söndag 1 augusti 2010

Fördrink

Drivremmen till torktumlaren kom inte i fredags. Jag sätter stor tilltro till den statliga posten och hoppas på paket i lådan imorgon måndag. (Grejen är nämligen att tumlaren står halvt isärskruvad ovanpå tvättmaskinen, vilket gör att vi inte kan tvätta med risk för att hela torktumlaren ska ramla i småbitar när tvättmaskinen når centrifugeringsdelen av tvättprogrammet. Jag har visserligen alltid gillat byggsatser, men någon måtta får det vara, jag har annat att lägga tiden på).

Nu till mammas 60års fest. Festen är en födelsedagslunch med eftermiddagsfika inkluderad. (Min mor är inte så mycket för nattröj). Det skulle bli ca 20gäster. En av mina uppgifter inför festen var att införskaffa all dricka, alkoholhaltig som alkoholfri. Eftersom jag vet att jag och min mor alltid missuppfattar varandra började jag redan i onsdags. Jag tog en tur till systemet och handlade, öl, vitt vin och rött vin, konjak, whiskey och två likörer.

Jag åker hem till mamma med kassarna, visar vad jag köpt, och jo... det blev fel. Jag har köpt bag in box, hon vill ha flaskor. Dessutom saknades ju den självklara Baileysen. Mamma gav mig namn på ett rött och ett vitt vin. Sen skulle jag själv ta ett till rött och ett till vitt på flaska.

På fredagen återvänder jag till bolaget och kompletterar mina inköp, vilket inte var det lättaste. Mamma har nämligen inte gett mig namnet på ett vitt och ett rött utan namnet på två röda. Så jag handlar på mig två av varje sort, samt tre flaskor vitt. Går till bilen och ringer mamma.

Glatt berättar jag att jag nu kompletterat och att vi står redo inför lördagen. Mamma kontar då med att hon vill ha två av varje sort av det vita, vilket gör att vi saknar en flaska vitt. Jag får gå tillbaka. På vägen tillbaka ringer syster. Hon har talat med mamma. Mamma är även rädd att jag köpt för lite starköl. Tillbaka på bolaget köper jag TVÅ flaskor vitt extra, en extra whiskey och tio extra starköl. (whiskeyn för att minimera risken att gå tillbaka en tredje gång).

På själva festdagen (lördag) får jag reda på att det blivit ett missförstånd. Mamma var inte alls orolig för starkölen, hon var orolig att vi köpt för lite lättöl.(suck). Nåja, jag skulle göra fördrink. Jag räknar med ca 2dl per person och blandar därför glatt ihop 4liter vätska, genom att blanda sprit, cider och läsk i en stor skål.

Följande gick åt på festen:
0,8liter fördrink
3liter cocacola
1,5liter fanta
1,5liter mineralvatten
1flaska vitt vin
½flaska rött vin
Fyra kapsyler Baeylis
Tre kapsyler Cointreau
1dl whiskey
och några skvättar Sheridans
1starköl (togs av en av nattgästerna på kvällen när alla gått hem)

I ren protest tog jag med mig resten av fördrinken hem när festen var slut. Vill inte gästerna dricka så behöver de inte, det kan jag göra själv. Så från klockan tolv idag och framåt har jag gått runt och druckit fördrink och haft det trevligt.

Om fem år när hon fyller 65 köper jag nog ett sexpack folköl, det borde räcka.

7 kommentarer:

 1. hahaha..Upprörande med folk som inte kan uppskatta sprit.

  SvaraRadera
 2. Då fick du lite extra mums. Det var väl bra?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. hahaha... ja men vad gott och trevligt med fördrink hela dagen. Men framåt kvällen måste den väl ändå förvandlats till efterdrink...

  SvaraRadera
 5. Tjillevipp morsan: Ja visst är det...
  **********
  Malin J: Jo, det var både gott och trevligt.. hela tiden faktiskt.
  ***********
  Jessica : Mailet är skickat.
  *********
  LillaUlle: Ja, fördrink eller efterdrink, kvällsdrink.... Det var drink kort och gott :)

  SvaraRadera
 6. Hahaha!!! Känner inte din mamma de hon har bjudit?? Och hur kan det vara kvar så mycket om du var där? ;)Det är dock bra att du valde att fördela 3l fördrink på måååånga timmar, haha.

  SvaraRadera
 7. Jo, men ibland, bara ibland, vill mamma ha både hängslen och livrem, precis som Gunnar Sträng.

  SvaraRadera