torsdag 2 september 2010

Integration

Nu inför valet dimper det ju ned röstsedlar från alla partier. Idag fick jag röstsedlar från Sverigedemokraterna. Eftersom jag inte är överdrivet förtjust i just det partiet tänkte jag slänga kuvertet med en gång. Men så tvekade jag lite. Vi bor ju faktiskt i ett demokratiskt land, och alla har rätt att framföra sina åsikter.

Och eftersom de här människorna faktiskt rättat in sig i ledet och använder ordet som vapen istället för rakade skallar och kängor, tänkte jag att de var värda liiite uppmärksamhet. Så jag läste på utsidan av kuvertet.

Där stod det att deras huvudfrågor handlade om integration och äldrevården. Då kom jag att tänkte på svensk integrationspolitik. Det är jättefint om vi kan rädda familjer undan tortyr och låta dem bo i vårt vackra land, men hur tar vi hand om dem. Jag menar inte att ge dem pengar, men vem talar om hur vi verkligen fungerar i Sverige? Tex:

 • Vill du göra dig osams med alla i hyreshuset där du bor, glöm bortatt göra rent luddfiltret i tvättstugan. Glömmer du det tre gånger i rad är du snart portad från tvättstugan i två år.

 • Sverige har vinter nio månader om året. Det gör att vi sitter inne och kurar i våra hem och lägenheter nästan jämt. Därför lägger vi ned våra pengar på en fin vardagsrumssoffa, först och främst. Sen, när huset är fått sitt, kostar vi på oss fina Canadian Goose jackor. Köper du jackan först, tror alla att du redan köpt hur mycket nya möbler som helst för socialbidraget, vilket då upprör folk eftersom bidraget uppenbart är på tok för stort.

 • Möter du en granne i trapphuset hälsar du försiktigt med en nick på huvudet. Försök inte bli kompis med din granne bara för att ni bor bredvid varandra. Du blir betraktad som konstig och påträngande. Vill du bli vän med någon i huset, vänta tills gårdsfesten. Efter att ni sjungit "helan går" för tredje gången är svensken "mjuk" nog att lära känna nya människor. Att behöva vänta sju år på en gårdsfest är inte ovanligt i vissa kommuner.

 • Ett smart sätt att visa att du uppskattar att få stanna i Sverige, lär dig tre visor från någon av våra "stora" kompositörer som Cornelis, Ted Gärestad och Ulf Lundell. Många pensionärer kan se vettskrämda ut när de kommer för nära en irakier i snabbköpet, men gnolar han bara lite på "jag vill ha en egen måne" mjuknar de som glass under en hårtork. På det viset lyckades fyra negrer bli accepterade av hela svenska folket en gång i tiden när de sjöng "flickorna i smaland". (ha ha, jag skrev negrer, gud så provocerande!)

 • Ska det lukta stekos i trappuppgången ska det vara från köttbullar, inget annat. Konsten att få oset att lukta av vitlök och gurkmeja är inte accepterat. Gurkmeja används enbart i syfte att få maten att se gul ut. Utländsk matlagning som kan få fram både lukt och smak ur en sån tanig krydda som gurkmeja måste anses som mystisk och är förmodligen kriminell och icke accepterbart.

 • Ta inte upp för mycket plats, både volym, lukt och ljudmässigt. En svensk tycker att 0,67kvadratmeter, lätt doft av sköljmedel och 42 decibel är precis lagom per person. Alla som överskrider den gränsen anses lätt som "störiga objekt". Därför fungerar folk från bortre asien bra. De är små tysta och diskreta och renliga, precis som vi svenskar vill ha det.


 • Är du riktigt arg på något eller någon, använd orden fan, jävlar, helvete och skit. Använd inga sexuella ord, särskilt inte i kombination med någon släkting, varken din eller offrets. Detta är ett grovt övertramp och får dig bara att framstå som obildad och ociviliserad människa som inte vuxit mentalt sedan 7:e klass.


 • Lär dig uppskatta de svenska underhållnings-skatterna som, Bingolotto, Melodikrysset, Allsång på skansen och På Spåret. Alla samtalsreferenser du kan göra till dessa program gör dig bara mer accepterad.

 • Röker du ska du alltid berätta att du har lite ångest för att du inte slutat. Rökning är inte socialt accepterat, utan en ful last du måste bli av med. Så länge du försöker bli av med den får du hålla på hur länge du vill. Det finns svenskar som försökt i över 25år.

 • I Sverige använder vi hellre snus än cigaretter. Snus är så svenskt att vi höll på att inte gå med i EG om de inte godkände vårt snus. Vill du bli svensk, börja snusa.

 • En svensk tycker om att ta ut segern i förskott. Därför firar vi alltid kvällen innan, den så kallade "aftonen". Julafon, nyårsafton, påskafton, midsommarafton. Själva dagen är bara en dag att vara bakfull på.

 • Till sist bör de flesta känna till att ett visst agg mot mörkhyade personer kan komma av att ni tagit något något ifrån oss, något som våra barnbarn aldrig kommer att få uppleva på grund av er. De kommer aldrig någonsin få äta eller göra sin egen negerboll. De kommer bara att få göra chokladbollar så länge de lever.
Att försöka smälta in i det svenska samhället är inte det lättaste.

7 kommentarer:

 1. hahaha klockrent! O jag vågar inte skriva neger.... ;)

  SvaraRadera
 2. *skrattar högt* så himla pricksäkert! Ja att vi aldrig mer får göra negerbollar har tagit oss riktigt hårt!! Stackars, stackars barn som bara får göra chokladbollar eller till och med chokladbullar...

  SvaraRadera
 3. Underbart. Jag brydde mig inte ens om att läsa utsidan på deras kuvert. De hamnade i pappersåtevinningen med en gång.
  Tyvär är det ju allt för sant att det inte görs mycket för att invandrare ska få en inblick i hur vårt samhälle fungerar och vilka sociala och kulturella normer vi har.
  Det räcker liksom inte med att peka med fingret och säga här ska du bo, här får du lite pengar till mat och kläder.Lär dig nu svenska och hitta ett jobb.

  SvaraRadera
 4. Fick också kuvertet igår och hade tänkt slänga det med en gång. Ändrade mig och ville kolla ifall det fanns ngt namn man kände till på kommunvalsedeln. Jag fick en chock då jag upptäckte flera utländska namn, både till riksdagen och landstingsvalet. Hur går det ihop?

  Du är så klockren i din "krönika", tack! //Gina

  SvaraRadera
 5. Suzan: Klart att du vågar, testa... neger.. lättare än du tror.
  **********
  LillaUlle: Precis, ett klassiskt kakrecept går ur tiden, pga politiska skäl.
  *******
  Malin J: Precis, ska vi nu ta hand om dem så borde vi ju ta hand om dem. Sätta dem i ett nytt socialt klimat och lämna dem vind för våg är inte särskilt snällt alla gånger.
  **********
  Gina: tja, det ser väl bra ut med lite utländska namn på valsedlarna för ett sånt parti. Säkert 3;e generationens invandrare. De har förmodligen försvenskat sig såpass att de känner sig hemma i sverigedemokraterna.

  SvaraRadera
 6. Kan bara säga att jag gillar din blogg och sitter många stunder på bussen och små fnittrar medans jag läser din blogg(bussen går till kista)! Själv kastas inga röstkort här inte dock blir det lapp för ögat och ett Ahhggrr "Ye'll ne'er get me buried booty!"
  //A big beundrare http://susannessecondhandsfynd.wordpress.com/

  SvaraRadera
 7. Så här gjorde jag med mitt kuvert (efter bilden togs fick det även frimärke för att på ett säkert sätt nå fram till avsändaren...)

  http://yfrog.com/5urtfmj

  /Carina

  SvaraRadera