lördag 29 januari 2011

Otydlig

Ibland blir man ju lite tveksam på vilket intryck man ger. På en fest blev jag en gång tagen för att vara en Mikael Persbrandt look-alike (första och enda gången) av en någon överförfriskad herre. Han undrade om inte folk ibland blev lite rädda för mig med tanke på mitt utseende, och att jag såg så bestämd ut. Visst händer det att folk minns mig, men ytterst sällan för jag är skulle vara autoritär på något vis.

Det blev tydligt nu på jobbet. Jag har fått i uppgift att köpa in två special containrar till produktionen. För detta ändamål får jag från inköpsavdelningen hjälp av inköpare M. Tillsammans skickade vi ut en offertförfrågan till några företag där han och jag stod som kontakter, M som inköpare och jag som tekniker. Dvs, M svarar på frågor om leveransvillkor, fakturering, valuta osv. Jag svarar på frågor om ritningar, material, anpassningar etc.

Det var pga dessa containrar som jag, M och åkte till Italien innan jul. Med på resan var även en svensk försäljaren från det företag vi nu valt att köpa containrarna ifrån. M och den här försäljaren har haft med varandra att göra vid flertalet affärer genom åren vilket gör att de känner till varandra rätt väl.

För att krångla till saker lite och få det precis som vi vill ha det anpassat efter våra förutsättningar och omständigheter på fabriken, har vi valt att tillverka en av containerväggarna själva. Dessa väggar måste sedan fraktas ned till Italien och svetsas ihop med de övriga.

Fabriken i Italien undrade härom dagen när våra containerväggar är färdiga och kommer att skickas till Italien så att de kan slutföra jobbet. Vad försäljaren gör då är att han kontaktar M. Tyvärr hade M tagit ut några semesterdagar och svarade därför inte i telefonen.

Men eftersom denna försäljare känner fler på mitt företag, börjar han nu ringa och mejla runt till diverse chefer och frågar när containerväggarna är klara. Till saken hör att dessa chefer knappt vet vad han talar om. Än mindre har de koll på något leveransdatum. Till slut efter ett par dagar har han frågat så många att det klickar till hos någon att han ska ringa mig. Det gör han också och jag ger honom direkt ett rakt svar: 6:e februari.
 
Där skulle man ju tro att allt var frid och fröjd. Men eftersom herr försäljare har ringt runt, så börjar jag få svara på massa frågor. Folk (mestadels chefer) undrar om container-projektet håller på att gå åt pipsvängen, eller om jag helt struntat i det till förmån för annat och vad jag egentligen håller på med. Varför skulle annars en försäljare behöva ringa runt  till cheferna på ett helt företag för att få reda på en sån skitsak?

Det här har gjort mig rätt sur, så idag ringde jag upp försäljaren och sa vänligt men bestämt att han i fortsättningen ska vända sig till mig när det gäller frågor om containrarna. Och han svarar:
- Ja, jag hade missat att det var du som var projektledare för det här.
-Tror du jag var med och åkte till Italien för skojs skull?
-Jag tänkte inte så långt.
-Men jag och M står som kontakter på alla handlingar du fått.
-Jo, men av ren vana så använde jag mig bara av M. Och när han inte svarade och italienarna ville ha svar fort så tänkte jag att jag ringer runt bland de jag känner hos er och kollar.
-Ja, och nu får jag svara på div. dumma frågor bara för det. Folk tro ju inte att jag gör mitt jobb.
-Ja, men nu vet jag att det är du som är projektledare så i fortsättningen ska jag ringa till dig.
(vi läggerpå)

Så ibland blir jag tagen för Persbrandt och ibland är jag prao-elev. (och vad gäller försäljaren har han i mitt personliga visitkortsregister fått noteringen "förvirrad,  dålig koll").

2 kommentarer:

 1. Men hur korkad är man om man inte ringer den andre personen som står listad som kontakt utan istället ringer förtioelva andra som INTE står som kontakt?
  Det skulle ju vara som om sjukvården skulle ringa runt till folk som bor på samma ort som en patients närmaste anhörig om den inte svarar.För att de KANSKE vet något!?
  Helknäppt.
  Tycker att virrpannan ska kontakta din chef och stå för att det var han som klantade sig och inte du.

  SvaraRadera
 2. Malin J: Det bästa är nog om han inte ringer alls, utan bara är tyst. Minst risk för misstag. Men han lär ju få komma med bra pris om jag ska handla någon mer gång.

  SvaraRadera