onsdag 31 augusti 2011

Nederländerna

Jag och min sambo var och hälsade på vänner i Nederländerna i helgen. Amsterdam och dess närliggande orter närmare bestämt. Det var därför det inte blev så mycket bloggat.

Så fort folk hör att man ska åka till Holland flinar de och säger:
-Jaha, ska det rökas lite fniss fniss. (nej det ska det inte)
Förutom kollegor/affärspartners från Italien och Österrike. De är mer inne på:
-Yeah, the girls in Amsterdam are the best.

Då sa jag att jag skulle åka med min fästmö. Svaret jag fick var att åka till Amsterdam med fästmön var som att ta med sig öl när man åkte till Tyskland.

Det är aldrig någon som tänkte på att de är typ en av världens största producenter av torrmjölk. Och ost. Holländarna gör massor av ost och exporterar världen över. Varför är det aldrig någon som säger.
-Oh, ska du till Holland och köpa ost! Kan du köpa lite Gouda till mig med.

(Ang Gouda så uttalas det inte goda utan mer chauda, som choklad ungefär, fast lite mer fräs-harklande som så många andra ord i det holländska språket).

Nåja, Holland bjöd på så mycket mer än bara ost och kanaler. Runt om och i Amsterdam är de flesta duktiga på engelska, men det där med service-minded är de lite si och så med. Vi köpte tex biljetter av en busschaufför som var jättetrevlig tills vi glömde stämpla våra nyköpta biljetter i bussens automatiska biljettstämpel.

Det var några hårda holländska meningar och ett pekfinger mot automaten. Förlåt att vi som turister inte visste att nyköpta biljetter på bussen inte var giltiga förrän vi själva stämplat in dem. (bussen innan hade chauffören stämplat). Holland och Frankrike är tydligen bäst på det här med att hantera turister i Europa.

I övrigt var det trevligt. Här kommer några semesterminnen:

På Mc Donalds i Amsterdam kostar det 0,50€ att gå på toaletten. Och notera att det är fotoförbud. Ibland är jag lite busig och trotsar förbud. Hoppas ingen av de anställda löser min blogg.


Notera att "Husreglerna" är på engleska enbart.


Jag förstod mig aldrig riktigt på språket även om man som svensk kan gissa sig till vad det står många gånger, men punggung... där gick jag bet.


Holländare och hus är ett kapitel för sig. Här tex i Amsterdam. Det skulle byggas ett hotell men det fanns en man som bara vägrade sälja sin del i det hus som skulle rivas för att hotellet skulle byggas. Alltså, man låter hans del vara kvar och bygger hotellet runt om.


 Det var konstvecka i Amsterdam så det var fritt inträde på stora museet. Jag vet inte riktigt va jag tycker om holländsk konst.

 Det finns inte bara Coffe-shops, det finns även Smartshops, och det är ju smart. Kanske. De säljer inte gräs utan typ substanser från konstiga svampar och liknande. Låter inte som något man blir jättesmart av.

Men de har lite strängare tobakslag. Notera den lilla skylten under Camel loggan (rökning dödar). Den fanns på alla tobaksaffärer. Lite intressant med deras övriga inställning till "rökning".


"Erotic Discount Centre"- Lågprisporr för kåta snåljåpar.


Vattenrutchkana.... Åh, jag vill verkligen bada i kanalen..


Det där med vattenpass och lod verkade inte vara något de använde. Holländska hus ska tydligen vara lite sneda för att vara raka.

Klottra kan de små barnen, men de verkar ha dålig närvaro i skolan. 
Så där ser ju inte en älg ut!

Bron är helt nedfälld, den ska se ut så. Det är inte en konstruktionsmiss att de båda brodelarna i klaffbron är lite för långa för att gå ned och bilda en rak övergång. Det ska se ut som ett hustak.


Holländarna gillar jätte-branta trappor. I bostadshus kan trapporna nästan övergå i stegar. 
Men det är helt normalt. Det här är en trapp på Mc donalds.


 
Holländsk mat. De gillar friterat och majjonäs. men vi fick aldrig klart för oss vad "Bitterballen" var.
 

7 kommentarer:

 1. Med tanke på alla smartshops så är det inte så konstigt att husen byggs snett. :)

  SvaraRadera
 2. Helena snodde min kommentar ;-D.

  SvaraRadera
 3. Malin J: Hehe, först till kvarn gäller. ;)

  SvaraRadera
 4. Jag tror jag hade haft svårt att motstå frestelsen att beställa en bitterballe.

  SvaraRadera
 5. Nederländerna har även Edamer-ost från Edam... som btw uttalas Eidam och inte Eedam... fick vi erfara när vi frågade efter stället och den först den femte vi frågade listade ut vart vi ville åka.

  SvaraRadera
 6. Dessutom så är väl Heiniken därifrån va? De är ju goda! (eller chauda om du föredrar det)

  SvaraRadera
 7. Helena: Husen byggdes innan smartshopsen kom.
  *Malin J: Ajsingen då.
  ********
  Patrik: Det tvekar jag inte det minsta på.
  *********
  Lilla Ulle: Aha, det är tydligen vanligt med vaxpropp i holland.
  ********
  Fisken: Just Heiniken tror jag utttalas på något lustigt i-sätt.

  SvaraRadera