tisdag 23 augusti 2011

Elgiganten förvirrar

När min morfar dog för snart fyra år sedan lämnade han efter sig en lite äldre, men knappt använd dator. Redan då var den nästan fem år gammal. Men min mor som inte kan så mycket om datorer yttrade den klassiska frasen (som så många som inte har koll på datorer yttrar) "Den duger åt mig". Och med tanke på att hon faktiskt också har en jobbdator hemma så har det funkat.

Men på senaste tiden har till och med hon börjat tycka att den omkring nio år gamla datorn börjat tugga lite väl mycket hårddisk. Dessutom hjälper det inte att hon bara har mobilt 3G internetuppkoppling i ett område med mycket dålig mottagning. Därför ville hon nu att jag skulle hjälpa henne med köp av ny dator och ett internet som fungerar.

För att få bättre fjutt på internetet har jag tittat ut följande antenn som går att koppla till hennes lilla USB-modem.Men den säljs inte på Elgiganten, så den beställde jag separat, med extra tillbehörs-kit och allt på Dustin.se.
Sen gick jag in på elgigantens hemsida och såg ut en hyfsad dator för den budget jag fått av mamma på fyratusen kronor.

Men eftersom det är roligare att få datorn idag än att få den med posten i övermorgon, åkte jag naturligtvis till lokala elgiganten för att handla dator. Och jag har lite tur för jag hittar en rask och trevlig försäljare som med en gång förstår vad jag är ute efter. På sin arbetsstation söker han genast upp den datorn jag sett ut.

-Aha, säger han. Den är slut i butik och kan bara beställas via nätet..
-Ok, så du kan beställa en hit till den här butiken.? säger jag.
-Nej, jag kan inte beställa, du måste beställa hem till dig.
-Så trots att den ingår i elgigantens sortiment får du inte ta hem den till butik?
-Nej, precis, jag kan  inte, och fråga mig inte varför de gjort det så.

Det var ju snudd på glasklar strategi elgiganten hade för sin försäljning. Därför hittar jag en annan dator med likvärdig prestanda och pris. Precis innan vi är klara med varandra jag och expediten, ser jag att de har sånadär långa antenner, som jag precis beställde på Dustin innan jag for till elgiganten.

-Va, har ni såna antenner? kläcker jag ur mig.
-Ja, det är många som får dålig mottagning på mobila bredbandet ute vid sommarstugan.
-Men, jag hittade inte den på er hemsida, så jag har beställt från ett annat ställe nu.
-Nej, den där hittar du inte på hemsidan, den där har  vi tagit in i butiken separat.

Det är ett mycket flexibelt sortiment på elgiganten.

6 kommentarer:

 1. Så...logiskt?! Det som finns på hemsidan finns inte i butiken och det som finns i butiken finns inte på hemsidan.Det är ju kristallklart.Klart att kunderna ska kunna lista ut det på egen hand :-o

  SvaraRadera
 2. Rapportera gärna om hur antennen fungerar. Har ganska bristfällig täckning i sommarstugan.

  SvaraRadera
 3. Malin J: ha ha, nej, logik fanns det då ingen. Det är ju nästan som vilken frilansande elektronikhandel som helst.
  *******
  Johan: Lovar att återkomma med hur det gick. Enligt plan ska den monteras idag onsdag.

  SvaraRadera
 4. Johan: Det flöt väl inte riktigt på så bra med antennen som jag trodde. Vi gick från1,2Mbit till 1.32Mbit. Sen började 3G modemet att krångla. Men å andra sidan hann vi inte sätta upp den på huset, bara provmontera på parasoll-stången.

  SvaraRadera
 5. Gustav: aj aj. Är det montering med ordentlig kontakt eller med "universal", som man spänner på? Och ni hade koll på var masten satt?

  SvaraRadera
 6. Vi hade en universal som träddes på. En "riktig" kontakt är inköpt och ska prövas snart och Nej, vi har ingen aning om var närmsta mast finns, men tester om bäst mottagning pekar inte förvånande nog mot samhället några kilometer bort. Återkommer med mer fakta så fort något uppdateras.

  SvaraRadera