söndag 26 september 2010

Vaddå ytspänning?!?!?!


Precis när jag började den här bloggen Ostadigt fick jag en fråga om varför man kan höra på duschen när den blir varm. Ni vet, direkt när man drar på duschen på morgonen så kommer det bara kallvatten. Men efter ett tag kommer varmvattnet och det lustiga är att det hörs på duschstrålarna, på vattnet liksom. Och jag som ingenjör fick frågan varför.

Jag flummade då in på ytspänning, densitet- och viskositets skillnader på varmt och kallt vatten och den ena fysikaliska egenheten efter den andra.

Tappade precis upp en hink vatten med duschen, hörde fenomenet igen och förstod plötsligt vilken ärthjärna jag är. Det har ingenting med ytspänning att göra.

Ljudskillnaden uppträder bara om man har så kallad duschblandare av någon sort. Blandaren försöker automatiskt ställa in en viss temperatur, oftast ca 38grader. På morgonen när vattnet är kallt i båda ledningarna, hindrar blandaren kallvattnet att komma ut. den vill ha upp värmen och tillåter därför bara flöde ur varmvattenledningen, dvs flöde ur ett rör.

När varmvattnet (ofta 65grader) sedan når duschen, måste det späs ut med kallvatten för att få rätt temperatur. Duschblandaren öppnar då även kallvattensidan och helt plötsligt blir det flöde ur två rör. Flödet ändras=>ljudet ändras.

Det går att testa samma sak vid handfatet om det finns en sk engreppsblandare. Öppna fullt och hör ljudskillnaden på "jättevarmast", ljummet och "iskallt". Ljummet brusar mer än jättevarmast och något mer än iskallt.

Ytspänning my ass (ursäkta franskan)....Jag tror någon saknar kontakt med verkligheten!

(lördag 6185steg)
(söndag 5559steg)

2 kommentarer:

  1. ... och jag som trodde på dig redan första gången du besvarade min fråga :-)
    Men den här förklaringen låter ännu mer rimlig - tack tack.
    Tänkte på detta senast för en timme sen.
    Nu kan jag släppa taget och börja grubbla på annat.
    /Sara

    SvaraRadera
  2. Sara: Jo, men jag kanske hade lite lite rätt om ytspänning men mest rätt om hur blandaren fungerar.
    Rätt typiskt teoretiska män att gå på de fysikaliska egeheterna. Konstaterade i mitt första egna hem att duschdraperiet drog sig inåt i min duschhörna, särskilt när jag duschade varmt.

    Jag gissade att det varma vattnet värmde upp luften som då steg uppåt och då drog in ny luft nedifrån, varför draperiet drogs inåt.

    För att bekräfta teorin drog jag istället på fullt kallvatten. Om jag hade rätt skulle luften nu kylas. Luften skulle rasa nedåt och därmed trycka draperiet utåt. Mycket riktigt det fungerade.

    Just frågan om varför duschdraperiet viker inåt ställde en läsare i ny teknik. Ett gäng fysiker och professorer svarade på frågan och den starkaste teorin var att vattendropparna delvis innehöll joner som med statisk elektricitet drog i draperiet.

    En annan byggde på liknande antaganden men att vattnet skulle ladda upp personen som duschade och därmed påverka draperiet som en bakelitstav.

    Så du hör, jag är inte först eller ensam om att göra felbedömningar om duschen.

    SvaraRadera