söndag 27 juni 2010

Startgasfingerskada

Idag har jag för andra dagen i rad levt på rester från midsommarafton. Det har sina fördelar med att vara festarrangör. Tur också att man gillar sill. Och tur för min sambo att nubben är slut.

Idag har i stort sett hela dagen gått åt till att få båten klar för sjösättning. Motorn har fått nya oljor, skrovet vaxats, botten målats, dynor torkats och kapellet justerats. Och så har jag lyckats skada fingret i allt fixande.

Toppen på vänster pekfinger skadades idag vid 16-tiden och det känns fortfarande. Jag har inte skurit, slagit eller klämt mig. Eller bränt mig på något varmt. Jag har gjort mig illa på startgas (eter).

Första motorstarten inför båtsäsongen görs alltid i vattentunna, eftersom motorn brukar ha vissa invändningar mot att starta efter en lång och kall vinter. Som övertalningsmedel brukar jag använda startgas, som sprayas in förgasaren, samtidgit som jag vrider om startnyckeln.

Om motorn vägrar att starta får man spraya mycket startgas i typ två minuter eller så, burken tar nästan slut. När startgas lämnar sin trycksatta sprayburk och sprutar ut genom munstycket vill dess molekyler ta all värme i sin närhet för att få så hög fart som möjligt. (fysiskt fenomen)

Rent krasst betyder det att sprayknappen blir jättekall. Måste man dessutom hålla handen snett för att nå så att en del av fingret hamnar lite framför spraysprutet blir också fingret kallt. Jättekallt.

Ibörjan trodde jag att jag var fånig. Sen förstod jag att jag inte alls var fånig. Det var då jag slutade spraya. 25sekunder senare kände jag : "någonting är fel" Jag rusade in och spolade fingret i varmvatten. Det kändes konstigt skönt.

Nu är klockan elva på kvällen och jag har fortfarande lite ont. Hade jag haft en vårta på fingret just där hade den nog varit på väg bort nu. Men nu har jag ingen vårta där. Undrar just vad som kommer att lossna istället?? Den som väntar får se.

6 kommentarer:

 1. Köldskada= inte roligt alls. Har du riktig tur så blir det bara så att just den fingertoppen är extra känslig för kyla och värme i fortsättningen.
  Gå och kolla upp den på vårdcentralen för säkerhets skull.
  Fick lättare köldskador på bägge händerna när jag var liten så nu är jag riktigt noga med att hålla dem torra och varma.

  SvaraRadera
 2. Aj, aj. Jag hoppades att det kanske fanns någon av din läsare som kunde ge råd i frågan. Annars skrattade jag lite över din formulering av skadan, lät nästan som en TT-nyhet "Toppen på vänster pekfinger skadades idag vid 16-tiden". Hoppas du inte får några bestående men. //Gina

  SvaraRadera
 3. Aj då!! Hoppas ditt finger är ok. Vi fixade oxå båten inför sjösättning igår (den har inte legat i sen -04...). Eller jag hjälpte kanske bara till att pumpa ut vatten som hade hittat in i båten, sen solade jag mest. Men sambon gjorde ett bra jobb, så ren o fin så. Sen skulle vi (sambon) starta båten och kolla så att den delen funkade som den skulle. Eeehh, vart är nycklarna?? Puts väck, bortstädade/borttappade av min mor eller far där vi förvarar allt som har med båten att göra. Så nu får vi väl se om båten får stå ytterligare en sommar på land. Slå den du! ;)

  SvaraRadera
 4. Malin J: Även om om det fortfarande känns såhär dag tre så är mitt skadade område endast 5*10mm ungefär och så kan man se formen av en blåsa någonstans därinunder huden. Så jag väntar lite med vårdcentralen. Annars kan jag tänka mig att förfrusna händer inte är att leka med.
  *********
  Gina: Självklar TT-nyhet! När en karl skadar sig är det alltid stort pådrag! Även om det bara är en fingertopp.
  *********
  Tina: Fy vad surt! Jag skulle vara väldigt irriterad. Köpa nytt tändningslås på blocket? Men så ska det ju kopplas in också. Och det tar tid. Sjösättning i augusti?

  SvaraRadera
 5. Hittade en extranyckel hos en annan familjemedlem :D!!! Båten sjösatt och provkörd till en ö idag, gick sådär, men det är kanske inte så konstigt när den har varit torr så länge??

  SvaraRadera
 6. Härligt höra att båten är i sjön. Ja motorn kan gå lite knackigt om den inte är servad ordentligt. Nya tändstift och bränslefilter brukar det slarvas med. Impellern (vattenpumpen) står ju lätt och blir torr också.

  SvaraRadera