tisdag 17 augusti 2010

Sjit!

För ett tag sedan lagade jag stolt min trasiga torktumlare. Det var drivremmen som hade nött sönder och krängt av. En baggis för en händig karl. 344kr kostade remmen och efter det var maskinen som ny.

Igår kväll dog den igen. Jag reflekterade inte så mycket över det eftersom den stannade precis när programmet var slut. Men idag så ville den inte hoppa igång igen. Den var liksom som död, nästan. Det enda som ville fungera och indikera på någon sorts liv var lampan som lyser i trumman när luckan öppnas. Och visst är det bra att den funkar, men det krävs bra mycket tålamod att torka en hel maskin tvätt i värmen och ljuset från en 8watts lampa.

I övrigt var maskinen stendöd. Igår fungerande idag död. En irriterande tanke på glapp i ett kretskort eller annan styrelektronik dök upp i mitt huvud. Glapp är så jäkla svårt att felsöka och styrelektronik brukar inte vara värt pengarna att byta. Var mina 344kr slängda i sjön nu?

På den frågan kan man svara både ja, och nej. Fast mest ja. Jag öppnade nämligen luckan till remmen på baksidan (en skruv) och kikade in och fick se följande:

Klicka på bilden så att den förstoras ordentligt, så syns kopparledningen runt motoraxeln.

Den nya remmen har precis som den gamla nötts sönder och börjat kränga iväg. I sin väg har remmen lyckats kroka tag i ett knippe elkablar och dragit med sig dessa runt motoraxeln. Kablarna har följt med så gott det går tills de har blivit ryckta ur sina kontakter och därmed stannat hela maskinen. Alltså, det var inte glappkontakt i styrelektroniken, vad skönt.

Tyvärr är väl det mekaniska felet ännu värre att försöka fixa. Någon drivdel har blivit så sliten att den ligger och nöter på remmen och därmed får den att skava sönder. Konstigt, maskinen som knappast är sju år ju.

Och förra ägarna som bodde här innan och hade maskinen före oss de kan inte nött på maskinen särskilt mycket heller. Jag menar, två vuxna och tre tonårsdöttrar. Hur mycket tvätt kan några tjejer producera? Tjejer skitar ju aldrig ned sig så de lär ju knappast haft särskilt mycket tvätt att tala om. Nej, ett måndagsexemplar, det är vad jag har fått.

En ny maskin går på flera tusen. En ny torkvinda kan man få för "höstpris" för 200kr. Och redan nu har vi ju slutat använda parasollet, alltså kan vi ta in parasollfoten och ställa torkvindan i vardagsrummet. Snacka om att vara problemlösare. Jag har råd med pilsner till helgen igen. Det är inte illa.

6 kommentarer:

 1. Smart lösning du kom på. Dessutom gör det förjäkla ont att slå tårna i parasollfötter så du kan få dig en och annan adrenalinkick i vardagen. Lite risk för allvarliga kroppsskador får ju en att uppskatta livet desto mer menar jag ;)

  SvaraRadera
 2. Skojar du?? Ingen tvätt med 3 tonårsdöttrar... jag har 1 st tonårsdotter som producerar 3 ggr mer smutstvätt än jag! Tonårs tjejer smutsar inte ner sig sej har du rätt i, MEN de använder ett plagg en gång= tvätta=100 miljoner plagg på en vecka! Det nöter tvättmaskinen!

  SvaraRadera
 3. Annars så kan du få min torktummlare som fungerar men löser ut mina proppar heeeeela tiden. Å skulle man gå förbi proppgrejen, vilket man naturligtvis inte gör, så kan kontakten bli lite varm. Fast det gissar jag ju bara för jag har ju inte gjort det. :o)....

  SvaraRadera
 4. Malin J: Yez, äntligen lite action och adrenalin när man hänger tvätt.
  **********
  Carola: Jo, jag skojar faktiskt, ironi tror jag att det heter. Han berättade när vi köpte huset att de brukade snitta på 3tvättar om dagen.
  **********
  Mallasblogg: Hmm, låter ju inte som energiklass A direkt. Jag tackar för erbjudandet men avstår i väntan på bättre annons på blocket :)

  SvaraRadera
 5. Vad tråkigt, som du har mekat och så. Det låter ju som att den skulle behöva till det stället där tvätt-/torktumlare har sin eviga sömn, det sk tvättstället (torr humor, jag vet). Spara remmen, den kanske funkar på er nya tumlare. //Gina

  SvaraRadera
 6. Gina: Ja, det var riktigt torr humor.. geografilärar-humor kallar vi det. Och remmen går inte att återvända. Den gick ju sönder den med. Men man kanske kan fylla trumman i tumlaren med betong och sedan kränga den på blocket som boj-sänke. Med lite fantasi går det att göra pengar på allt.

  SvaraRadera