måndag 26 juli 2010

Syftningsfel

Nu ska jag ge mig ut på lite tunnare is. Jag, "Kapten Felstavning", ska peka och skratta åt andras sätt att använda det svenska språket. Det kan bli lite som att kasta sten i växthuset, men vad gör det, glasmästaren behöver väl också jobb.

Jag har nämligen sedan midsommar ungefär, haft följande dressing från Felix i kylen. Jättegod att ha på sallad, grillat mm. MEN...


Som ni ser var tomatsåsen förmodligen något vattnigare från början. Därför har man på Felix låtit såsen vara framme i solen och soltorka, så att den får lagom krämig konsistens. Låter väl smarrigt. En skål tomatsås som stått framme i solen ett par dagar och "stabbat till sig" och sedan tappats på flaska och gått till försäljning. För om det hade varit tomaten i såsen som varit soltorkad hade det ju stått "Sås på soltorkad tomat".

Och idag när jag var och handlade såg jag denna sardinburk.

På burken i mitten står det "delikatessrökt
i fin rapsolja"

De har tydligen rökt sardinerna i rapsolja. Hur i helsefyr röker man något som ligger i olja? Jag är inte helt säker på om det betyder att man doppar dem i rapsolja och sedan röker dem, eller om det är så att de är rökta i röken från brinnande rapsolja. Eller ligger de i olja och så trycker man in röken med hjälp av en akvariepump?

Hade de däremot använt en punkt efter delikatessrökt. Och sedan på nästa rad skrivit "Lagda i fin rapsolja", då hade det varit mer solklart.

Nu när jag ändå är i farten kan jag ju passa på att ge en känga åt alla Hudkrämer, bantningspiller, schampon mm som använder sig av "patenterade formuleringar". Skulle krämen kladda bättre och schampot tvätta renare för att de har kommit på ett nytt sätt att formulera sig? Formulering är ju vilka ord man använder för att uttrycka sig.

Nu är ju inte jag reklamare, men så vitt jag vet kallas "patenterad formulering" för Trademark.

Jag sitter fortfarande och väntar på att något tvättmedelsföretag ska ta patent på en ny kemisk formel, någon sorts molekyl de uppfunnit i sitt forskningslabb, som ger tvättmedlet extra tvättkraft. Jag kanske ska kolla med vitamininstitutet i Schweiz om de har något på gång.

Eller är det ett krav att ha underkänt i svenska om man ska jobba med reklam?

6 kommentarer:

  1. Jag har också stört mig på "Nu med ny formulering för extra volym" och allt vad de hävdar är så "super extra special har aldrig använts förut av någon innan vi knyckte det av någon annan och bara ändrade FORMULERINGEN"

    SvaraRadera
  2. Det krävs definitivt underkänt i svenska språket OCH grammatiken för att få jobba med reklam. Jag kan bli tokig på sånt och just det där med "formuleringen" har jag retat mig på länge. Sen har vi ju då det där med "teknologin" i diverse shampoo, tvättmedel och annat. Krävs säkert nån sorts teknisk utbildning för att göra tvål... Typ så här:"- Vad har du för utbildning? -Jag är utbildad tvålingeniör, fem år på högskola."
    Kan bara säga: Suck!

    SvaraRadera
  3. Malin J: Ja, visst är det irriterande. Är det ingen som vet var de bor så kan vi lägga mögligt bacon i deras brevlåda.
    **************
    hassesdotter: Tvålingenjör! DET skulle jag ha blivit istället. Ha ha... blek och hal typ med skumt intresse.

    SvaraRadera
  4. De flesta företag som producerar schampoo har i alla fall numera förstått att det är MYCKET bättre med produkter MOT mjäll än FÖR mjäll....... /Mia

    SvaraRadera
  5. Åh vad underbart att någon mer går och "irriterar" sig på alla felskrivningar, för att inte tala om alla särskrivningar av ord man ser överallt. Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta när folk skriver som de gör.

    SvaraRadera
  6. Mia: Ja precis..Undrar om Radioprogrammet "Hassan" hjälpte till något där? De ringde ju in och ville byta ett schampo eftersom det stod "för fett hår" på, och det hade han ju redan.
    *********
    LillaUlle: Jo, men det är klart. Man måste ju göra sitt bästa för att roa sig i vardagen.

    SvaraRadera