onsdag 31 augusti 2011

Nederländerna

Jag och min sambo var och hälsade på vänner i Nederländerna i helgen. Amsterdam och dess närliggande orter närmare bestämt. Det var därför det inte blev så mycket bloggat.

Så fort folk hör att man ska åka till Holland flinar de och säger:
-Jaha, ska det rökas lite fniss fniss. (nej det ska det inte)
Förutom kollegor/affärspartners från Italien och Österrike. De är mer inne på:
-Yeah, the girls in Amsterdam are the best.

Då sa jag att jag skulle åka med min fästmö. Svaret jag fick var att åka till Amsterdam med fästmön var som att ta med sig öl när man åkte till Tyskland.

Det är aldrig någon som tänkte på att de är typ en av världens största producenter av torrmjölk. Och ost. Holländarna gör massor av ost och exporterar världen över. Varför är det aldrig någon som säger.
-Oh, ska du till Holland och köpa ost! Kan du köpa lite Gouda till mig med.

(Ang Gouda så uttalas det inte goda utan mer chauda, som choklad ungefär, fast lite mer fräs-harklande som så många andra ord i det holländska språket).

Nåja, Holland bjöd på så mycket mer än bara ost och kanaler. Runt om och i Amsterdam är de flesta duktiga på engelska, men det där med service-minded är de lite si och så med. Vi köpte tex biljetter av en busschaufför som var jättetrevlig tills vi glömde stämpla våra nyköpta biljetter i bussens automatiska biljettstämpel.

Det var några hårda holländska meningar och ett pekfinger mot automaten. Förlåt att vi som turister inte visste att nyköpta biljetter på bussen inte var giltiga förrän vi själva stämplat in dem. (bussen innan hade chauffören stämplat). Holland och Frankrike är tydligen bäst på det här med att hantera turister i Europa.

I övrigt var det trevligt. Här kommer några semesterminnen:

På Mc Donalds i Amsterdam kostar det 0,50€ att gå på toaletten. Och notera att det är fotoförbud. Ibland är jag lite busig och trotsar förbud. Hoppas ingen av de anställda löser min blogg.


Notera att "Husreglerna" är på engleska enbart.


Jag förstod mig aldrig riktigt på språket även om man som svensk kan gissa sig till vad det står många gånger, men punggung... där gick jag bet.


Holländare och hus är ett kapitel för sig. Här tex i Amsterdam. Det skulle byggas ett hotell men det fanns en man som bara vägrade sälja sin del i det hus som skulle rivas för att hotellet skulle byggas. Alltså, man låter hans del vara kvar och bygger hotellet runt om.


 Det var konstvecka i Amsterdam så det var fritt inträde på stora museet. Jag vet inte riktigt va jag tycker om holländsk konst.

 Det finns inte bara Coffe-shops, det finns även Smartshops, och det är ju smart. Kanske. De säljer inte gräs utan typ substanser från konstiga svampar och liknande. Låter inte som något man blir jättesmart av.

Men de har lite strängare tobakslag. Notera den lilla skylten under Camel loggan (rökning dödar). Den fanns på alla tobaksaffärer. Lite intressant med deras övriga inställning till "rökning".


"Erotic Discount Centre"- Lågprisporr för kåta snåljåpar.


Vattenrutchkana.... Åh, jag vill verkligen bada i kanalen..


Det där med vattenpass och lod verkade inte vara något de använde. Holländska hus ska tydligen vara lite sneda för att vara raka.

Klottra kan de små barnen, men de verkar ha dålig närvaro i skolan. 
Så där ser ju inte en älg ut!

Bron är helt nedfälld, den ska se ut så. Det är inte en konstruktionsmiss att de båda brodelarna i klaffbron är lite för långa för att gå ned och bilda en rak övergång. Det ska se ut som ett hustak.


Holländarna gillar jätte-branta trappor. I bostadshus kan trapporna nästan övergå i stegar. 
Men det är helt normalt. Det här är en trapp på Mc donalds.


 
Holländsk mat. De gillar friterat och majjonäs. men vi fick aldrig klart för oss vad "Bitterballen" var.
 

måndag 29 augusti 2011

Coop vs Coop

På Coop är det alltid roligt att handla eftersom man alltid stöter på något mer eller mindre roligt. På Coop har de (oftast/ibland) de vanliga märket (typ findus) sen har de även sitt eget märke, coop. Och vill de vara riktigt billiga har de även X-tra (coop).

Titta på de två förpakcningarna nedan. Den ena är Coops egna (X-tra) och kostar 30,90kr. Den andra är Coops egna (coop) och kostar 31,90kr. Den största skillnaden är hyllavståndet som är ca 2m.





 Den övre är den billigare varianten av samma sak.

Båda innehåller exakt samma mängd fisk, tomatsås, vatten och salt, samt att båda är producerade av coop trading a/s Danmark.

Det tar mig lång tid att inse att den billigare varianten har per 100gram: 14g protein och 10g fett och energivärde 670kJ. Den lite dyrare har bara per 100gram: 11g protein 13g fett och energivärde 740kJ.

Summa summarum: Den billiga är den nyttigaste av de båda. Eller kan det vara så att fett och proteinmängds uppgifterna bara är godtyckligt googlade den dagen etiketten skulle tryckas? För jag tycker det skiljer lite väl mycket för att vara samma (förmodligen samma fabrik).

Visst är det lite underhållande att coop håller på som de gör, men det är ju inte förvånande att ICA är den större matförsäljaren i det här landet.

fredag 26 augusti 2011

Babylycka?

Sveriges blivade kungahus har babylycka. Säger aftonbladet i alla fall. Är hon inte i början av graviditeten? Hur lyckligt är det? Morgonillamående och utstängd från alla alkoholhaltiga drycker. Hur lyckligt är det?


onsdag 24 augusti 2011

Väskhantering

Flyttade på en väska idag i förrådet. Då hörde jag att något rasslade i den. "Intressant" tänkte jag med tanke på att det var jag som använde den sist på min Italienresa. Jag öppnade väskan och den var tom. Men ändå var det något som rasslade. Jag förstod snart att det var något under fodret i väskan.

Och eftersom det ska vara lätt för tullen att se om man smugglar knark innanför fodret har de försett det med dragkedja. Jag öppnade nu fodret och fann en massa små svarta plastbitar. Jag satte mig som ett barn på köksgolvet med väskan mellan mina ben och började plocka plast ur väskan.

Och massor var det. En hel hög. Och rätt snart förstod jag var det kom ifrån också. Normalt har vi alltid använt väskan som handbagage och haft den i flygkabinen. Men eftersom jag envist skulle ha med mig en flaska grappa hem sist jag var i Italien var jag tvungen att checka in väskan.

Och det var ju ett litete under att flaskan höll. BANG i sidan hade väskan fått duktigt. Hela ena långsidans plastförstärkning hade förvandlats till smulor. Hur hanterar de egentligen väskor på flygplatser? Med katapult?


Nästa gång ska jag göra en egen hemmagjord cykelhjälm i blå frigolit och spänna runt väskan, som ren pik till de anställda vid bagagetransportbandet.

tisdag 23 augusti 2011

Elgiganten förvirrar

När min morfar dog för snart fyra år sedan lämnade han efter sig en lite äldre, men knappt använd dator. Redan då var den nästan fem år gammal. Men min mor som inte kan så mycket om datorer yttrade den klassiska frasen (som så många som inte har koll på datorer yttrar) "Den duger åt mig". Och med tanke på att hon faktiskt också har en jobbdator hemma så har det funkat.

Men på senaste tiden har till och med hon börjat tycka att den omkring nio år gamla datorn börjat tugga lite väl mycket hårddisk. Dessutom hjälper det inte att hon bara har mobilt 3G internetuppkoppling i ett område med mycket dålig mottagning. Därför ville hon nu att jag skulle hjälpa henne med köp av ny dator och ett internet som fungerar.

För att få bättre fjutt på internetet har jag tittat ut följande antenn som går att koppla till hennes lilla USB-modem.



Men den säljs inte på Elgiganten, så den beställde jag separat, med extra tillbehörs-kit och allt på Dustin.se.
Sen gick jag in på elgigantens hemsida och såg ut en hyfsad dator för den budget jag fått av mamma på fyratusen kronor.

Men eftersom det är roligare att få datorn idag än att få den med posten i övermorgon, åkte jag naturligtvis till lokala elgiganten för att handla dator. Och jag har lite tur för jag hittar en rask och trevlig försäljare som med en gång förstår vad jag är ute efter. På sin arbetsstation söker han genast upp den datorn jag sett ut.

-Aha, säger han. Den är slut i butik och kan bara beställas via nätet..
-Ok, så du kan beställa en hit till den här butiken.? säger jag.
-Nej, jag kan inte beställa, du måste beställa hem till dig.
-Så trots att den ingår i elgigantens sortiment får du inte ta hem den till butik?
-Nej, precis, jag kan  inte, och fråga mig inte varför de gjort det så.

Det var ju snudd på glasklar strategi elgiganten hade för sin försäljning. Därför hittar jag en annan dator med likvärdig prestanda och pris. Precis innan vi är klara med varandra jag och expediten, ser jag att de har sånadär långa antenner, som jag precis beställde på Dustin innan jag for till elgiganten.

-Va, har ni såna antenner? kläcker jag ur mig.
-Ja, det är många som får dålig mottagning på mobila bredbandet ute vid sommarstugan.
-Men, jag hittade inte den på er hemsida, så jag har beställt från ett annat ställe nu.
-Nej, den där hittar du inte på hemsidan, den där har  vi tagit in i butiken separat.

Det är ett mycket flexibelt sortiment på elgiganten.

måndag 22 augusti 2011

På besök

I helgen var vi och hälsade på några vänner. Det är alltid kul att komma iväg och uppleva lite nya saker. Precis som vi så bor de i ett äldre hus med större tomt. Men till skillnad från oss har de skaffat sig lite mer fart och fläkt i tillvaron genom att skaffa sig tre söner. Det är kul för det blir aldrig tråkigt.

Tex skulle vi paddla kanot och "plums" låg en av dem i vattnet. Mellanbror hade fått för sig att storebror borde bada. Och eftersom det var kallt i vattnet gjorde det ju inget att kläderna var på.

Men förutom kanotpaddling och ofrivilliga bad, bjöds det även på mat. En liten tripp tillbaka till 70-talet i modern tappning. Fondue-afton och crème-brûlée, eller kräm-brulle som värden uttryckte det. Och på en kräm-brulle ska det vara en knäckig sockerskorpa. Det ordnas med den lilla gasbrännaren.



Tyvärr verkade det som om brännaren sett bättre dagar. Det blev mycket eld och väldigt lite smälta. Men skam den som ger sig. Precis som vi, äger våra vänner en ogräsbrännare. Och gasen är ju av samma sort i den som i lilla köksbrännaren, förutom att det är något bättre (mycket bättre) drag i ogräsbrännaren.

Frun i huset var kanske lite skeptisk, men det var två glada rödvinsdruckna herrar som stegade ut på grusplanen i lördagsnatten för att fixa knäckigt täcke på kräm-brullen.




Resultatet blev smått fantastiskt. En ogräsbrännare bränner inte bara ogräs, det är snudd på ett multitool.

lördag 20 augusti 2011

Världsrekord

Lite bakgrundsfakta: När jag runt 10år och gick i fjärde klass lärde jag mig spela på en sånhar:



Ukulele. Även om den kallas för både leksak och dockgitarr. Och sin pling-plonkiga ton till trots så var den betydligt coolare än den blockflöjt man suttit och tutat och dreglat saliv i på musiktimmarna något år tidigare.

Sedan dess har ukulelen följt mig genom livet. Den har alltid funnits där i bakgrunden. Kan väl inte påstå att den har hjälpt mig att få ligga direkt. Men den har nog däremot hjälpt flertalet kvinnor om vart de inte vill lägga kvällens energi på ragg. 

Jag äger idag två stycken. (En vanlig och en sk. banjo-lele, en korsning mellan ukulele och banjo). Och så idag får jag reda på detta:

Världsmästarförsök i Ukulelespelande!

Imorgon, den 20:e Augusti kommer det i Helsingborg att hållas ett världsrekordförsök i ukulelespelande. Målet är att få ihop 900personer som samtidigt ska spela "Leende guldbruna ögon" på ukulele. Just nu är de uppe i över 1500 anmälda så rekordet ser ut att kunna lyckas.

Men varför får jag reda på det här så sent som nu??? Varför har det inte varit om det på nyheterna varje dag? Om man inte känner till det hur ska man då veta om att det kommer att ske och kan anmäla sig. Jag vill ju vara där och uppleva känslan och få vara med och sätta rekord. Och "Leende guldbruna ögon" kan jag redan utantill, både text och ackord.

Tänk er, över tusen glada människor som i någorlunda samtidig klang, plinkande och nynnande klämmer fram den gamla Sven-Ingvars-hiten på sina små instrument. Årets upplevelse enligt mig. Decenniets värsta migränanfall enigt min sambo.

Man kanske kan deltaga via web-länk, mån tro det gills till världsrekordförsöket?

fredag 19 augusti 2011

Shopping

Igår tog jag och sambon och packade in oss i vår opel för att åka på shopping i grannkommunen (det är stort det). Vårt mål för dagen var att införskaffa en sänggavel, eller huvudgavel som min sambo förklarade för mig att det heter när det bara är den delen som sitter vid huvudet av sängen man vill åt.

Efter tio års förhållande börjar viss visdom och kunskap om varandra växa fram. Därför började vi shoppingrundan med att fylla på blodsockerförrådet (lunch) för att vi ska hålla oss civiliserade och inte vara vassa i tonen mot varandra.

Vi fastnade för pizza och jag valde den så fantasifulla capricosa. Kanske ger mycket kvar att önska, men den mättar bra. Kära sambon visste från början att hon inte skulle orka en hel pizza (det gör hon aldrig). Därför beställde hon en barnpizza. Bolibompa-pizza hette den visst. (Nej, det har inget med bolibompa-snusk att göra).

Men när vi fick in pizzorna förstår vi varför det finns ett problem med feta barn idag, även i Sverige. Seriöst, pizzatillverkarna borde ta mer ansvar. Det här är vad de klassar som en barnportion. Min sambo orkade en tredjedel. Kan meddela att bottnen var hyfsat tjock!


Efter matintaget gick vi till Mio möbler. De hade i ingen huvudgavel som tilltalade oss. Därför lyckades jag få min sambo att vi skulle gå till Media Markt i stället. Sist jag var på Media Markt fick jag jättebra hjälp på datoravdelningen av en tjej. Därför var jag lite glad när jag även denna gång fick hjälp av en tjej.

.Hej- Jag skulle vilja ha en trådlös nätverksenhet för att koppla in min tv-box till mitt trådlösa internet hemma, sa jag.
- Eh.... sånt har vi inte, sa tjejen. Alla våra trådlösa grejer är för datorer med USB anslutning. Möjligen att de på tv avdelningen har, men jag tror inte det, du får gå dit och höra.

Det gjorde jag. De såg ut som större fågelholkar än tjejen hade gjort. Lite besviken gick jag mot utgången.
-Men vi ska inte titta själva då, utifallatt, säger min sambo.

Klart att hon har rätt. Vi knatar förbi hyllan med trådlösa tillbehör, och på två röda hittar vi "Enhet som kopplar upp din TV/Spelkonsoll/digitalbox/annat mot ditt trådlösa nätverk". Det var alltså fler än jag som inte vill dra kablar genom hela huset, utan vill ha en liten dosa att koppla in mina grejer till så att det får tillgång till mitt trådlösa nätverk och internet. Grejen finns.

Något irriterad tar jag kartongen från hyllan, letar upp tjejen som hjälpte mig från början och sa:
-Så här ser de ut, det där som kopplar saker till trådlösa nätverk som ni inte har.
-Jaha, tack, vad bra. får hon ur sig och rodnar lite.
(Jag vet, jag är rätt hemsk när jag är på det humöret.)

Sen går jakten vidare till nästa möbelfabrikant för att försöka finna en huvudgavel. För att göra en lång historia kort kan jag väl säga att vi inte lyckades. Däremot lyckades jag få med min trötta sambo på att vi behöver en bensindriven trimmer när vi ändå var nära ett Bauhaus.


Men det visar sig att ska jag ha trimmer ska hon ha häcksax för 580kr. Vårt förhållande bygger mycket på det här med att ge och ta.

Fyra timmar senare åker vi hem utan sängavel, men med både trimmer och specialdesignade 60W lampor till vardagsrummet.Och allt jag ville ha ut av dagen egentligen var en folköl och en skål med chips. Semestern blir aldrig som man tänkt sig.

onsdag 17 augusti 2011

Skattesverige

Jag och min sambo har skaffat oss en tillfällig workout-anläggning. Det är en hög med 13,4ton gårdsgrus som med skottkärra, skyffel och kratta ska fördelas över större delen av tomten som inte är gräsmatta. Här ska inte kroppen förslappas bara för det är semester inte.

Idag kom fakturan på grushögen. Och jag visste att det fanns många olika skatter här i Sverige; Inkomstskatt, fastighetsskatt, vägskatt, bokmoms, alkoholskatt, drivmedelsskatt osv. Men jag hade aldrig tidigare hört talas om "Naturgrusskatt". 13kr/ton ligger den på.



Jag blev så förvånad att jag blev tvungen att Googla "Naturgrusskatt". Första träffen blev en pdf från skatteverket. Där står det:


Skatt tas ut för brutet naturgrus fr.o.m. den 1 juli 1996. Skatten ska
verka för en bättre hushållning med naturgrus med syfte att gruset
i första hand ska användas inom områden där det inte går att
ersätta med annat material, se prop. 1995/96:87.


Hmm, ok. Men vad vill skatteverket att jag använder istället då om det nu ska hushållas med naturgrus, konstgrus?

tisdag 16 augusti 2011

Besök i leksaksbutiken

En bekant till familjen har precis blivit mamma till en liten Elisabet. Därför besöktes det idag en såndär lek- och barnvagnsbutik för att införskaffa något lämpligt. Det fick bli en liten filt. En mjuk sak på 1m x 0,75m

Det var nu jag lärde mig att allt som har med barn att göra är dyrt. En filt på 2m x 1.8m i samma material, fast på Jysk, kostar 149kr. Den här lilla skiten kostade 210kr. Om man betalade 260kr kunde man få en med Pingu på. Eller ett mumintroll.

Men med tanke på att en nyfödd är precis som alla andra, inte bryr sig om figurer den inte inte känner till eller uppfattar, så snålade jag och tog den billigare varianten  för 210kr. Sen köpte vi även en kok-bar filt variant också. Man vet ju inte hur mycket de spyr och bajsar bredvid de där små liven. Tänkte det kunde vara bra med en som går att "hård-tvätta" så att säga.

Men väl i en leksaksaffär måste man ju passa på att besöka hyllan med vad som varit något av det absolut viktigaste (enligt mig själv) under min tidiga uppväxt och förmodligen bidragit mycket till att inse vad jag skulle göra för yrkesval senare i livet. Jag talar naturligtvis om Lego-hyllan.

Och naturligtvis finns det fortfarande modeller som är svåra att motstå. Under några få sekunder övervägde jag om jag inte skulle fira in semestern med att köpa mig själv en liten present. Typ en fjärrstyrd grävmaskin med riktig fungerande pneumatik (tryckluft). Jag har visserligen redan två Lego-grävmaskiner. Men som alla vet är ju alla goda ting tre.



Och nu som vuxen arbetande ingenjör har jag ju faktiskt råd också. Det var lite jobbigare som nioåring med tio kronor i veckopeng att spara ihop till något liknande. Men nu, 1900kr, det skulle ju inte belasta ekonomin allt för mycket. Särskilt inte om man skjuter upp färg och målargrejer till hallen en månad eller två.

Jag vaknar dock ur mitt dagdrömmande av min sambo som lite diskret väser över min axel
-Den där går INTE på den gemensamma hushållsbudgeten, den där får du stå för helt själv.
Jag landar och kommer tillbaka till verkligheten och ställer tillbaka Legoasken. Tvåtusen kronor kanske man som vuxen borde lägga på något annat än Lego. Öl, tex....

måndag 15 augusti 2011

Semester!

Äntligen! Efter flera veckors intensivt arbete blev det äntligen den 15:e Augusti och jag har sommarsemester. Och jag tänker faktiskt ha sommarsemester! Jag ignorerar den kalla morgonluften, att det skyltas med skolstart överallt och att det oundvikligen märks att vissa träd börjar ändra färg. Och så kommer jag ha massor med mer tid över att blogga!
syns snart igen!

torsdag 11 augusti 2011

Förvirrad

Sitter efter en lång arbetsdag och tittar på tv. Men reklamen gör mig något förvirrad.
Sju av tio tandläkare rekommenderar Sensodyne, men Colgate är den tandkräm svenska tandläkare använder mest.

Det måste ju betyda att tandläkare inte lever som de lär. De använder säkert heller aldrig tandtråd, borstar bara tänderna en gång om dagen och äter massor med godis och ser flourskölj som något man tjatar på sina patienter om i hopp om att få provision från Johnson&Johnson.

tisdag 9 augusti 2011

Finbesök

Just nu gör jag inte så mycket annat än jobbar. Jag leker någon form av montageledare om dagarna i ett försök att bygga om en av våra maskiner. Det har sina med och motgångar.

Igår kom en av våra högre chefer på besök.VD hette han visst. Undrar om folk i så höga positioner är medvetna om vilken förljugen värld som visas för dem. För naturligtvis dök han inte bara upp. Vi visste redan fyra timmar innan han skulle komma att han skulle komma.

Det är nu vissa andra människor i mellan-bestämmande-befattning får städmani och går ut och pekar med hela handen att det ska städas överallt. Det ska nu panikstädas för att vi ska visa "vår allra bästa sida". Det var samma visa i lumpen när justitieministern (eller någon annan jätteviktig politiker) skulle besöka oss. Idiotstädning utan dess like.

Det är den "bästa sidan" som jag vill kalla för den förljugna sidan. Den existerar max en eftermiddag och enbart när "de fina" är närvarande.

Undrar om de är medvetna om hur mycket sanning som egentligen undanhålls dem. För så är det ju faktiskt. Skulle de dyka upp oanmälda utklädda "vanliga besökare" skulle de få se en helt annan verklighet. Det här med att idiotstäda inför deras besök är ju lite som att ljuga dem rätt upp i ansiktet.

(Det här gäller naturligtvis inte bara vår VD utan alla chefer av rang, inte minst kungen. Undrar om han någonsin kommer att få se den "rätta" sidan av sitt land, eller om det bara är den välkrattade och nymålade versionen han ser.)

Och inte nog med att vi städade igår och visade upp en falsk sida. Det är dyrt också. Jag har tex vetat sedan ombyggnationen startade att pallen med mina rostfria mellanlägg (specialtillverkade två månader i förväg) står vänster om blå container, bakom sopsäcken under masonit skivan med hål i.

Idag skulle jag ha mina mellanlägg. Men de var borta. Jag letade i nästan två timmar. Jag var jättenära att ren panik beställa nya för 40 000kr. Men det behövdes inte. Det var bara någon som "städat" och flyttat den till andra änden av lokalen. Tack och lov att jag har timlön för mina två timmar av letande och projektstillestånd.

I andra änden av lokalen hade någon tyckt att ett balk-stativ som levererats i lösa delar såg skräpigt ut och därför lagt alla lösa balkar i balkstället på verkstaden. Problemet är bara att balk i det balkstället är "allmän tillgång" för mekarna, vilket har gjort att balkstativet inte längre är komplett. Tur att mekfirmornas semester snart är över så det går att beställa nytt.

Jag har också spenderat en dryg timme med att få fram nya svetselektroder. Alla visste att elektroderna låg på den trasiga pallen bredvid hydraulaggregatet. Men....det städades och nu fanns de inte någonstans. (jo vi hittade dem 16:15 i ett pallställ där de aldrig stått förut). Sen ska vi inte tala om vad det kostar i tid och pengar att låta tre inhyrda svetsare springa runt i över en timme utan att kunna svetsa.

Så vad jag undrar över lite är. Ni högre chefer (om det nu finns någon som läser detta). Är det verkligen en fin men förljugen verklighet ni vill se som i slutändan kostar otroligt mycket pengar, eller skulle ni stå ut med och acceptera en viss oordning där allting flöt på även om det inte ser vackert ut för världen. Jag bara undrar?

söndag 7 augusti 2011

Om att odla.

Förra året fick vi min fars gamla växthus. Glada och något omedvetna om hur saker och ting ter sig i växthus odlade vi körsbärstomater. Dessa körsbärstomater växte sig mer vilda än tama och slog redan i juli månad i taket och hela växthuset var mer likt en djungel än en ordnad odlingslåda.

Men rackarns vad gott det var med egenodlade tomater. Därför var vi lite mer planerande i år. Vi köpte tomatfrö, och på påsen stod det 60-80cm höga. Perfekt! Plantorna drevs upp och planterades ut och jag köpte små bambupinnar och gjorde ett 70cm hög ställerage för tomaterna att klättra på.

Men någonstans muterade tomaterna. I Juli månad fick vi övergå från små bambupinnar till stora bambupinnar. I mitten av juli funkade inte bambupinnar längre. Jag fick rycka ut med 2tum x 2tum (kvadratisk träregel 5x5cm) och skruvdragaren för att hålla plantorna på plats.

Det var Juli. Sedan dess har jag inte varit inne och stagat upp något. Eller rensat för den delen. Vårt växthus med de tänkta 60-80cm höga plantorna har istället blivit ett vetenskapligt experiment för att bevisa Darwins lära "Survival of the fittest".


Det ska finnas gurka och rosmarin där inne någonstans också

fredag 5 augusti 2011

Solbränna

Idag har jag varit ute med båten. Då blir man brun. Idag när jag kom hem stod jag och studerade min kropp över vart solen tagit. Det är helt tydligt att jag burit mycket t-shirt denna sommar. Och att jag har letat mask. Det ser ut så i alla fall. För brunast på kroppen är fasen nacken. Men rumpan den förblir blek. Vissa saker är konstant oavsett årstid. Sånt ger trygghet.

onsdag 3 augusti 2011

Motgångar

Kom till jobbet klockan 07:30 igår. Kom hem från jobbet kl 03:00. Då upptäckte jag att jag inte hade husnycklarna på mig. Och sambon jobbade nattskift. Otur kallas det visst.

tisdag 2 augusti 2011

Inflyttningspresent

Idag har jag gjort två saker. Det ena är att jobba. Det andra är att sova. Igår däremot var jag ledig. Då passade jag på att hälsa på far min. Pappa och hans nya tjej.... nej, jag börjar om. Pappa och hans nya tant (sen ett tag tillbaka) går båda i pension nästa år och har för det ändamålet precis köpt ett litet radhus med tillhörande trädgård.

Pappa har därför den senaste tiden avyttrat massor av saker typ borrmaskin, radiogrammofon etc. Därför kändes det lite klurigt att köpa inflyttningspresent. Vad köper man till två människor som precis slagit ihop sina boenden och nu försöker bli av med allt överflöd av porslinsprydnader och brödrostar?

Jag gjorde så att jag fokuserade på deras ålder och försökte klura ut vad två blivande pensionärer skulle ha nytta och glädje av. Efter några minuters tänkande kom jag fram till något som skulle ge dem alldeles lagom med äventyr i vardagen efter sextiofem. En regnmätare. Så har de ett extra samtalsämne vid frukostbordet, hur många millimeter det regnat under natten.



20kr kostade den ÖoB. Så jag slängde med två trisslotter också. Men där fick det räcka. Det kan lätt bli lite för mycket spänning i vardagen för de gamla annars.