onsdag 17 augusti 2011

Skattesverige

Jag och min sambo har skaffat oss en tillfällig workout-anläggning. Det är en hög med 13,4ton gårdsgrus som med skottkärra, skyffel och kratta ska fördelas över större delen av tomten som inte är gräsmatta. Här ska inte kroppen förslappas bara för det är semester inte.

Idag kom fakturan på grushögen. Och jag visste att det fanns många olika skatter här i Sverige; Inkomstskatt, fastighetsskatt, vägskatt, bokmoms, alkoholskatt, drivmedelsskatt osv. Men jag hade aldrig tidigare hört talas om "Naturgrusskatt". 13kr/ton ligger den på.Jag blev så förvånad att jag blev tvungen att Googla "Naturgrusskatt". Första träffen blev en pdf från skatteverket. Där står det:


Skatt tas ut för brutet naturgrus fr.o.m. den 1 juli 1996. Skatten ska
verka för en bättre hushållning med naturgrus med syfte att gruset
i första hand ska användas inom områden där det inte går att
ersätta med annat material, se prop. 1995/96:87.


Hmm, ok. Men vad vill skatteverket att jag använder istället då om det nu ska hushållas med naturgrus, konstgrus?

6 kommentarer:

 1. Aldrig hört talas om. Men vi lever ju i skatternas land så egentligen är jag inte förvånad. Snart får vi säkert skatta för att vi går på trottoaren och sliter på asfalten också ;)

  SvaraRadera
 2. Hm, farsan har precis gjort om sin trädgård i japans stil = MYCKET grus och sten. Ska kolla med honom om han också reagerade över naturgrusskatten.

  SvaraRadera
 3. Var hemma i mitt barndomshem idag för att gå igenom en massa papper efter min pappas död. Min pappa har sparat allt i pappersväg från tidigt 70-tal. Hittade ett kvitto på grus som han köpt innan 1996 och det fanns ingen skatt på det. //Gina

  SvaraRadera
 4. LillaUlle: Jupp, promenadskatt och extra barnvagnsskatt för alla småbarnsföräldrar.
  ********
  Malin J: Ja, blev det någon reaktion hos gubben?
  *****
  Gina: Du ser, det var bättre förr.

  SvaraRadera
 5. Han hade aldrig hört talas om det. Normalt brukar han lusläsa fakturor men denna hade sluppit igenom. Så han blev mycket förvånad när han fick höra det.

  SvaraRadera
 6. Inte så konstigt, snarare väldigt klokt eftersom något nytt naturgrus inte kommer produceras innan nästa istid. Det borde vara skatt på alla ändliga naturtillgångar för att frammana förnyelsebara alternativ.

  SvaraRadera