lördag 20 augusti 2011

Världsrekord

Lite bakgrundsfakta: När jag runt 10år och gick i fjärde klass lärde jag mig spela på en sånhar:Ukulele. Även om den kallas för både leksak och dockgitarr. Och sin pling-plonkiga ton till trots så var den betydligt coolare än den blockflöjt man suttit och tutat och dreglat saliv i på musiktimmarna något år tidigare.

Sedan dess har ukulelen följt mig genom livet. Den har alltid funnits där i bakgrunden. Kan väl inte påstå att den har hjälpt mig att få ligga direkt. Men den har nog däremot hjälpt flertalet kvinnor om vart de inte vill lägga kvällens energi på ragg. 

Jag äger idag två stycken. (En vanlig och en sk. banjo-lele, en korsning mellan ukulele och banjo). Och så idag får jag reda på detta:

Världsmästarförsök i Ukulelespelande!

Imorgon, den 20:e Augusti kommer det i Helsingborg att hållas ett världsrekordförsök i ukulelespelande. Målet är att få ihop 900personer som samtidigt ska spela "Leende guldbruna ögon" på ukulele. Just nu är de uppe i över 1500 anmälda så rekordet ser ut att kunna lyckas.

Men varför får jag reda på det här så sent som nu??? Varför har det inte varit om det på nyheterna varje dag? Om man inte känner till det hur ska man då veta om att det kommer att ske och kan anmäla sig. Jag vill ju vara där och uppleva känslan och få vara med och sätta rekord. Och "Leende guldbruna ögon" kan jag redan utantill, både text och ackord.

Tänk er, över tusen glada människor som i någorlunda samtidig klang, plinkande och nynnande klämmer fram den gamla Sven-Ingvars-hiten på sina små instrument. Årets upplevelse enligt mig. Decenniets värsta migränanfall enigt min sambo.

Man kanske kan deltaga via web-länk, mån tro det gills till världsrekordförsöket?

4 kommentarer:

 1. Det rekordförsöket hade jag velat se. Jösses vad kul det lät. Själv spelade jag nyckelharpa (av alla konstiga instrument). Fick hyra en av musikskolan, för att köpa en går ju på ett par tusen, att bygga en likaså. Inga pengar man lätt hostar upp. Så nyckelharpandet har legat på hyllan de senaste 18 åren (jösses, är det så länge sedan? Jag som inte är en dag över 20 ;-D )

  SvaraRadera
 2. Hahaha! Får en bild av George Formby framför ögonen. Nu vill jag se ett klipp när du spelar. Upp till bevis liksom. //Gina

  SvaraRadera
 3. http://hd.se/helsingborg/2011/08/20/se-och-hor-rekordet/

  Japp dom fixade rekordet.. Så numera har jag flera vänner som är världsrekordhållare.. Tror du det hjälper en att få ligga?

  Det är ju i Skåne allt viktigt händer så du får se till att ha koll.

  Ha en go söndag. // Helen

  SvaraRadera
 4. Malin J: Nyckelharpa, inte vanligast men kul instrument.
  ********
  Gina: Åh, en som minns George Formby! Har som sagt även en banjolele, precis som han alltid spelade på.
  *******
  Helen: Tack så mycket! Och i klippet hörs verkligen hur ljudstark ukulelen är (not)

  SvaraRadera