onsdag 19 oktober 2011

Renovering

 Jag håller på att riva/renovera i källaren där vi någon gång i framtiden ska ställa ned en tvättmaskin och en torktumlare. Jag har rivit ned ett löst bastu-trätak och masonitskivor från väggarna, för att få det lite fint.


Det var förr-förra ägaren som satte upp det, för att få det lite fint. Det är lite intressant att det som jag lägger ned energi på att få ned lade någon annan energi på att få upp med samma mål. Att det skulle bli bättre. Nu är det emellertid inte alls bra att klä en källarvägg med träpanel, masonit. Det är bara ett bra sätt att få något att mögla. Dessutom är det inte helt ok att bygga in alla lösa elkablar och eldosor.

Och när jag står där och river så kan jag inte sluta förundras över de fenomenala lösningar jag stöter på. Det första var elskåpet. Huset var från början uppdelad i två lägenheter, varför det finns två elcentraler i källaren, varav en är urkopplad. Den centralen har ingen brytt sig om att ta bort.

Det kan väl vara ok, men jag skulle så gärna vilja veta hur den elektriker resonerade med sig själv som kom på:
-Vi drar en ny lös kabel genom den gamla elcentralen,nedåt. Sen låter vi kabeln hänga lös någon meter innan vi jobbar oss uppåt genom taket upp till övervåningen.

En annan lösning jag stötte på var hur förr-förra ägaren fäste träreglar i taket. Varför borra och plugga när man kan svetsa? Snabbt, stadigt, och bara lite brandfarligt. Men på det hela tagen en smidig permanent lösning som inte tas bort i första taget (jo nu är det borta).


Nåja, livet blir ju inte tråkigt när man kan gå på upptäcktsfärd även regniga dagar.

2 kommentarer:

  1. Otroligt spännande lösningar tycker jag. Vi hittade en ungefär lika spännande lösning när vi byggde på huset och behövde stadga upp de redan befintliga väggarna. Vårt hus från början en sommarstuga som är tillbyggt i olika omgångar. Den som byggde ut köket måste ha fått slut på riktigt virke helt plöstligt, för ena väggen var ett hopkok av diverse olika sorters brädor och plankor (typ den där halvmurkna brädan som ramlat ner från ena vedbodväggen borde ju också funka om man tar bort det som är mest murket). Tur vi hade duktiga och händiga snickare som kunde fixa en ny vägg, med enhetligt (rätt) virke (kostade bara en liiiten aning mer än vi räknat med).

    SvaraRadera
  2. LillaUlle: Ha ha ha.... det kanske var samma som grejat vår källare. Han hade också använt halvruttet virke, gamla fönsterfoder etc som distansbrädor för panelen.

    SvaraRadera