söndag 22 augusti 2010

Skyddsutrustning


Föräldrar kan göra bra saker och dåliga saker. Min far gjorde en sak när jag var liten som var väldigt bra. Han bar alltid skyddsutrustning så fort han skulle göra något. Körde han traktor eller jordfräs var det hörselskydd, limmade han med kontaktlim, eller höll på med något som dammade använde han andningsmask, mejslade han kakel hade han skyddsglasögon.

Och detta var på slutet 70-talet, tidigt 80. På den tiden var cykelhjälm bara något som stod i ordlistan inget som gick att köpa i sportaffären. Och lag på att använda bilbälte i baksätet kom först 1986. Så man kan nästan säga att farsgubben var lite före sin tid.

Men fördelen med detta är att jag själv "ärvt" användandet av skyddsutrustning. Bottenmålar jag båten har jag andningsmask, vinkelsip = handskar, skyddsglasögon och hörselskydd. Klipper jag gräset är det gummistövlar och hörselskydd osv.

Idag var jag väldigt glad för detta arv. Idag klippte jag nämligen gräset. Traktorn kommer inte åt överallt vilket gör att vi har några områden som måste tas med trimmer. Min trimmer är elektrisk och förses med energi från vägguttaget via en lååång skarvsladd.

Skyddsutrustningen till detta är naturligtvis gummistövlar och skyddsglasögon. Gummistövlar förstår nog de flesta men skyddsglasögon är det nödvändigt kanske ni frågar er? Och svaret är Jo, det är nödvändigt.

Minns ni "reklamen" : Betala din tv-licens, annars får du en snigel på ögat!
Jag har idag upplevt något som är snäppet värre, och detta trots att jag betalar min sketna tv-avgift.

Kör man med trimmer i halvhögt, lite blött gräs, ser man inte alltid riktigt vad som finns i gräset. Plötsligt säger det bara Schlaaaafffss! Och jag känner hur en sträng av något slemmigt-klibbigt flyger upp och fastnar i mitt ansikte.

Jag släpper knappen på trimmern, för ena handen mot ansiktet samtidigt som jag tittar ned. I mitt ansikte möter handen något som bäst kan beskrivas som en gigantisk snor-bobba. På marken möter blicken synen en halv mördarsnigel, sönderpiskad till en sörja av trimmertråden.

Jag är såååå glad att jag hade mina skyddsglasögon på mig. Tack pappa.

6 kommentarer:

 1. Uuuuäääääkkkk. Jag är väldans glad att jag inte har en gräsmatta. Pi fasen vad äckligt. Kanske en svetsmask vore bättre nästa gång?

  SvaraRadera
 2. Uuuuäckligt. Blä. Förstår att du var glad över att ha skyddsglasögon i det läget.
  Själv skulle jag aldrig cykla utan hjälm. Inte sedan den gången jag cyklade ner för en brant grusbacke (på väg till anställninsintervju)Då hoppar en sten in i cykelkedjan.Cyckeln katapultar iväg mig ner för backen. Jag studsar och rullar med cykeln studsande efter mig.
  När allt stillat sig så känner jag AJ vad ont i huvudet jag har. Tar av mig hjälmen och tittar på den. Där sitter en STOR sten inkilad så pass långt att den sticker ut på insidan av hjälmen.
  Kände efter på huvudet.Jodå en stor bula blev det.Kollar på cykeln, den är hel! Tar mig till anställnings intervjun, dammig är jag, tilltuffsad och med trasig tröja.Jag ursäktar mig för att jag är lite sen och för att jag ser ut som jag gör och berättar varför. Om jag fick jobbet? Självklart.

  SvaraRadera
 3. Iiiiisch va läskigt! Läs om snigelfortplantning på min blogg (även bilder) Sketanes äckligt, det med!

  SvaraRadera
 4. Therése:Ja, men man ser så dåligt i svetsmask.
  ********
  Malin J: Jag skulle också anställt dig. Det är skönt med folk som inte visar tecken på vekhet.
  ***********
  Osloskånskan: He he, ja samlagsbilder kan vara rätt oaptitliga.

  SvaraRadera
 5. Vad bra att du hade skyddsglasögon, men jag föreslår visir nästa gång. Tänk på vad som hade kunnat hända om du gäspat samtidigt!

  SvaraRadera
 6. Anne: Tja, då hade jag blivit mindre hungrig :)
  (hu hemska tänke)

  SvaraRadera