söndag 7 augusti 2011

Om att odla.

Förra året fick vi min fars gamla växthus. Glada och något omedvetna om hur saker och ting ter sig i växthus odlade vi körsbärstomater. Dessa körsbärstomater växte sig mer vilda än tama och slog redan i juli månad i taket och hela växthuset var mer likt en djungel än en ordnad odlingslåda.

Men rackarns vad gott det var med egenodlade tomater. Därför var vi lite mer planerande i år. Vi köpte tomatfrö, och på påsen stod det 60-80cm höga. Perfekt! Plantorna drevs upp och planterades ut och jag köpte små bambupinnar och gjorde ett 70cm hög ställerage för tomaterna att klättra på.

Men någonstans muterade tomaterna. I Juli månad fick vi övergå från små bambupinnar till stora bambupinnar. I mitten av juli funkade inte bambupinnar längre. Jag fick rycka ut med 2tum x 2tum (kvadratisk träregel 5x5cm) och skruvdragaren för att hålla plantorna på plats.

Det var Juli. Sedan dess har jag inte varit inne och stagat upp något. Eller rensat för den delen. Vårt växthus med de tänkta 60-80cm höga plantorna har istället blivit ett vetenskapligt experiment för att bevisa Darwins lära "Survival of the fittest".


Det ska finnas gurka och rosmarin där inne någonstans också

8 kommentarer:

 1. Wow! Svägerskan odlar också tomater i växthus, hon pysslar om plantorna efter konstens alla regler. Hade hon sett den bilden så hade hon blivit grön av avund, jag lovar.

  SvaraRadera
 2. Hoppla! Tomater på steroider verkar det som. Kanske ska jag skaffa växthus och ge tomatodlingen ett försök för jag har aldrig lyckats?! Grattis säger jag bara! :D

  SvaraRadera
 3. ser ut som om ni får sätta säkerhetslina på den av er som hämtar tomater..eller använda machete och tropikhatt. It's a djungel in there! Är det bara på mount everest och de andra bergen man använder sherpas?

  SvaraRadera
 4. Vad fasen göder ni med?? :-)

  SvaraRadera
 5. Wow! Gigantus enormus!
  Ni kan kanske sälja tomaterna till Coop? med deras unika prissättning kan ni bli rika ;)

  ..gödslar med öl?..

  //Tjillevippmorsan

  SvaraRadera
 6. Jag säger bara OJ! Tala om skillnad jämfört med mina små speniga tomatplantor i vårt växthus. Fast jag sådde iofs inte fröna förrän mitten av juni... och de kom ut i växthuset ca en månad senare (några står dessutom utomhus i kruka) Grattis till att få leva på tomater resten av sommaren :=)

  SvaraRadera
 7. Jisses, rena Amazonas! //Gina

  SvaraRadera
 8. Malin J: Det måste ju betyda att storleken har betydelse, eller?
  *********
  Gafflan: Ja, odla på du. Tomater är skitenkelt.
  **********
  Bonita: Maschete har faktiskt slagit mig att införskaffa.
  *******
  Stjärnstoft: I våras när vi krattade till jorden vände vi ned en säck med änglamarks kogödsel från coop.
  ******
  Tjillevippmorsan: Coop? Vad tror du de ger kilot? Jag är övertygad om att en saluhall i stockholm ger bättre avkastning.
  ********
  LillaUlle: Hmm, jo lite sent ute med planteringen var du nog.

  SvaraRadera