måndag 23 augusti 2010

Kloka beslut

I fredags fick jag ett akut-uppdrag. En vagn ute i produktionslinan som går på ett spår fastnade hela tiden golvunderlaget. En liten "sjukdom" som kommit efter årlig renovering. Jag samlade på mig fakta, tog några bilder av eländet, rotade fram ritningar och kallade till möte. På mötet var vi två maskiningenjörer, en chef, en underhållsansvarig för vagnen samt en som arbetat på stationen länge.

Eftersom vi alla (nästan) hade någon form av mekanisk bakgrund eller anknytning, konstaterade vi väldigt snart att felet var ett bygg-fel, som blivit när byggfirman lagtom rälsen vid renovering. I en timme ungefär diskuterar vi fram två bra sätt att rätta till bygg-felet. Båda sätten är billiga, enkla och går snabbt att genomföra. Vi klubbade förslagen som plan A och plan B och det skulle genomföras så snabbt som möjligt.

Idag hade jag möte med byggfirman. Han tittade på mig som om jag inte var klok. Visst kunde han göra vad jag bad om, men visste jag hur dyrt det skulle bli och hur lång tid det skulle ta? Och fanns det ens maskiner som kunde göra det jag ville?

Jag presenterade då förslag nummer två. Ja, visst var det mer möjigt, men oj vilken tid det skulle ta. Och det skulle ju förmodligen inte hålla i längden. Men gör "såhär" sa han. Då kommer det att fungera jättebra. Det tråkiga är att alla i gruppen sågade det förslaget när det hade kommit upp på fredagsmötet.

Imorgon har jag kallat till nytt möte. Då ska jag förklara för mina kollegor att vi inte ska försöka lösa byggproblem, eftersom vi inte vet vad vi beslutar om och att besluten på fredagens möte var förgäves.

Jag kanske borde ta med några kakor också. Känns som om det kan behövas.

2 kommentarer:

  1. Kakor eller kanske rentutav tårta rekommenderas. Låter helt klart som om det kommer behövas.

    SvaraRadera
  2. LillaUlle. Åh.. rulltårta det är gott det.. mmmm. Hemmagjord förstås. Ska nog baka lite till helgen.

    SvaraRadera