tisdag 10 maj 2011

Läxfri skola?

Läste idag på aftonbladet en artikel om att skolan ska vara läxfri ( läs här). Det hela grundar sig på att alla inte har föräldrar hemma som kan hjälpa dem, och då blir det orättvist. Självklart håller jag med om detta och tycker även att vi ska bötfälla föräldrar som lär sina barn läsa innan de börjat första klass. Inte nog med att klassklyftorna ökar, det slår sönder pedagogiken då  kunskapsnivån redan från dag ett i klassen är onödigt ojämn.

Sen ska vi givetvis förbjuda utlandssemester för alla som går i grundskolan. Annars finns det allt för stor risk att barn till välbärgade föräldrar får ett orättvist försprång när det gäller språk.

Självklart ska vi ha skoluniform så att alla klär sig lika moderiktigt. Musikskolan bör endast undervisa i blockflöjt, eftersom det är ett instrument  alla kan anses ha råd med.

För att vara riktigt på den säkra sidan bör vi nog förbjuda all form av privatundervisning för omyndiga. Annars är risken för orättvisa för stor. Har inte alla råd ska ingen ha!

Eftersom det finns bibliotek har alla barn rätt att läsa böcker hemma. Men här kan det bli orättvist.  Barn till låginkomstagande familjer med många skrikiga ungar som springer runt där familjen inte har råd med en större lägenhet än en tvåa ska inte hamna efter pga. det.

Därför ska ensambarn till höginkomsttagande föräldrar, som kommer hem till ett sort och tyst hus inte kunna dra nytta utav detta till läsro och därmed komma före. Då ska staten gå in och i dessa hem installera "oljudsmaskiner" som på elektronisk väg skapar en hög artificiell ljudnivå som är att likställa i en barnfylld tvårumslägenhet.
 
Sen var det det här med läxor. Istället för läxor ska det införas lärarledd läxläsning på skoltid, står det i artikeln i aftonbladet. Det betyder längre arbetsdag för lärarna, med det gör inget. De blev lärare för att de älskar att vara i skolan, därför stannar de kvar gratis. Det betyder även längre dagar för eleverna. Men några extra obligatoriska timmar skadar inte. Det som inte dödar härdar.

Och skulle nu barnen i alla fall bli allt för trötta av de långa skoldagarna kan man kanske införa ett system med självstudier, där barnen tar med sig böckerna hem och läser i hemmets lugna vrå (ja, inte helt lugnt, oljudsmaskinen måste ju vara på för rättvisans skull) i egen takt och antal repetitioner. (förlåt, men det var bara en tanke).

13 kommentarer:

  1. Amen to that! Det kommer alltid vara så att barns föräldrar har olika bakgrund.

    SvaraRadera
  2. Ha,ha,ha
    Klockrent!

    Skrattar högt åt ditt inlägg!!!

    SvaraRadera
  3. Mina tankar med dina ord. Alla ska ha samma elände...

    SvaraRadera
  4. Strålande inlägg. Läste en undersökning som byggde på att person A erbjöds 300 kr under förutsättning att han gav grannen B 200 kr av pengarna. En majoritet av svenskarna (person A) svarade att de då hellre avstod från att få gåvan eftersom det blev orättvist.... Hemma försöker vi lära barnen att livet är orättvist (men de kan läsa).

    SvaraRadera
  5. Jag fattar galoppen, G. Det gör jag. Givetvis bör de ha läxor.. Och jag läser ju till gymn.lärare och tycker det hör till. MEN, och här kommer en (för mig) förvånande insikt:
    När jag, efter en dag på universitetet, hämtat kids, lagat mat, badat lillan, gett dem kvällsfika osv osv har TID att sätta mig med gossen.. Då är klockan oftast efter åtta, och tänket funkar inte alls lika bra. Det vore toppen om man lade läxläsning som ett moment på fritids ibland. Nu finns det, för de som vill, och du kan gissa om han vill? Nä. Haha. Självfallet inte.

    Det finns nog säkert många ensamstående föräldrar som redan känner sig otillräckliga som faktiskt skulle vinna på ett "nytt system" om än detta inte är att slopa läxorna totalt.

    Och om skoluniform.. Det är en ständig tävling om coolast dojor, nyast mobil, tv-spel mm mm hela tiden, överallt.. Det kommer man inte ifrån. Kläderna gör sitt till. Skoluniformer neutraliserar åtminstone ETT av de områdena. Bara en tanke.

    SvaraRadera
  6. Fast det är klart, jag har ju mitt perspektiv.. Skaffa två ungar och separera, forska i saken och återkom gärna med feedback! :P

    SvaraRadera
  7. Sen måste alla barn få tillgång till en engelskspråkig förälder så att de som verkligen har en sådan inte kommer få fördel när de ska börja läsa engelska. Aternativt att den engelskspråkiga föräldern får skriva på ett papper och intyga att den aldrig kommer prata just engelska med sitt barn...

    SvaraRadera
  8. Håller iofs med Jessica om skoluniform... mamma till en 12-årig dotter som jag är...

    SvaraRadera
  9. Och jag har bott i ett land där de har skoluniform och jag vill lova att det märks vilka barn som bor i fattiga familjer även när man har skoluniform för de har alltid begagnade uniformer som är lite urtvättade, medan de "rika" har nya uniformer. OCH de "rika" har fortfarande snyggare väskor, etc etc på det som eleverna får ha på sig som inte är uniform...
    Så jag vet inte om jag kan hålla med att uniform döljer klyftorna...

    SvaraRadera
  10. Mammaledig fröken10 maj 2011 kl. 15:19

    Ja, det är bäst att alla är lika dåliga i landet Lagom. I morse möttes jag av ett anslag på dagis (alltså förskolan) att alla barn MÅSTE smörjas med solkräm på morgonen och att de ska ha solkräm och hatt/keps i lådan. Detta är föräldrarnas ANSVAR!!! Det var inte bara en vanlig lapp utan bredvid den satt ett dokument med kommunloggan och en hel A4 med text i storlek 12, där vi föräldrar kunde läsa förskolornas sol-policy. Oj, oj, oj...vilka stora problem vi har i detta land! Det värsta vi kan göra mot våra barn är tydligen att helt strunta i att smörja dem med solkräm. Ett tips till dig Gustav och alla andra är att läsa boken
    "I trygghetsnarkomanernas land : Sverige och det nationella paniksyndromet"
    av David Eberhard.

    SvaraRadera
  11. Intressant skendebatt från båda sidor. Vi vet att skolan belönar ungar som har det väl förspänt. Nu kommer AB med ett naivt förslag att göra något åt det. Och alla hånar förslaget och hyllar tydligen Matteus-principen: åt den som har, åt honom varde givet.

    Ingen som tycker att rättvisa är något att ha? Kanske genom att skita i läxor eftersom vi ändå har en heldags-skola? Ungarna kan väl göra uppgifterna i skolan?

    SvaraRadera
  12. Mammaledig fröken10 maj 2011 kl. 18:19

    Till anonym: Inom den pedagogiska litteraturen används just begreppet Matteus-effekten när det handlar om läsinlärning och lässvårigheter. För att bli en god läsare krävs enligt forskningen 5000 timmars övning. Säg att en elev går sex timmar i skolan, fem dagar i veckan fyrtio veckor om året. Mycket högt räknat används en av dessa sex timmar till lästräning (på högstadiet har vi två timmar svenska i veckan!) Det skulle bli 200 timmar per läsår. Elever likställer ofta svårt med tråkigt, vilket får effekten att de som inte gillar att läsa (=tycker det är svårt)inte läser hemma och därför kanske aldrig når upp till de 5000 timmarna. Vi i skolan måste därför ställa krav på att eleverna läser hemma för att de överhuvudtaget ska ha en chans att bli goda läsare. Att inte ställa krav är inte att vara rättvis, utan att låta sina förutfattade meningar styra vilka som ska få en chans att lära sig och inte!

    SvaraRadera
  13. Sara: Ja, det är visst så, svårt att göra något åt.
    **********
    Karin : ;-) Tack! skänt att du har humor
    **********
    Helén: ja, alla ska ha samma här i Sverige.
    *****
    anonym: Ha ha... så avundsjukt, så svenskt!
    *******
    Jessica: Jo, som ensam student med två barn förstår jag att lite avlastning skulle vara välkommet. Och nej, jag tänker inte frivilligt skaffa ungar och sen separera. Tycker om när livet är bekvämt.
    **********
    LillaUlle: Ja tvåspråkighet över huvud taget måste vi motarbeta, för rättvisans skull alltså.
    *********
    Karin: Intressant om skoluniform, har hört liknande historier förut. Låter ju nästan som om uniformen förstärkte skillnaden.
    ********
    Mammaledig fröken: Jo,men det är ju dagisfröken som får ta hand om det gnälliga solsönderbrända resultatet. Vore det mitt dagis, skulle jag ha solkrämskoll redan vid grinden och sedan vägra banen tillträde ifall föräldrarna glömt (nej, har inga egna barn)
    **********
    Anonym: Visst ska man bekämpa orättvisor, men man måste också inse och leva med att vi har alla olika förutsättningar. Både materiellt, fysiskt och psykiskt. Ska ALLA barn behöva stanna kvar extra i skolan bara för att någon råkar ha föräldrar som inte har godkänt i alla ämnen? Är det rättvist?
    ***********
    Mammaledig fröken: Tack för intressant fakta

    SvaraRadera