fredag 17 september 2010

Att byta handfat.

Min sambo har flera gånger frågat mig:
-Är det svårt att byta handfat?
Jag har då svarat:
-Nej, inte jättesvårt, lite pul är det väl men det är gjort på en eftermiddag.

Jag är nu inne på dag tre när det gäller montage av den där jävla kommoden på lilla toaletten. (kommod=handfat med skåp inunder). Första dagen skruvar jag ihop skåpstommen och håller upp mot toalettväggen. Inser då att skaparen av skåpet inte tagit hänsyn till våra vattenledningsrör eller avlopp.

Nästa dag monterar jag isär halva stommen, tar till snickarboden, kapar, borrar och sågar så att rören ska få plats. När jag är färdig börjar jag tillverka nödvändiga förstärkningar för att kompensera de bortsågade regelbitarna. Mitt skåp för över tusen kronor börjar mer och mer likna en blandning av schweizer-ost och träslöjd alster från årskurs7.

Idag skulle jag skruva upp allt på väggen och till min förvåning passade allt riktigt bra. Nu skulle vattnet kopplas in. Eftersom de har varit så vänliga att byta standard dimension sedan toaletten renoverades senast passar inte den nyinköpta blandaren utan övergånger. 200kr kostar det för två små pluttbitar med gängor i var sin ände, och då är det ingen garanti på att det blir tätt.

Men tätt blev det och till slut återstod bara avloppet. Nya handfatet hamnade 7cm högre än det gamla vilket gör att det saknas 7cm för att kunna använda det gamla vattenlåset. På Coop:s byggavdelning (enda byggstället som har öppet efter kl20:00) inser jag glatt att ett nytt komplett avloppsrörs-kit för handfat med vattenlås kostar 149kr. Tyvärr är det röret 4cm för kort (också). Jag behöver förlängningsrör och skarvmuff.

Förlängningsrör,vanligt rakt, med skarvmuff kostar 99kr+69kr=168kr dvs är dyrare än ett helt kit med vattenlås rör och allt. Jippi.

Min enda glädje i denna rörmokarmisär är att använda det en meter långa skarvröret som kofösarkäpp på min sambo, genom hela varuhuset (vi skulle ha ost också). (När jag var fem var jag faktiskt en riktigt duktig kofösare).
Att min sambo inte slet röret ifrån mig, spöade ned mig och lämnade mig blåslagen någonstans mellan tacoskal och saltgurka är ett mysterium. Hon är uppenbart mycket härdad efter nästan tio års förhållande.

Och vet ni, 23:45 blev det klart. tjoho. Med rören alltså. Imorgon börjar dag fyra för kommod-montaget. Då ska hyllor in, dörr monteras och sånt där silikon ska spritsas lite överallt. Vem vet. kanske blir invigning på lördag?

2 kommentarer:

  1. Vi rev ut ett litet badrum förra hösten pga. fuktskador. Det där med väggar och golv fixade ju proffs men sedan var det där med tvättställ & komod, gamla rör som inte passade etc. Det tog 3 jäkla dagar att få dit tvättstället rakt med vidhängande komod. Rören som inte passade och det var fel vinklar och Gud vet allt höll på att ge oss hjärnblödning. Vet inte hur många gånger vi var ut till COOP och köpte förlängningar, böjar och f-n och hans mormor. Allt bara för ett litet tvättställ med ett skåp som enligt reklamen bara var att hänga upp & använda. Never again....

    SvaraRadera
  2. Ha ha ha! Skönt att höra att man inte är ensam. Vi blev klara idag. Och visst tog det tid, men det blev rätt snyggt. Fast inte särskilt billigt.

    SvaraRadera