onsdag 7 juli 2010

Hemmagjord Baileys

På bloggen "Mitt i tänket, livet, vardagen" , som jag följer lite nu och då lades det ut ett recept på Bailey's typ (här). Jag har ju semester och behöver lite äventyr om dagarna så jag tänke "varför inte". Receptet är (direktkopierat från bloggen):
-----------------------------------------------
4 dl grädde
2 dl ägg (skrev av, det ju ser knas ut, kanske var två ägg?!!)
1 burk kondenserad mjölk, söt
1 msk chokladsås
3,5 dl whiskey
3 tsk kallt kaffe

Ta en stavmixer, mixa ihop och ställ i kylen. Tadaa!
-------------------------------------------------------

Så idag blev det en sväng till ICA och en till Bolaget. Det var lite svårt att få tag på den kondenserade mjölken på ICA då ingen av de sommar-arbetande ungdomarna förstod vad det var farbror ville ha, men efter 20 minuters frågande hittade jag den själv på bak-avdelningen.

På bolaget hittar jag betydligt bättre. Däremot fanns det flera sorter att välja på. Till slut valde jag en billig sort som inte var allt för rökig och hade "viss kolasmak" i sitt omdöme, tänkte att det lät bra för att blanda Baileys på.

Väl hemma togs alla ingridienser fram och jag skulle precis skrida till verket då min kära sambo kommer förbi.
-Ska det inte bara vara två äggulor? frågar hon.
-Nej, det ska vara två ägg, det står det ju, eller ja, deciliter, men det var ju fel.
-Ok, men det låter konstigt.

Ingredienser för kvällens lilla dryckesexperiment

Eftersom min sambo faktiskt jobbat en del med sötsaker vägde jag in hennes ord och vi började en diskussion om äggens funktion i denna hemmagjorda smet. Vi kom fram till att de förmodligen bara bidrog till krämighet och inte smak. Så för att inte ta fel mellan helt ägg och bara äggula eller bara äggvita, så hoppade jag helt enkelt över äggen, de åkte in i kylen igen. I värsta fall skulle de ju gå att gegga ned efteråt.

Resten mättes noga upp och blandades i en bunke och stavmixades enligt instruktion. Det var då jag insåg vad jag gjort. Titta:

Plenty of hemgjort!

Jag har en skål med nästan en hel liter Bailys, som inte håller sig mer än ett par dagar. Hur fan ska jag orka dricka upp allt det här? Och hur smakar det? Tänk om det smakar äckligt. För inte tänker jag hälla ut en halv flaska whiskey i slasken, då måste det smaka bra vidrigt.

Och hur ska jag förvara det? Alla flaskor och termosar vi har rymmer bara 0.7liter och inte orkar jag sätta i mig 3dl nästan motsvarande en kvarting Baileys ikväll sådär (tror jag i alla fall). Jag tar mig några glas och funderar vidare på förvaringsproblemet.

Medan jag funderar på förvaring tar jag mig tid att analysera smaken på min hemmagjorda gräddröra. Jag har tyvärr ingen riktig Baileys hemma att jämföra med, men såhär på fri hand så smakar det inte direkt Baileys. Det närmsta jag kan komma är en Tysk billig Baileys-kopia inhandlad till extrapris på bordershopen. Dessutom känns den något starkare än vanlig Baileys, men i det här fallet är det nog bara ett plus.

Jag häller upp joxet i en glastillbringare och täcker med plastfolie (grädde tar ju så lätt smak av annat i kylen, tex, matjesill, och matjes-Baileys tror jag inte är särskilt kanon) Det var det bästa jag kunde komma på.

Den söta och gräddiga smörjan har dessutom gjort mig sugen på något salt. Jag söker och finner lite ostbågar i botten på en påse. Ostbågar och Baileys.. mmmm...känns som alkisens nödproviant.

Jag har uppfunnit en ny rätt "Alkisens nödproviant" ostbågar och Baileys.

Hur som helst, nu återstår nästa utmaning, få i sig en liter Baileys på två dagar. Hälften sprit och hälften grädde.. hmm, borde gå att kränga skiten som energidryck, kanske kan gå med vinst till och med.

6 kommentarer:

 1. Och ostKROKAR till det. Hur mår magen idag?
  (säger jag som är laktoskänslig)

  SvaraRadera
 2. Haha! Och jag som tycker att JAG har dålig kosthållning. Men min ynka skål med hallonglass framstår ju plötsligt som rena rama hälsokosten. I vanliga fall älskar jag Baileys och hade mer än gärna erbjudit mig att ta hand om överskottet, men det lät ju lite sådär på din beskrivning måste jag säga...

  SvaraRadera
 3. Skippa chokladsåsen nästa gång (om det nu blir någon...?) och tillsätt mer starkt kaffe samt vaniljsocker ungefär 2 tsk.Ägg i hemgjord Bailys har jag aldrig hört talas om och inte chokladsås heller. Kondenserad mjölk kan Du koka själv så här:
  Ingredienser
  1 liter mjölk
  150 g råsocker

  Gör så här:
  Koka mjölk och råsocker i en låg, vid kastrull, gärna med teflonbeläggning, tills det återstår 4 dl. Tar ca 30 minuter. Mjölken är då ljusbrun, tjock och eventuellt grynig.
  Finns även andra recept men detta är det lättaste, bättre än köpt.

  SvaraRadera
 4. hahaha... lycka till! Själv tycker jag inte ens om riktigt Baileys så jag struntar nog i att prova. Fast smakar den inte som Baileys så kanske jag gillar den iofs... hmmm, bör tänkas på.

  SvaraRadera
 5. Sus:Båge eller krok, inget dera egentligen, det var faktisk chees-doodle's.
  **************
  Maria: Det smakar som sagt helt ok och när det gäller nyttig kost så har den här semestern snart gjort mig till nästa deltagare i "Du är vad du äter"
  ***********
  Cey: Jag tackar för tipset, men jag tror jag kommer att köpa min Bailey's i framtiden. Men du verkar ha blandat till liknande saker förr, stämmer det?
  *****************
  Lilla Ulle: Som sagt, den smakar inte riktigt som Bailey's, men om du är osäker, ett tips, gör halv sats.

  SvaraRadera
 6. Här blandas och blandas...lite då & då och mycket blir utfyllnad i avloppet då det smakar rävgift och inte bör intas vare sig genom munnen eller intravenöst.

  SvaraRadera