lördag 28 augusti 2010

Städa

Idag har jag "städat" lite i cyberspace. Jag tog bort min gamla blogg jag inte rört på nästan två år. Det kändes bra. Men jag fastnade för detta inlägg eftersom det är ett problem jag fortfarande har. Därför kör jag det igen.

Med risk för att bli kallad gnällig, ännu ett I-lands problem. Jag är en kille som tycker att vi ska försöka att rädda världen. Jag försöker handla ekologiskt, bära all reklam och tidningar till återvinningscontainern, stoppar färgat glas i grön iglo och ofärgat i den vita osv. Naturligtvis ingår det också i den här gröna vågen att panta urdruckna ölburkar och läskedrycksflaskor.

Och det är nu mitt lilla fåniga problem börjar. Pant består ju mestadels av luft. Det gör att när man pantat två fulla pappkassar med blandad kompott brukar det stå typ 8:50kr i apparatens lilla display. Efter det trycker man på knappen och får sitt lilla pantkvitto som åker ned i valfri ficka för att sedan hittas vid fickrens innan tvätt.

Just det, glömde visst bort det där pantkvittot när det var dags att betala, den där gången också. Efter att proceduren med glömda kvitton upprepat sig i åratal och bakfickan på jeansen mer blivit en mindre returstation för pantkvitton blev jag lycklig då de började införa "Biståndsknappen"

En knapp som skänker de 8:50kronorna till bättre behövande. Oftast rödakorset eller Rädda-Regnskogen. Helt plötsligt kan man bidra till en bättre värld genom att klämma några pilsner extra i veckan. Rädda gatubarnen i Barasilien genom att blanda till en extra rom och cola. Helt fantastiskt!.. Om det inte vore för det där jädra KVITTOT!!!

Ingen ska ju tro att man blir kvitt kvittot bara för att man vill bidra till en bättre värld, tvärtom. Vill man rädda världen så får man ett extra långt kvitto, 20cm (jag har mätt) där det står "tack så mycket för din gåva bla bla"

Hur mycket regnskog har man räddat för 8:50kr om apparaten envisas med att spotta ut så mycket papper i retur. Eftersom kvittots längd inte hänger ihop med hur mycket man pantat för finns det ju risk att regnskogen "går back" om man inte pantar för minst 12kr eller något. "Döda regnskogen, panta en burk i taget och tryck på välgörenhetsknappen efter varje gång"

Varför kan man inte få göra sig av med sina pantflaskor utan att behöva få en massa papper i retur. Det är ungefär som att köpa ekologisk eller kravmärkta bananer. De bananerna känner man igen genom att de alltid är förpackade i en extra plastpåse för att öka på koldioxidutsläppen de inte bidrog till under sin uppväxt. Och ligger de inte i plastpåse så är det extra plasttejp runt om dem som talar om att de är ekologiska. För att inte nämna flygresan till Sverige när vi ändå pratar CO-utsläpp. Jämför det med ett svenskodlat äpple.

3 kommentarer:

 1. Save a tree, eat a beaver ;-)

  SvaraRadera
 2. Gustav for president ;-). I vilket land vet jag ännu inte men du är f-n så klok. //Gina

  SvaraRadera
 3. Carola: He he, tja, jag har hört att bäversvans ska vara en delikatess.
  **********
  Gina: Tack för erbjudandet, men jag försöker hålla mig borta från politiken. Däremot har jag nu lärt mig varför de kravmärkta bananerna har extra plastpåse runt sig. Det är för att oärliga handlare inte bara ska kunna ta en vanlig låda med bananer, sätta upp en skylt och kalla dem kravmärkta. matbranchen är en skum branch, det är inte bara köttfärs som lätt kan få annan märkning.

  SvaraRadera