torsdag 30 september 2010

X-files?

Tidigt ikväll, så fort det mörknat, hade vi ett konstigt starkt vitt ljussken i trädgården. Och det blev stora märken i gräsmattan. Vad var det som hände???



Det var vi som planterade vinbärsbuskar. Det blir ju mörkt så förbenat tidigt att enda lösningen var att ta fram bygglampan. Kändes precis som i Arkiv-X eller CSI. Mörker, skarpt vitt ljus, skuggor, framgrävda saker....Grannarna undrade nog vad vi höll på med, men det är deras bekymmer.

Fyra buskar vinbär planterade.


(idag: 12108steg)
(igår 9221steg)

onsdag 29 september 2010

Diskriminerad?

Företaget jag jobbar på vill få reda på hur vi anställda upplever vår arbetsplats. Därför har de bestämt att alla anställda skulle svara på en webb-enkät med div frågor (anonymt förstås). Svaren gavs med poäng i en femgradig skala där där 1 var "Nej, aboslut inte", 3 var "någorlunda" och 5 var "Ja absolut"

Det var frågor som "trivs du på din arbetsplats?", "har du förtroende för dina kollegor?" , etc. Ganska lätta frågor med andra ord. Men det var en fråga jag helt fastnade på:

Är ni fria från diskriminering på jobbet (avseende kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning, funktionshinder och ålder)?

Hur tusan ska jag veta det? Det är klart, vore det uppenbart är det väl en sak, men såpass långt har vi kommit i civilisationen på mitt jobb att vi utåt jobbar efter grundregeln "alla lika".

Men jag är en helsvensk heterosexuell vit man i 35-års åldern, ateist och vid god hälsa och fysik. Jag tillhör gupp människor som i stort sett aldrig blir diskriminerade.( Och skulle jag bli det kallas det kvotering).

Så hur ska jag med mina "förutsättningar" ha den minsta aning om ifall det förekommer någon form av diskriminering? Jag lär ju knappast bli drabbad så varför skulle jag ens tänkta i de banorna?

Jag har ju aldrig anledning att tro att jag fått mindre i lön än mina kollegor pga mitt kön eller sexuella läggning. På det viset lever jag i en perfekt tra-la-la-la-la värld. Jag kliade mig i huvudet och övervägde svaret. Till slut kryssade jag i extrarutan vid sidan om:
"Vet ej"
Det var det ärligaste jag kunde komma på.

Dyrt klockslag!

Har ni sett programmet "Halv åtta hos mig" på TV4. Det finns nu som spel. Spelet går ut på att man går ihop fyra vänner och bjuder varandra på mat. Sen röstar man om vem som gjorde det hela bäst. Gissar att det är så det går till i alla fall.


För att kunna bjuda sina vänner på mat behöver man bara betala 199kr. För de pengarna får du ingen mat att bjuda på, utan en bunt förtryckta papperslappar och fyra kuvert. Jo, du får en handduk också. De var visst tvungna att fylla ut kartongen med någon form av substans. Antar att det är handduken man tävlar om.

Undrar vad vinstmarginalen på lite papper och en billig handduk från Estland förpackade i kartong är? Jag vill också komma på en sån smart idé!

måndag 27 september 2010

Fel med svart?

Ni som följt min blogg senaste tiden vet att jag/vi råkat ut för en toalett-renovering då vi "bara" skulle byta handfat. Resultatet blev något dyrare men mycket fräschare. Det är inte utan att man känner sig lite stolt såhär i efterhand. Särskilt när man vet hur det såg ut innan.

Jupp, det är jag i spegeln.

Under mina studie år i Linköping lärde jag känna en väldans massa olika folk. En av dessa är Spanjorska och bor således i Spanien igen sedan flera år tillbaka. Men eftersom jag har henne på MSN händer det att vi chattar lite nu och då.

Och eftersom jag är svensk och vi svenskar tycker om att tala om toaletter och avlopp och jämföra med det utländska, berättade jag stolt över våran nyrenoverade toalett, varpå hon frågade om det var den som hade trasig sittring. Jag svara att det var spolningen som varit trasig inte sittringen. Sittringen är ny och svart.

-Svart!!!?!? Huuu! Svarade hon. Svarta sittringar finns bara på toaletter på skitiga snuskiga barer. Vitt ska det vara, annars kissar jag inte, jag håller mig tills jag kommer hem. Möjligtvis ok om de är i trä, sa hon.

Jag skickade över bilden på vår toa (den ovan) och fick till svar att det nog inte såg fullt så snuskigt ut. Men i hennes kommande hem skulle det aldrig bli en svart sittring.
Då frågade jag om vilka fler färger hon kunde tänka sig och inte.
-Colors? on toiletseats?

Jag förklarade då att en så enkel avdelning i Sverige som coop-bygg har ca 10st olika sorters sittringar på lager i olika färger, material etc. Och att det fanns ännu fler i specialbutiker.

Jag kunde riktigt höra hennes idiotförklarande suck via chatfönstret.
-What is it about swedish people and toilets??? do you discuss this with all your female friends?
-Eh, no I don't, but you know in Sweden, we like to eh.. skita med stil.

Kort därefter bytte hon samtalsämne. Spanjorskor är lite speciella.

(10520steg)

söndag 26 september 2010

Vaddå ytspänning?!?!?!


Precis när jag började den här bloggen Ostadigt fick jag en fråga om varför man kan höra på duschen när den blir varm. Ni vet, direkt när man drar på duschen på morgonen så kommer det bara kallvatten. Men efter ett tag kommer varmvattnet och det lustiga är att det hörs på duschstrålarna, på vattnet liksom. Och jag som ingenjör fick frågan varför.

Jag flummade då in på ytspänning, densitet- och viskositets skillnader på varmt och kallt vatten och den ena fysikaliska egenheten efter den andra.

Tappade precis upp en hink vatten med duschen, hörde fenomenet igen och förstod plötsligt vilken ärthjärna jag är. Det har ingenting med ytspänning att göra.

Ljudskillnaden uppträder bara om man har så kallad duschblandare av någon sort. Blandaren försöker automatiskt ställa in en viss temperatur, oftast ca 38grader. På morgonen när vattnet är kallt i båda ledningarna, hindrar blandaren kallvattnet att komma ut. den vill ha upp värmen och tillåter därför bara flöde ur varmvattenledningen, dvs flöde ur ett rör.

När varmvattnet (ofta 65grader) sedan når duschen, måste det späs ut med kallvatten för att få rätt temperatur. Duschblandaren öppnar då även kallvattensidan och helt plötsligt blir det flöde ur två rör. Flödet ändras=>ljudet ändras.

Det går att testa samma sak vid handfatet om det finns en sk engreppsblandare. Öppna fullt och hör ljudskillnaden på "jättevarmast", ljummet och "iskallt". Ljummet brusar mer än jättevarmast och något mer än iskallt.

Ytspänning my ass (ursäkta franskan)....Jag tror någon saknar kontakt med verkligheten!

(lördag 6185steg)
(söndag 5559steg)

Smaskens!

Lunchen blev sen idag typ 15:45, vilket i sin tur gör att hela matschema förflyttas tre timmar framåt i tiden. Middag vid åtta-halv nio alltså. Varken jag eller min kära sambo har någon större lust att ställa oss framför spisen. Ändå känner vi båda för något lagat. Lösnigningen blir varma smörgåsar i ugn.

Vad ska vi då ha på våra smörgåsar. Sambon bara älskar tomat och ost så det är taget. det betyder också att det är hon som får ta på sig pannlampa och ge sig ut i växthuset och plocka tomater. Det går inte bara att önska, lite får man jobba också.

Själv förbereder genom att ta fram en plåt och smöra sex stycken skivor vitt franskbröd. Ost och tomat på de två första, Makrill i tomatsås på de två andra, och sen på de tredje min favvo: Banan med senap!

Jupp! Banan med senap är skitgott! Tror jag bara var runt femton när jag hörde om det första gången och tänkte:
-Fy fabian vad äckligt....... Det måste jag prova.(tonårskillar resonerar på sitt eget vis)
Men gott var det.

Sen den dagen är det en flitigt återkommande kombination. Testa så får ni se! Någon som vet någon annan lustig med god kombination?

Banan på senapsbädd, och sedan ett osttäcke över.

lördag 25 september 2010

mmmmm frukost

Tog rejäl sovmorgon idag. Men till slut kurrade magen för mycket och jag går upp för att ta frukost. Hällde upp fil, müsli och så ett glas juice. Då såg jag någonting swischa förbi i juicen. Något brunt. Jag ställer mig och stirrar ned i juiceglaset och ser hur något sakta flyter upp till ytan. Något med ben. Oaptitligt!

Jaha, det ska bli en sån dag.

(Fredag 11007 steg)

fredag 24 september 2010

Allsång

Idag har det nästan inte hänt någonting. Från det jag planterade arslet, (förlåt rumpan), på kontorsstolen i morse så har jag ägnat hela dagen åt något så ofantligt roligt som att gå igenom SS-EN ISO standarder som berör svetsning.

Det är ungefär lika intressant som att läsa innehållsförteckningen på en säck kattsand. Det tråkiga var att jag var tvungen att minnas vad jag läst för att på något vis katalogisera upp innehållet i de olika kategorierna "användbart" och "endast skittråkig läsning".

Jag höll ut väldigt länge, men någonstans efter eftermiddagsfikat gav min hjärna upp. Den fick nog och började helt sonika att sysselsätta sig med annat. Tyvärr var den inte vänlig nog att upplysa mig om att den nu hade övergett de inkomstbringande arbetsuppgifterna för annat, utan hade nu helt själv börjat "surfa runt" fritt i den interna minnesbanken.

Efter visst runtsurfande stannade hjärnan till och valde "låtskatter vi bara kan refrängen på". Jag vet inte hur länge jag sjöng, eller hur högt. Men jag "vaknar" av att min kontorsgranne skrattande från andra sidan skärmväggen frågar vad jag gör.

Vad jag sjöng?? Jo refrängen på den här låten:



(8650steg)

torsdag 23 september 2010

Valbarometer

Vid fikabordet på jobbet idag talade vi om valet. Då berättade en konsult som har Iranskt ursprung, kom till Sverige när han var drygt 20år och nu jobbat minst lika länge och driver egna företag, att han inför detta val på skoj klickat i flera valbarometrar på nätet som visar vad han ska rösta.

Med de åsikter han har visar det sig att han mest sympatiserar med Sverigedemokraterna. Ett annat parti som ligger nära och som enligt vissa tester är hans första val är Kristdemokraterna. Inte illa pinkat för en invandrare från ett muslimskt land.

Det hela får mig att tänkta på en fråga Mark Levengood fick en gång om vilket sorts folk han möter mest motstånd från. Då svarade han på sin klingande mumin-svenska:
-Jaaa, det är oftast från skinheads och liknande och även riktigt religiöst kristna.

Helt klart är. De två motsättningarna möts på ytterkanten.
(9842 steg)

tisdag 21 september 2010

Hälsa

Nu tänker jag skriva om motion och hälsa för jag har noterat att det är oerhört "på" att skriva om sånt i bloggvärlden. På mitt jobb har vi via Korpen (ni vet det där frivilliga motionsförbundet) gått med i en stegräknartävling. Det går till så att minst sex arbetskamrater anmäler sig som ett lag. Därefter får lagdeltagarna en stegräknare var, och en webb-inloggnings-kod.

Nu ska man bära stegräknaren i ett visst antal veckor och notera antalet steg man tar på den speciella hemsidan. När tävlingen är slut ser man vem som har gått flest steg. Vill man fuska är det bara att fyll i fler steg än räknaren visar, hårdare är inte kollen.

Första gången tävlingen anordnades för ett par år sedan hade jag inte tänkt att vara med. Men det var ett lag som var en man kort och de sa: "hur svårt är det att gå runt med en stegräknare?". Eftersom man fick behålla stegräknaren efteråt tänkte jag "gratis är gott! och gick med.

Mitt lag hade kanske inte vinnarambitioner, men de skulle bli ett av de fem bästa på företaget hade de bestämt sig för. Alla utom jag. Jag ville ju bara ha en gratis stegräknare, så jag sket i vad de sa, jag gick inget extra för deras skull.

Hälsokravet säger att man bör gå MINST 10 000 (tiotusen) steg varje dag. Mina kollegor var oftast uppe i fjortontusen och ännu mer på helgen (det är bra för ett stillasittande jobb). Själv hade jag en dag en väldigt slö lördag. Jag var inte bakis, jag var bara slö och satt i soffan. Jag gjorde 397steg på hela dagen. (En stressig vardagsmorgon är över tusen steg innan jag låser dörren bakom mig).

Det gjorde att andra gången de arrangerade stegtävlingen blev jag inte ens tillfrågad. Jag hörde lite på omvägar att de sökt deltagare på andra avdelningar till laget istället. Själv skrattade jag bara.

Den här gången trodde jag att jag skulle slippa, men i sista sekunden visade det sig att en annan kollega fått tävlingsnojja och absolut skulle ha ihop ett lag. "Tja, varför inte", tänkte jag, kunde ju vara kul med en ny stegräknare. Så nu är jag med i cirkusen igen. Första dagen på tävlingen var igår.

Då gjorde jag 7746steg.
Idag har jag gjort 8418steg.

Det här duger inte, räknaren visar alldeles för få steg. Imorgon tjepar jag fast den på skaksikten på jobbet. Det borde ge mycket bättre siffror.

Dagens prestation

måndag 20 september 2010

Mediatränad partirepresentant?

Jag är en av många som inte är överförtjust att SD fick så många röster i valet. Samtidigt måste man erkänna att de tog sig dit på demokratisk väg. Uppenbart finns det missnöje över tidigare förd politik hos drygt 5% av befolkningen som nu ville göra en markering. Vem vet, kanske var det många av se som röstade SD som blev lite rädda över hur stor deras markering blev?

Nåväl, SD är ett litet parti som nu snabbt växer sig större. Snabbväxt ger växtvärk, det är allmänt känt, oavsett om det är en tonåring, ett företag eller ett parti. Nu när SD blivit så stort, finns det kompetent politiskt aktiva att fylla upp alla platser med? Eller får de göra som Ny demokrati fick göra en gång i tiden, ta Sveriges överblivna bottenskrap av politiskt aktiva, som inget annat parti ville ha?

Som den här killen. Jag tror han var sjuk den dagen då de hade mediaträning inom partiet.


Trasigt förhållande?

Det finns så många trasiga och olyckliga förhållanden i världen. Några försöker bota dem med dyr familjeterapi. I min snickarbod hittade jag idag ett mycket billigare alternativ för att reparera en trasig familj.

Istället för familjeterapi.


lördag 18 september 2010

Vågat Reinfeldt.

Vi är på Coop och handlar. Går förbi tidningshyllorna. Det syns att det är val. Till och med på tidningen Café finns ett politiker-ansikte, Fredrik Reinfeldt. Visst är det bra att synas, särkilt nu i slutspurten. Samtidigt får man inte göra några feltramp (bröstpump), sånt kan kosta väljare.

Reinfeldt på framsidan på Café (och även tidningen KUNG)

Såhär är vi väl mest vana att se omslagen...

Och då tänker jag: Hur vågar han? Reinfeldt alltså. Hur vågar han stå på framsidan på en tidning som tillhör den genren som flertalet gånger anklagats för förtäckt porrtidning med sina vågade bilder på unga flickor i minimal utstyrsel. Såna bilder som ger vanliga flickor mindervärdeskomplex och ätstörningar. Är det något han står för? Så här nära valslutspurten.

Men då slår det mig. Centerkvinnorna ingår ju också i alliansen.


(Reinfeldts PR konsult kanske tog en tidig fredag den dagen)

fredag 17 september 2010

Att byta handfat.

Min sambo har flera gånger frågat mig:
-Är det svårt att byta handfat?
Jag har då svarat:
-Nej, inte jättesvårt, lite pul är det väl men det är gjort på en eftermiddag.

Jag är nu inne på dag tre när det gäller montage av den där jävla kommoden på lilla toaletten. (kommod=handfat med skåp inunder). Första dagen skruvar jag ihop skåpstommen och håller upp mot toalettväggen. Inser då att skaparen av skåpet inte tagit hänsyn till våra vattenledningsrör eller avlopp.

Nästa dag monterar jag isär halva stommen, tar till snickarboden, kapar, borrar och sågar så att rören ska få plats. När jag är färdig börjar jag tillverka nödvändiga förstärkningar för att kompensera de bortsågade regelbitarna. Mitt skåp för över tusen kronor börjar mer och mer likna en blandning av schweizer-ost och träslöjd alster från årskurs7.

Idag skulle jag skruva upp allt på väggen och till min förvåning passade allt riktigt bra. Nu skulle vattnet kopplas in. Eftersom de har varit så vänliga att byta standard dimension sedan toaletten renoverades senast passar inte den nyinköpta blandaren utan övergånger. 200kr kostar det för två små pluttbitar med gängor i var sin ände, och då är det ingen garanti på att det blir tätt.

Men tätt blev det och till slut återstod bara avloppet. Nya handfatet hamnade 7cm högre än det gamla vilket gör att det saknas 7cm för att kunna använda det gamla vattenlåset. På Coop:s byggavdelning (enda byggstället som har öppet efter kl20:00) inser jag glatt att ett nytt komplett avloppsrörs-kit för handfat med vattenlås kostar 149kr. Tyvärr är det röret 4cm för kort (också). Jag behöver förlängningsrör och skarvmuff.

Förlängningsrör,vanligt rakt, med skarvmuff kostar 99kr+69kr=168kr dvs är dyrare än ett helt kit med vattenlås rör och allt. Jippi.

Min enda glädje i denna rörmokarmisär är att använda det en meter långa skarvröret som kofösarkäpp på min sambo, genom hela varuhuset (vi skulle ha ost också). (När jag var fem var jag faktiskt en riktigt duktig kofösare).
Att min sambo inte slet röret ifrån mig, spöade ned mig och lämnade mig blåslagen någonstans mellan tacoskal och saltgurka är ett mysterium. Hon är uppenbart mycket härdad efter nästan tio års förhållande.

Och vet ni, 23:45 blev det klart. tjoho. Med rören alltså. Imorgon börjar dag fyra för kommod-montaget. Då ska hyllor in, dörr monteras och sånt där silikon ska spritsas lite överallt. Vem vet. kanske blir invigning på lördag?

onsdag 15 september 2010

Effektivitet

Idag har jag varit väldigt glad att jag har månadslön och inte betalas per uppdrag. Det enda konkret kreativa, jag lyckats med idag, på en hel arbetsdag är:
Förmiddag: Skriva ut två ritningar
Eftermiddag: Beställa en dörrskylt och skicka ett mail.

Och jag har verkligen inte suttit och slöat. Jag har jobbat som en tok hela dagen. Jag till och med tog eftermiddagsfikan framför datorn eftersom det egentligen inte fanns tid till kaffe. Vad har jag då gjort idag?
Jag har (förutom de tre ovanstående sakerna):
  • Hjälpt kollega med ritningsändrigar (stod över axeln och pekade).
  • Två ggr ryckt ut som support för ett internt data-system (men inte lyckats hjälpa)
  • Ringt påpekat fel i fakturor (hans skulle återkomma senare i veckan)
  • Letat efter ritning (hittade inte)
  • Letade efter leverantör till ej hittad ritning (hittade inte leverantören)
  • Letade efter kollega som köpte av den leverantören (hittade inte kollega)
  • Börjat svara på långt mail, får nytt mail från avsändaren efter ett tag, (vilket gör att jag inte behöver skicka något mail alls).
  • Bollat ansvaret för en byggställning och två hål i en vägg mellan mig och en kollega (jag vann, slapp ta tag i det).
  • Tre ggr lyckas överlasta datorn med tungjobbade ritningar så att den kraschar (vänta och sen starta om).
  • Jagat tag i folk och meddelat att mötet tisdag nästa vecka är inställt.
  • Svarat i telefon ( dagens sista samtal var en felringning).

Så när dagen är slut får jag bara ihop tre saker jag faktiskt gjort, där jag kom i mål! Känns lite som en hamster i ett hjul. Spelar ingen roll hur mycket man springer, man kommer i alla fall ingen vart.

Men jag måste ju även ta och presentera svaret på gårdagens inlägg:

Burköppnare

Jupp, det är en burköppnare. Räddar många naglar, även på herrn i huset. Funkar till konsvervburkar, ölburkar samt de små flärparna på juicepaketen (de där små med juicekoncentrat). Kökets lilla kofot liksom

Gissa redskapet

Idag år jag spagetti och köttfärssås till middag, egenlagad förstås. När jag gjorde den använde jag ett av mina favorit-köksverktyg. Köpt på ICA, fantastisk bra. Alla borde ha en sån. Ändå är jag ensam i bekantskapskretsen med att ha en, vad jag vet. Så här ser den ut. Kan ni gissa vad det är??

Sveico, äkta plast


Made in Sweden

Används även vid skapade av sallader, varma smörgåsar, eller fredagsölen.
Svar kommer naturligtvis imorgon.

tisdag 14 september 2010

Chokladigheter och nyttigheter

Idag, efter maten, framför tv:n, frågar min sambo:
-Har vi någon choklad kvar?
-Nej, chokladkakan är slut, men är du jättesugen kan du vispa ihop lite chokladpudding. Det ska finnas en påse kvar och det skulle faktiskt vara gott lite senare ikväll, svarar jag.
-Nej, usch, så onyttiga kan vi inte vara, vi åt faktiskt glass igår.

Lite senare går jag ut till snickarboden och slipar, spacklar, slipar och slutligen målar träramen till en spegel. När jag kommer tillbaka in möts jag av en chokladdoft.
Chokladpudding? Nej, det är ju onyttigt att äta på en vardag. Istället kommer doften från Kladdkakemuffins! (just det, kladdkaka i muffinsformat)

Jag kan ha fel, men eventuellt har min sambo i hemlighet funnit ett svart kryphål i bantningsuniversums gastrologiska galaxer, där den koncentrerade chokladsmaken ställer fysiska och kemiska begrepp på sin spets och helt enkelt tunnlar sig förbi alla onyttiga effekter och bara lämnar söt krämig chokladig njutning kvar, vilket då skulle göra att kladdkakemuffins är mer sunt för kroppen än hälsokost.

Ska ta en titt i kalendern också, kan ju vara något annat på g.

söndag 12 september 2010

Skulle bara....

På nedervåningen i ena hörnet av huset har vi en toalett. En såndär enkel toalett som bara är toalett med tillhörande handfat (och så en liten spegel över handfatet). Dock syns det att handfatet varit med ett tag. Därför har min sambo vid upprepade tillfällen frågat vad ett nytt handfat kan kosta, och om det är svårt att byta (nej, det är inte jättesvårt).

För några veckor sedan kom det reklam från den fina coop-butikens byggavdelning. De sålde handfat, med skåp inunder, sk kommod för ynka 899kr, och då fick man med en badrumsspegel också. Så i ett svagt ögonblick visade jag reklambladet och sa något i stil med:
- "Vad tror du om det här till lilla toan?"
-"Ja, det skulle väl passa in" blev svaret.

Sen därifrån vet jag inte riktigt vad som hände. För vi åkte aldrig till den närliggande coop-butiken. Vi åkte tio mil till Bauhaus och köpte en kommod för 1200kr, utan badrumsspelgel. Och något som jag inte visste var att man var tvungen att måla om när man byter handfat.....tydligen.

Vi skulle ju bara byta handfat......

Och så en ny blandare till det nya handfatet, ny spegel och ev. lite ny belysning, (toasitsen byttes förra månaden). Det enda jag hittills inte hört att vi måste skaffa ny är badrumsmatta, men det kommer väl.

Nästa gång handlar jag själv, på Blocket. Där kan man få ett handfat med kranar för 400kr (avocadogrönt). Och då ingår det bidé och toastol på köpet. Det är en bra affär det.

Invandrarproblem

Har senaste tiden haft massa feber och spenderar därför större delen av min tid framför tv-apparaten. På tv4 Fakta gick det en dokumentär "De kallar oss rasister". Jag kom in ungefär mitt i programmet, fast lite mer mot slutet, eller hur man nu ska uttrycka det. Vad jag egentligen vill säga är att jag inte såg det från början.

I ett inslag får man följa en politiskt aktiv sverigedemokrat, som ska försöka starta en lokalförening på Gotland. Det visar sig att Gotland har väldigt få av vad vi på fastlandet kallar för "invandrare". Därför verkar det i början som om det inte är just invandrarfrågorna som är de hetaste spörsmålen för de eventuellt nya partimedlemmarna.

Istället är man missnöjd över bygglovsbeslut, och flata människor i kommunhuset. Därav det politiska engagemanget.
"-Jag hade köpt vit fasadplåt och skulle sätta upp på huset, men så överklagade de, och så blev jag tvungen att köpa helt ny plåt."
-Vilka var de som överklagade?
"-Folket i sommarhusen."

Där kom Gotlandsgruppens problem med invandrare fram. Kaxiga fastlänningar som köper sommarhus på ön och lägger sig i lokalbefolkningens beslut.
Det måste ju betyda att medlemmar i SD som köper sommarhus på Gotland också blir en sorts invandrare, eller?

fredag 10 september 2010

Hur tusan???

Gick hem tidigt från jobbet idag, känner att även jag börjar få en höstförkylning. Tänkte försöka dämpa utbrottet med en omgång Echineaguard. Läser på etiketten och får helt plötsligt ett problem. Se själva längst ned:

Hur f-n ska det här gå till?

Jag kom inte på något annat än att slänga hela flaskan. Och det var synd för det var rätt mycket kvar. Sånt svider för en snåljåp.

torsdag 9 september 2010

Pling pling

Jag är cyklist till vardags till och från jobbet, och idag har jag irriterat mig på fotgängare.

Att det ska sitta en ringklocka på cykeln, det hör liksom till, det har jag haft ända sedan barnsben på alla mina cyklar. Men eftersom jag är uppvuxen mitt ute på landsbygden i ingenstans förstod jag som liten inte riktigt vad den var bra för. Det enda som fanns att plinga på i trafiken där ute i ödemarken var överkörda daggmaskar och gropar i vägen. Visst kunde man plinga på andra bilar men de for ju så fort förbi att de aldrig hörde något, det förstod man till och med som barn (som om döda daggmaskar hör mer).

Men när jag började plugga var cykeln det självklara fordonet och jag förstod nu när jag befann mig i mer tättbebyggt område att denna plingande tingest var ett hjälpmedel att skapa sig fri väg i de fall cykelvägen delades med gångtrafikanter.

Som cyklist irriterar jag mig väldigt lätt på folk som envisas med att gå i bredd på delade cykel och gångbanor. Särskilt folk som går tre och fyra i bredd och är helt i sin egen värld så att de inte noterar en trots att man möter dem framifrån.

Men det är då ringklockan kommer in. Men ett "pling" väcks de ur sin värld och ser en cykel komma rakt mot dem. Det brukar få de flesta att vika lite åt sidan och kollisionen undviks.

Men, plingar man på folk bakifrån, dvs jag har cyklat ifatt två (eller fler) lomhörda sengångare som går i bredd, har jag märkt att reaktionen blir olika beroende på om det är män eller kvinnor (som är sengångare alltså).

Efter plingsignalen fortsätter männen att gå framåt, men tar ett steg åt sidan samtidigt som de sneglar över axeln. Åt vilken sida de kliver är väldigt slumpartat vilket gör att de väldigt ofta blockerar vägen lika mycket efter som före sidoklivet eftersom det inte sker samarbete med den andre. Resultat, jag är tvungen att bromsa trots att jag signalerat min framkomst i god tid.

Kvinnor är lite mer annorlunda. Kvinnor stannar ofta upp, eller bromsar in farten kraftig och vänder sig om, inte bara på huvudet utan hela kroppen, ibland ett halvt varv, ibland ett helt, och tittare lite på en med en frågande blick: "Är det mig du plingar på?"
Bråkdelen av sekunden efteråt inser de:"Oj, jag är ivägen!" Kvinnor har då en bättre samarbetsförmåga och lyckas oftast förflytta sig så att de faktiskt lämnar fri väg. Åter igen är jag tvungen att bromsa.

På mitt jobb går folk ofta avdelningsvis till lunchmatsalen och äter. Vi har då en skock på ca åtta-tio pers av blandat kön som rör sig framåt. Vet ni vad som händer om man kommer i god fart bakom en sådan och slår till på ringklockan?

De två beteendena blandas och helt plötsligt har man en grupp framför sig som utför en form av improviserad squaredance i ett halvstressat försök att lämna fri väg. Kan vara helt sjukt roligt att titta på. Jag har varit med om att sex personer bytte sida med varandra och på så sätt. skapade en fri väg i mitten att cykla på.

Hur jag själv är som fotgängare? Jag irriterar mig på alla cyklister som inte har något trafikvett!

onsdag 8 september 2010

På äventyr huvudstaden.

När jag är på kurs i Stockholm passar jag ibland på att träffa vänner som av en eller annan anledning har bosatt sig i huvudstaden. Så gjorde jag även denna gång. Så istället för att ta tåget direkt hem efter första kursdagen i tisdags, hade jag stämt träff med en tjejkompis jag inte träffat på bra länge.

Tanken var att ta en fika eller en öl och så skulle jag ta ett senare tåg hem. Jag skickade ett sms när min kurs var slut för dagen och hon ringde upp när hon slutat sitt jobb och vi bestämde att vi skulle mötas utanför PUB på hötorget.
-Men jag är lite stressad, sa hon. Jag vet inte riktigt vart vi ska gå och vad som blir bra och vad du tänkt och vad vi hinner med och om det finns något bra i närheten som helst inte kostar skjortan.
-Lugn, sa jag, vi löser det. Och så lade vi på.

Tre minuter senare dyker hon upp, fortfarande lite stressad. Jag försöker lugna henne, och pekar bortåt två skyltar och säger lite på skoj:
-Lugn, jag har lösningen. Titta där, där ligger ett "Sandys" och ett "Systembolag". Vi går in på Sandys och köper varsin baugette och så går vi in på bolaget och köper oss en vinare. Sen sätter vi oss bara på lämpligt ställe som två a-lagare. Det är ju sol och jättefint väder.
-Jättebra idé, så gör vi, säger hon... Och så gjorde vi.....

Fast det höll på att inte bli något alls. Vi började på bolaget och han ville att jag skulle visa leg. Nästa gång jag fyller år blir jag 35 men ser tydligen fortfarande ut som om jag är i puberteten. Och jag var nästan helt säker på att körkortet låg kvar hemma. Tack och lov så gjorde det inte det och vi fick vårt vin. På Sandys blev det kycklingwraps och coca-cola muggar i papp. (bra att ha på vin picknick).

Vi hittade en liten plätt lämplig gräsmatta vid foten av skeppholmsbron för vår picknick. Och jäklar så rackabajsartrevligt det var att ha picknick i huvudstaden en sen sensommarkväll.

Kvällssol i storstan, inte så tokigt.

...men säg det som varar. Så småningom försvann solen. Detta var vår "natt-utsikt"


Det var så trevligt så att de där tågen gick hem för tidigt allihop. Särskilt om man skulle hinna med att ta en öl också. Det hela slutade med att hennes kille fixade fram en madrass på deras vardagsrumsgolv.

I morse vaknade jag 06:20 av att en katt sprang över min madrass. Kan ju inte påstå att jag var överlycklig just då, med vetskapen att jag skulle spendera hela dagen med att lyssna på digital arkivering, inloggningskonton och mappstrukturer, dolda ritningshuvuden etc. Allt presenterat av en riktig nerd (nörd, på svenska) på området.

Men det gick faktiskt rätt bra. Och idag hade jag ingen träff så idag kom jag hem med tåget. Och då blev min sambo glad. För hon vet att när jag varit på cad-kurs får jag alltid en mugg med mig hem. Och just den muggen är precis sådär svenskt jättelagom att dricka te ur enligt henne. Så nu har vi ytterligare en i samlingen.

Vad min sambo ser som fördel av mina kurser.

Slutet gott allting gott.

måndag 6 september 2010

Resa

Idag åkte jag iväg på CAD-kurs. (CAD=rita ritningar med datorn). Kursen hålls hos en konsultfirma i Stockholm. Det betyder att man får gå upp en och en halv timme tidigare än normalt för att hinna med bussen. Med bussen åker man till grannkommunen för att där kliva ombord på tåget. Tåget skakar fram i ungefär trekvart en timme innan det landar in på Stockholm C.

Det är nu racet (rejset på svenska) börjar. Hoppa ur vagnen i farten strax innan tåget stannar, precis som Indiana Jones. Armbåga sig fram likt en springande ruggbyspelare ända fram till T-centralen för att där börja trapp-racet.

Kurslokalen ligger i Solna, vilket betyder blå linje till Hjulsta. Den blå linjen har de grävt ned allra längst ned i urberget känns det som. Man springer nedåt, nedåt, nedåt, lite bortåt, och så nedåt igen och så till vänster, skutt, och framme.

Framme i det här fallet betyder att man är tvungen att knipa inåt-framåt med skinkorna för att de båda halvorna inte ska hamna i kläm när pendeltågsdörren stänger igen bakom ryggen på en. Och iväg bär det. Jag pustar lite och tänker: fy fasen att ha det så här stressigt varje morgon, puh.

Framme på station Vreten hoppar jag av och knatar iväg till konsultfirman som har kursen. Klockan är nu fem minuter i nio, kursen börjar nio, så jag är lite stolt över min tajming och att jag hann med T-banan. Jag presenterar mig för receptionisten med namn, företag och ärende.

Hon tittar lite panikslaget tillbaka, tittar ned i ett papper, pustar ut, vänder sig med ett leende till mig:
-Du gjorde mig orolig där, men ni har kurs tisdag - onsdag, du är välkommen tillbaka imorgon istället. Idag har vi ingen utbildning.
SUCK (jag måste snart lära mig läsa så att jag kan skilja på veckans olika dagar). Så det var bara att vända i dörren och åka hem.

Efter lunch var jag tillbaka på kontoret på jobbet. Vet ni, imorgon ska jag på CAD-kurs i Stockholm.

Städa

I helgen har svärföräldrarna varit på besök. Måste säga att det hänt en hel del ändå, eller tack vare. Jag och svärfar har byggt ett nytt garage till åkgräsklipparen, jag har klipp mig, köpt platt-tv och grillat fläsk-kotlett i sen sommaren/förhösten. Rätt ok helg.

Jag avslutade med att städa i min snickarbod. Och titta vad jag hittade efter 40minuters städande.



Ha ha.... och med hjälp av en modernt designad hovtång gick det även att få av kapsylen. Fest var det här! visste ni förresten att hovtång är hovslagarens motsvarighet till tånageltång? Det hörs på namnet när man tänker på det. Sen har det visat sig att tången är väldigt bra på att dra ut spik med, vilket har blivit dess nya arbetsområde. Därför har vi uppfunnit ett nytt namn för sådana tänger: Multinång.


Men skit samma vad tången heter, öl är gott, skål god vänner!

söndag 5 september 2010

Klippt

Idag har det inte hänt mycket. Svärföräldrarna här fortfarande här. Och med tanke på att datorn står i gästrummet där de sover blir det inte så mycket tid över till bloggande. Men jag kan säga så mycket att jag idag har klipp mig. Sist jag klippte mig var för ett halvår sedan. Det känns skönt. Tänk vad med schampo jag kommer att spara nu. Känns bra för en snåljåp som jag. :)

fredag 3 september 2010

Frisk?

Idag blir det ett kort inlägg för svärföräldrarna är på besök.

På jobbet idag var det en kollega som försökte spexa till det lite vid fikabordet efter att jag gjort ett litet uttalande. Han klappade mig på axeln och sa.
-Gustav, om förstånd vore en sjukdom vore du fullständigt frisk!

Eftersom jag råkat ut för samma kommentar i årskurs åtta, högstadie,t av en busschaufför, hade jag blixtsnabbt svaret förberett:
-Frisk, det är bara den som inte är tillräckligt undersökt.

torsdag 2 september 2010

Integration

Nu inför valet dimper det ju ned röstsedlar från alla partier. Idag fick jag röstsedlar från Sverigedemokraterna. Eftersom jag inte är överdrivet förtjust i just det partiet tänkte jag slänga kuvertet med en gång. Men så tvekade jag lite. Vi bor ju faktiskt i ett demokratiskt land, och alla har rätt att framföra sina åsikter.

Och eftersom de här människorna faktiskt rättat in sig i ledet och använder ordet som vapen istället för rakade skallar och kängor, tänkte jag att de var värda liiite uppmärksamhet. Så jag läste på utsidan av kuvertet.

Där stod det att deras huvudfrågor handlade om integration och äldrevården. Då kom jag att tänkte på svensk integrationspolitik. Det är jättefint om vi kan rädda familjer undan tortyr och låta dem bo i vårt vackra land, men hur tar vi hand om dem. Jag menar inte att ge dem pengar, men vem talar om hur vi verkligen fungerar i Sverige? Tex:

  • Vill du göra dig osams med alla i hyreshuset där du bor, glöm bortatt göra rent luddfiltret i tvättstugan. Glömmer du det tre gånger i rad är du snart portad från tvättstugan i två år.

  • Sverige har vinter nio månader om året. Det gör att vi sitter inne och kurar i våra hem och lägenheter nästan jämt. Därför lägger vi ned våra pengar på en fin vardagsrumssoffa, först och främst. Sen, när huset är fått sitt, kostar vi på oss fina Canadian Goose jackor. Köper du jackan först, tror alla att du redan köpt hur mycket nya möbler som helst för socialbidraget, vilket då upprör folk eftersom bidraget uppenbart är på tok för stort.

  • Möter du en granne i trapphuset hälsar du försiktigt med en nick på huvudet. Försök inte bli kompis med din granne bara för att ni bor bredvid varandra. Du blir betraktad som konstig och påträngande. Vill du bli vän med någon i huset, vänta tills gårdsfesten. Efter att ni sjungit "helan går" för tredje gången är svensken "mjuk" nog att lära känna nya människor. Att behöva vänta sju år på en gårdsfest är inte ovanligt i vissa kommuner.

  • Ett smart sätt att visa att du uppskattar att få stanna i Sverige, lär dig tre visor från någon av våra "stora" kompositörer som Cornelis, Ted Gärestad och Ulf Lundell. Många pensionärer kan se vettskrämda ut när de kommer för nära en irakier i snabbköpet, men gnolar han bara lite på "jag vill ha en egen måne" mjuknar de som glass under en hårtork. På det viset lyckades fyra negrer bli accepterade av hela svenska folket en gång i tiden när de sjöng "flickorna i smaland". (ha ha, jag skrev negrer, gud så provocerande!)

  • Ska det lukta stekos i trappuppgången ska det vara från köttbullar, inget annat. Konsten att få oset att lukta av vitlök och gurkmeja är inte accepterat. Gurkmeja används enbart i syfte att få maten att se gul ut. Utländsk matlagning som kan få fram både lukt och smak ur en sån tanig krydda som gurkmeja måste anses som mystisk och är förmodligen kriminell och icke accepterbart.

  • Ta inte upp för mycket plats, både volym, lukt och ljudmässigt. En svensk tycker att 0,67kvadratmeter, lätt doft av sköljmedel och 42 decibel är precis lagom per person. Alla som överskrider den gränsen anses lätt som "störiga objekt". Därför fungerar folk från bortre asien bra. De är små tysta och diskreta och renliga, precis som vi svenskar vill ha det.


  • Är du riktigt arg på något eller någon, använd orden fan, jävlar, helvete och skit. Använd inga sexuella ord, särskilt inte i kombination med någon släkting, varken din eller offrets. Detta är ett grovt övertramp och får dig bara att framstå som obildad och ociviliserad människa som inte vuxit mentalt sedan 7:e klass.


  • Lär dig uppskatta de svenska underhållnings-skatterna som, Bingolotto, Melodikrysset, Allsång på skansen och På Spåret. Alla samtalsreferenser du kan göra till dessa program gör dig bara mer accepterad.

  • Röker du ska du alltid berätta att du har lite ångest för att du inte slutat. Rökning är inte socialt accepterat, utan en ful last du måste bli av med. Så länge du försöker bli av med den får du hålla på hur länge du vill. Det finns svenskar som försökt i över 25år.

  • I Sverige använder vi hellre snus än cigaretter. Snus är så svenskt att vi höll på att inte gå med i EG om de inte godkände vårt snus. Vill du bli svensk, börja snusa.

  • En svensk tycker om att ta ut segern i förskott. Därför firar vi alltid kvällen innan, den så kallade "aftonen". Julafon, nyårsafton, påskafton, midsommarafton. Själva dagen är bara en dag att vara bakfull på.

  • Till sist bör de flesta känna till att ett visst agg mot mörkhyade personer kan komma av att ni tagit något något ifrån oss, något som våra barnbarn aldrig kommer att få uppleva på grund av er. De kommer aldrig någonsin få äta eller göra sin egen negerboll. De kommer bara att få göra chokladbollar så länge de lever.
Att försöka smälta in i det svenska samhället är inte det lättaste.

onsdag 1 september 2010

Släp

Ända sedan vi köpte hus för snart ett år sedan har min mor sett fram mot att bli av med en skänk (eller vad möbeln kan tänkas heta) som stått i ett gästrum hemma hos henne. Den hade en självklar plats i vardagsrummet när jag var liten, men nu har mamma införskaffat en större och skänker därför med glädje bort denna till ett av sina barn.



Anledningen till att den inte blivit flyttat förrän idag är att den är jättestor och jättetung. Men i helgen som var fick jag ett ryck och gjorde en koordinationsplanering. Lyfthjälp ringdes in och bokades, mamma förbereddes och slutligen bokades släp på den lokala OKQ8 macken.

Eftersom skänken var så stor och tung det regnar var och varannan dag, togs inga risker. Det blev det största täckta släpet de hade, det sk "flyttsläpet". Man kan hyra 2 ,4 , 8timmar eller ett dygn. När jag kör släp tycker jag inte om att stressa. Fyra timmar skulle vara på håret så jag bokade åtta till en början. Då sa han att skillnaden mellan åtta timmar och ett dygn var 80kr. Och just i det här fallen är jag faktiskt inte snål, utan ser det som en lönsam affär att få 16timmar för 80kr. Totalt går det på 525kr.

Idag var dagen kommen, släpet kopplades på, hyran betalades till macken och så bar det iväg mot min mor. Väl framme backade jag till så nära det bara gick för att korta ned bärsträckan till ett minimum. Lyftremmar plockades fram, vägen fram gjordes fri från hinder som stolar, bord och andra små oviktiga lösa tingestar.

Taggade och inställda på ett jäkla baxande gick vi in i rummet där den stod.... vår "motståndare" för dagen. Jag tittade lite på den, tömde den på lådor och hyllplan för att få ned vikten något. Lyftremmar av sadelhjord lades rund den på båda sidor. För att få en försmak av tyngden greppade jag lyftremmen, rätade upp ryggen, böjde benen (jupp här lyfter vi ergonomiskt korrekt), och drog remmen uppåt.

Utan större ansträngning eller motstånd följde skänken med upp ca 20cm. Va, seriöst? Den var ju inte alls tung. Jag testade med en hand, och javisst, inga problem, lätt och fin. Skänken bäres lätt och enkelt ned och ställs i släpet. Där ser vi nästa missbedömning. Jag har MASSOR med utrymme kvar. Massor.

Hur får man då en sånhär "förlustaffär" med släpet att gå ihop? Jag har klurat på det hela kvällen och kommit fram till att enda sättet är att åka til ByggMax och köpa på sig en hel vinterförbrukning av plywood och spånskivor. Någon nytta måste jag ju skaffa mig för mastodontsläpet. Så imorgon blir det ByggMax.