måndag 29 augusti 2011

Coop vs Coop

På Coop är det alltid roligt att handla eftersom man alltid stöter på något mer eller mindre roligt. På Coop har de (oftast/ibland) de vanliga märket (typ findus) sen har de även sitt eget märke, coop. Och vill de vara riktigt billiga har de även X-tra (coop).

Titta på de två förpakcningarna nedan. Den ena är Coops egna (X-tra) och kostar 30,90kr. Den andra är Coops egna (coop) och kostar 31,90kr. Den största skillnaden är hyllavståndet som är ca 2m.

 Den övre är den billigare varianten av samma sak.

Båda innehåller exakt samma mängd fisk, tomatsås, vatten och salt, samt att båda är producerade av coop trading a/s Danmark.

Det tar mig lång tid att inse att den billigare varianten har per 100gram: 14g protein och 10g fett och energivärde 670kJ. Den lite dyrare har bara per 100gram: 11g protein 13g fett och energivärde 740kJ.

Summa summarum: Den billiga är den nyttigaste av de båda. Eller kan det vara så att fett och proteinmängds uppgifterna bara är godtyckligt googlade den dagen etiketten skulle tryckas? För jag tycker det skiljer lite väl mycket för att vara samma (förmodligen samma fabrik).

Visst är det lite underhållande att coop håller på som de gör, men det är ju inte förvånande att ICA är den större matförsäljaren i det här landet.

3 kommentarer:

  1. Sluta aldrig, aldrig, aldrig att handla på COOP!

    SvaraRadera
  2. den lite dyrare är ju msc-märkt, därför köper man den iaf. ser även att gränsen för nyckelhålsmärkt måste gå nånstans vid 10-13 gram fett per 100 gram..ena har märkningen men inte den andra. om det nu är fett-mängden det hänger på.

    SvaraRadera