paloma: Det var mycket gött. Det där med att svänga ihop vad man har hemma har nog mer med fantasi att göra än kunskap. samt skita lite i vad man känner för utan bara tugga i sig vad som blir.

    SvaraRadera