onsdag 30 juni 2010

Spotify's baksida

Jag är en av dem som nyttjar Spotify. Tycker att det är ett jätte praktiskt sätt att lyssna på musik. Eftersom jag har lite udda musiksmak (enligt många jag känner) hade inte Spotify många av de artister jag sökte, tex Alice DJ och Dune, men de finns nu. Så nu går jag bara och väntar på Jerry C och 2Unlimited.

Vad jag däremot inte visste var att Spotify även tar bort skivor, artister och låtar. För ett tag sedan hittade jag den fina skatten :


Svenska hits i modern dance-stuk. Lite lagom roligt och kul musik med skönt tempo. Tex Ulf Lundells "Öppna landskap" eller Lena PH:s " Det gör ont" i någon form av dance-techno eller vad man ska säga.

Men nu är den borta! Finns inte hur mycket jag än söker. Och den fanns bara häromdagen. Vet ni vad man får fram istället:


PÅ FINSKA. Vet ni hur finsk dance-techno låter för en som inte kan språket. Eller det kanske är samma om man kan språket. Det låter inte bra..... alls! Förstår inte att man ens kom på tanken. Vissa språk ska hålla sig till tango, så är det bara. (Möjligtvis folkvisor också.)

Nu kanske många tycker att det där är väl sak samma, det är bara skönt att de rensar Spotify från lite skräp, men jag säger bara: Nästa artister blir Bo Kaspers och Takida, då skrattar ni lagom högt!

Jag känner mig kränkt av en gratistjänst!
Jag ska banne mig starta ett eget spotify, för mupp musik bara. så det så!

Schyssta tomater.

Igår blev en sån rackarbajsarns kanondag så det finns ju knappt. Båten sjösatt och nytt hastighetsrekord för året är satt, 28knop (52km/h). Sen hem och ipryda sig stråhatt och tuffa runt på gräsklipparn' i sällskap med en kall öl, för att avsluta dagen med grillat och rödvin. Så kan det gå när det är fint väder på semestern.

Notera nyklippt gräsmatta i bakgrunden.

Men vi hann även med en snabbshopping på Citygross. Där fick jag se följande på grönsaksavdelningen. Antingen kan man köpa Holländska tomater, klass 1 för 21,95kr/kg ELLER så kan man köpa Kvisttomater från Nederländerna, klass1 för 19,95kr/kg.


Känns lite grann som att i Danmark skilja på svensk smör och småländskt smör. Hur som helst, jag är snål, jag köpte kvisttomater.

Till sist ett personlig meddelande till damen 55+ som befann sig utanför apoteket vid 17-tiden:
Ska du bära "roliga t-shirts" med flera rader text på så att folks ögon kommer att fara fram och tillbaka på din framsida, snälla bär bh. Det är inte kul att inse att den tredimensionella punkten på sista raden längst ned på tröjan förmodligen är din vänstra bröstvårta.
(Chocken fick mig helt att glömma vad som faktiskt stod på t-shirten)

tisdag 29 juni 2010

Oh NEJ!

Fint väder idag igen. SMHI hade ju sagt att det skulle bli regn. Nu blir det ju till att sjösätta båten, ta en tur, kanske äta en lunch på klipporna, bada, åka gräsklippare, grilla, dricka rödvin och njuta av solnedgågnen. Idag igen. Jag skulle ju redigera kort framför datorn idag, men det går ju inte i det här vädret... oh vad synd!

måndag 28 juni 2010

Att ta sig till Västerås

Idag har jag varit i Västerås och hälsat på en kompis. Det gick rätt bra. Åter igen fick jag lära mig: "Lita inte på eniros vägbeskrivning, du hamnar fel!". Och avfart 131 finns inte bara på EN väg, den finns på flera olika vägar. Särskilt på två som båda finns på vägar som har anknytning till Västerås.

Men med hjälp av lite lokalsinne samt en kartbok var jag snart på rätt köl igen. Till min hjälp den här gången hade jag en karta samt GPS:en i telefonen. Jag visste var på kartan vart jag skulle svänga av, så jag bara väntade på att rätt väg skulle dyka upp i telefon. Nu har min telefon några små problem:

För det första är det en Nokia, förstår inte varför jag köpte en sådan. För det andra har ägaren inte orkat läsa någon manual ordentligt. Det gör att skärmsläckaren slår till efter 40sekunder. Därför måste jag sitta och hålla i telefonen och trycka på den så att den inte slocknar. Sitter jag och håller i telefonen når inte gps-signalen fram ordentligt, varför jag måste hålla den vid framrutan lite nu och då för bättre skattelit åtkomst.

Och på grund av att signalen inte gick fram, kom jag enligt gps:en aldrig fram till min avfart, förrän jag byter hand och den får kontakt med satelliten igen hopp, så hoppar jag enligt gps:en fram och förbi min avfart med ca 400m. Då svor jag. Sen fick jag se valda delar av Västerås stad och gator för att ta mig tillbaka.

Men jag hittade fram till sist. Och jag fann även en parkeringsplats. Och jag ska inte döma folket som bor i området eller dess bilar .. men.. den här skylten var standard på samtliga parkeringsplatser.


Det betyder väl ungefär "Här bor vi som inte har råd med bilar som fungerar och är besiktigade när vi köper dem". Men man ska inte ha fördomar.

söndag 27 juni 2010

Startgasfingerskada

Idag har jag för andra dagen i rad levt på rester från midsommarafton. Det har sina fördelar med att vara festarrangör. Tur också att man gillar sill. Och tur för min sambo att nubben är slut.

Idag har i stort sett hela dagen gått åt till att få båten klar för sjösättning. Motorn har fått nya oljor, skrovet vaxats, botten målats, dynor torkats och kapellet justerats. Och så har jag lyckats skada fingret i allt fixande.

Toppen på vänster pekfinger skadades idag vid 16-tiden och det känns fortfarande. Jag har inte skurit, slagit eller klämt mig. Eller bränt mig på något varmt. Jag har gjort mig illa på startgas (eter).

Första motorstarten inför båtsäsongen görs alltid i vattentunna, eftersom motorn brukar ha vissa invändningar mot att starta efter en lång och kall vinter. Som övertalningsmedel brukar jag använda startgas, som sprayas in förgasaren, samtidgit som jag vrider om startnyckeln.

Om motorn vägrar att starta får man spraya mycket startgas i typ två minuter eller så, burken tar nästan slut. När startgas lämnar sin trycksatta sprayburk och sprutar ut genom munstycket vill dess molekyler ta all värme i sin närhet för att få så hög fart som möjligt. (fysiskt fenomen)

Rent krasst betyder det att sprayknappen blir jättekall. Måste man dessutom hålla handen snett för att nå så att en del av fingret hamnar lite framför spraysprutet blir också fingret kallt. Jättekallt.

Ibörjan trodde jag att jag var fånig. Sen förstod jag att jag inte alls var fånig. Det var då jag slutade spraya. 25sekunder senare kände jag : "någonting är fel" Jag rusade in och spolade fingret i varmvatten. Det kändes konstigt skönt.

Nu är klockan elva på kvällen och jag har fortfarande lite ont. Hade jag haft en vårta på fingret just där hade den nog varit på väg bort nu. Men nu har jag ingen vårta där. Undrar just vad som kommer att lossna istället?? Den som väntar får se.

lördag 26 juni 2010

Midsommarfest

Vi hade midsommarfest igår. Det var livat. Och jag tro det blev lyckat, också. (Det verkade så på gästerna när vi möttes idag för att äta pizza och mjukglass). När man är festarrangör blir det ju per automatik lite mer springa runt och fixa och lite mindre sitta slappa dricka öl. Åtminstone till en början.

Men det ordnade sig ändå. Vi började med sill o nubbe, potatis, ost och knäckebröd. Till min stora förvåning verkade det som om gästerna tyckte mest om potatis, för den tog slut först. Men det visade sig vara fel. Mina gäster tyckte mest om snaps, ty det snapsades genom hela sill-middagen, grillningen, samt efterrätten.

Det ska väl erkännas att värden också tog en och annan snaps. Och tur var väl det. Man reagerar då inte så mycket på gästernas frågor som:
"Har du något stort plåster, tån är uppslagen?", "Går det att bada i trädgårsfontänen?" eller "Gustav, har du en brandsläckare, och i såfall, kan du hämta den?"

Annars löpte kvällen på riktigt glatt och stadigt och idag ingen bakfylla eller minnesluckor. Även om det kanske finns saker man inte direkt vill påminna sig om idag. Som tex att jag tillsammans med en polis och en cyklist hade disco i snickarboden klockan halv tre på morgonen.

Sen fick jag lära mig en annan sak i morse. Om man ätit två omgångar mat med ett dussin gäster på papp-tallrikar och lagt allt skräp i en stor plastsäck. Ta in plastsäcken när kvällen är slut så att inte måsar, skator, trutar och andra jävla fåglar vår herre skapat får tag på plastsäcken. För då får man dagen därpå gå och plocka sliskiga papptallrikar och annat skräp över HELA trädgården.

(Och vi behövde aldrig överglänsa grannen, de hade den mest tysta och stillesittande midsommarfesten i sitt partytält som jag varit varit med om)

fredag 25 juni 2010

Grann-överglänsning

Sillen är köpt, snapsen är kryddad och lekarna är förberedda. Här jäklar ska det firas midsommar. Jag har förberett altanen med att ställa ut inte mindre än tre bord och två parasoller och ett solsegel.

Men... Jag tittade över tujahäcken in till grannen, den där grannen jag bara pratat med en gång (men då var de jättetrevliga), de har slagit upp ett partytält. De ska tydligen också ha midsommarfest fastän de ska sitta inne även om de sitter ute. Fint ska det tydligen vara.

Jag har funderat hela kvällen hur man möjligen skulle kunna lyfta festen på hitsidan häcken ett snäpp, för att liksom komma i nivå eller strax över grannens partytält. Det enda jag har kommit på är live-band. Jag ger mig tusan på att grannen kommer att spela elektroniskt alstrad musik i sitt partytält, om det nu kommer att spelas något över huvud taget.

Problemet är bara var får man, till ett starkt budgeterat pris, tag på ett liveband dagen innan midsommar att spela på midsommar. Jag tänkte till lite och kom fram till att jag trots eventuell alkoholpåverkan kan ta upp mot 8-10 accord på gitarren. Sen har jag en kazoo, en såndär tut-mojj. En sån kan ju vem som helst spela. Det är två instrument. Och så har jag en ukulele, och en godvän som kommer imorgon har precis lärt sig att spela just ukulele.

Tyvärr kan han väl bara tre accord. Och helst växlar han inte mellan dem. För det tar tid. Men gitarr, kazoo och ukulele, det räknas väl mer som live-band än trubadur-afton? eller? Särskilt om vi lyckas spela på samma ställe på samma sång samtidigt. Hur som helst, den som tar ett par dans-steg till våra toner kommer märka att det är dans till full orkester.

onsdag 23 juni 2010

Handla på stormarknad

Har ni tänkt på att när man handlat på typ ICA eller Coop eller något annat sånt stort ställe, så efter att de scannat in alla varor säger de:
-Då så, 423,50. Samtidigt som de säger detta går de alltid upp lite i tonläge på sista vokalen, precis som man gör när man ställer en fråga. Som om de frågar om jag vill betala 423,50. Har jag något val?

Eller ännu bättre, när de frågar:
-Vill du ha det på beloppet, 423,50?
Av ren slentrian mumlar man fram ett "JA" drar sitt kort, knappar koden och godkänner. Men...

Jag har varit frestad flera gånger att besvara frågan. Jag tänker som så att frågar de så får man ju försöka. Därför idag, när jag var på Willys och handlade fick jag som vanligt frågan:
-Vill du ha det på beloppet 356kr?

-Tja, har du någon prutmån? ska vi säga 350kr jämt?
Killen bara gapade.
-Du fråga ju, så jag tänkte jag skulle försöka, sa jag då.
Då trillade hans pollett ned och han flinade och sa:
-Pruta igen och jag skallar dig!

Jag inser att det låter hårt nu när jag skriver om det, men där och då i situationen han sade det med helt rätt röst, gester och tonläge, var det mycket roligt.

Det var helt klart värt försöket. Kassörens min i två sekunder var obetalbar. Här ska prutas på fler stormarknader. (Om jag hade en tonårsdotter skulle hon varit död vid det här laget, jättedöd, alternativt skaffat sig en fosterfamilj).

Släkten

Svärmor ringde idag. Det visade sig att min kära sambos kusins flickvän har blivit tvungen att operera bort livmodern pga. cancer. Inte roligt, men... jag och min sambo har varit tillsammans i snart tio år och hon har aldrig träffat honom under den här tiden. Därför tror jag inte ens hon kan nämna kusinens flickvän vid namn "Men det är spelar ingen roll, vi är ju släkt" sa hon. Ingift, fyllde jag i med.

Cancer är aldrig roligt men jag blir mer berörd om det är någon nära, inte någon som jag aldrig träffar. Men sen fick jag reda på, att i samma veva hade svärmor talat om att farbrors kusins fru hade tagit bort ett bröst i bröstcancer och att fasters man precis var klar med behandling för prostatacancer.

Det känns ju som om det är friska gener man för in i släkten....
Sen fick vi också reda på att svärfars syster snart kan titulera sig "morfars mamma"....... jupp!. Tanten är 58år och kan snart ta sig den titeln. Hon hade tydligen fått lite åldersnojja när hon insåg det.

Min sambos kommentar;
Vaddå? om 15 år är hon ju ett snäpp ännu högre upp i kedjan.

Notera ÄR, och inte kanske. Den sidan släkten är inte så mycket för universitetsstudier och liknande. De har typ ett intresse och det är inte att gå i kyrkan. Inte verkar det vara att se på tv heller. Däremot reproducerar de sig själva värre än mördarsniglar.

hmm, jag är snart 35 och har inte en enda unge. Betyder det att jag fick ett perfekt eller defekt exemplar från den släkten?? jag tror jag ska sova på saken.

tisdag 22 juni 2010

Spännande väg

Idag har vi varit i Karlsborg och hälsat på en kompis. En gång om året råkar vi ut för situationen att det vore bra med en GPS. Men eftersom jag är snål är en gång om året för sällan för att det ska vara värt pengarna. Jag sitter hellre i en stekhet bil på en rastplats någonstans i Sverige och under hetsiga diskussioner kritiserar min sambo för att hon inte kan läsa kartan på ett sätt som gör att jag kör rätt.

Ett alternativ, (eller lite hjälp på vägen) är att gå in på eniro och ta ut en vägbeskrivning. Inte för att texten i vägbeskrivningen brukar vara helt pålitlig, men den visade kör-rutten på kartan brukar vara ok.
Eniro spottade först ur sig den snabbaste vägen till Karlsborg. Men den såg för lång ut, så vi valde den kortaste.

Det blev dagens äventyr kan jag säga. Följa en vägbeskrivning där vägarna är så små att de inte finns med på kartan, åka kringelikrokig väg som blir smalare och smalare för att tillslut bli grusväg, där vi jagade lantbrevbärare och cyklande pensionärer.

Jag kan nu pricka av "Upplevt lantligt sommarsverige" på semesterlistan.

söndag 20 juni 2010

I huvet på en snigel

Jag har länge misstänkt de, men har inte haft några direkt konkreta bevis, att den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigel, inte är särskilt intelligent. Denna slutsats drog jag idag då jag fick syn på en snigel och dess snigelspår den lämnat i vår trädgårdsdamm.


Titta på bilden från vänster till höger hur den krupit längs vattnet, krupit upp, krupit nedåt, hamnat i vattnet, krupit uppåt, krupit nedåt, hamnat i vattnet om och om igen. Den kan uppenbart inte minnas eller se särskilt långt. Inte direkt slugaste varelsen i guds hage. Ett under att de lyckas sprida sig som de gjort med tanke på att överlevnadsinstinkten inte verkar finnas i överflöd.

Blubb, oj, här var det vatten, bäst att vända om...

...Jag prövar den här vägen istället....


...och så väder jag och ser om jag hittar något ny..blubb...

..bll...ubb...hubl...blubb....

..puh, det var nära ögat. Jag vänder igen..

.. ha ha, titta vad vig jag är, jag når att bita mig själv i baken!

konstig dag

Idag hade jag vikt dagen åt "viktig släktmiddag hos mamma". Av någon under lig anledning hade jag missuppfattat henne helt. Det fanns inte alls någon gratis mat att hämta idag. Men naturligtvis skulle jag få mat om jag dök upp. men det kände jag inte för. Jag kände mer för att försöka få båten i ordning.

Detta "motarbetades" av en sambo som envist skulle ägna dagen åt att skapa blomlådor. Därför ägnadejag hela förmiddagen åt att kapa upp virke, vilket i och för sig är kul. Sen skulle vi åka till byggmax och köpa armeringsjärn, för det hade jag tydligen sagt att vi skulle skjuta på.

Väl hemma kan ni gissa vem som fick hjälpa till med borrmaskin, skruvdragare, såg och hur saker skulle fästas ihop. Det blev inte mycket båt-meka för min del. Jag fick typ fast en lanterna ( två skruvar) Det var allt jag hann med mellan allt blomlådesnickrade och kaffepauser.

Om det nu är så att pojkar vill och kvinnor kan. Varför måste jag då ha min support öppen hela tiden?

Nej nu kanske jag är elak. Jag vet vem som skulle vara tvingad att ha sin support öppen om jag fick för mig att börja sy.

lördag 19 juni 2010

Semester

Första dagen på semestern, TJOHOOO! Ok, det är lördag och jag skulle i alla fall vara ledig men ändå. Den här semestern har jag bestämt mig för att inte ha några planer på vad jag ska göra. Vitsen med det är att jag inte komme att ha något ogjort i slutet av semestern.

Däremot ska jag försöka pricka in så många grillkvällar som möjligt. Det är väl ungefär det mål jag har. Samt att inte göra för många tråkiga saker. Som nu, nu ska jag ut och göra roliga saker. Jag ska tillverka stora mängder sågspån med cirkelsågen. Min kära sambo har nämligen tjatat om att bygga blomlådor ända sen i våras. Det börjar bli dags nu.

Skön lördag på er alla!

torsdag 17 juni 2010

Bra dag trots tidiga motgångar

Vaknade av väckarklockan i morse. Gick jag upp?
Nej, jag liksom orkade inte, (och det händer inte ofta) jag stängde av och somnade om.

Kom till jobbet precis i tid, slår mig ned framför datorn med en kopp kaffe. Vad bjuder dagen på?
Tretimmarsmöte om 45minuter, och det är jag som kallat till mötet med representanter från fyra olika avdelningar för att ge förslag på arbetsriktlinjer att ge vidare till styrgruppen (cheferna).

Kom jag ihåg att jag kallat till möte? Nej
Hade jag gjort några förberedelser? Nej
Hade jag koll på agendan? Nej

Hur blidkar man folk klockan nio på morgonen pga dåliga förberedelser? Man bjuder på kaffe.
Kunde jag bjuda på kaffe? Nej, för på kaffemaskinen stod det en stor lapp med dödskalle på och texten "Rengörning pågår"

Sätter mig vid datorn igen och slänger ihop några grafer så att jag har något att visa, går till konferensrummet och slår på datorn där, får meddelandet:
"C: disk nästan full, datorn kan sluta fungera"
Det gjorde den nästan, den hängde sig, och vägrade visa annat än windows bakgrunden.

Och så fortsatte dagen, ungefär. Avslutade med att hyra ett släp för att köra skräp till miljöstationen, sket i extra självriskreducerings försäkring för 50kr och backade därför sönder ena bakljuset på släpet. Dessutom kom jag tillbaka till macken två minuter efter att de stängt. fick lämna nyckeln i brevlådan. Undrar vad de säger imorgon

Men vis av erfarenhet vet jag att allt vänder förr eller senare, och nu ikväll har vi (jag och fästmön) grillat jättesmarriga kotletter och avnjutit med god klyftpotatis och ett par (kalla) öl i kvällssolen. Öl, sommar grill, kvällssol och en dag kvar till semestern. Livet är rätt gött i alla fall.

onsdag 16 juni 2010

Midsommar?

Vet ni, det är snart bara två veckor kvar till midsommar. I år är det jag och min sambo som i vår bekantskapskrets ska hålla i den händelsen. Vi tänkte att det blir jättebra att bjuda in lite folk på sommarskoj när vi kommit i ordning och så. För oj vad vi har kommit i ordning...NOT!

Jag tror det nästan ser exakt ut som det gjorde i januari, vilket var lika som det såg ut i december, vilket var bara något annorlunda sen vi flyttade in i oktober. Vi som skulle ändra på allt och med facit i hand har vi inte gjort någonting. Tja, förutom att möblera om halva trädgården då förstås.

Men tack och lov är är våra vänner mer ute för att umgås än att titta på någon golvsockel vi målat i en vitare nyans. Det är just det där med att umgås som börjar härja lite i min hjärna. För vad hör hemma på midsommar (förutom snaps och stång) , jo midsommarlekar! Lek-Hitler i mig har vaknat!

Förra veckan började jag löst spåna om någon klassisk lagtävling med "boll i hink". "pilkastning" mm. Men nu har vi mitt problem, min fantasi har så lätt att eskalera. Därför satt jag i helgen och funderade på: Tvålsprättning, torksfäktning och segaråttloskning.

Idag när jag hade tråkigt på jobbet kom jag på följande lekar: "midsommarmästerskap i eld-krocket", "blindslalom på trädgårdstraktor", "motorsågs-stafett" och "mördarsnigeljakt med armborst och yxa"

Vid regn blir det inomhuslek, dvs frågesport. (Man är ju rädd om parketten).

tisdag 15 juni 2010

Ullared?

Det märks att sommaren är här. Tv-kanalerna har tagit bort det mesta av nya sevärdheter från sina tablåer och maler istället repris på repris. Kanal 5 är inget undantag, De kör "Ullared" maraton. Flera timmar i sträck med köpkåta människor som spenderar dagarna på ett varuhus och kvällarna på en camping.

Min kära sambo är dock inte lika road. För henne är det här lika hemskt som att se dokumentären "Feta lyckliga män i cykelbyxor och bar överkropp". Efter 10minuter mumlar hon något om ångest och att vi aldrig ska spendera vår semester sådär.

Själv tycker jag inte alls det ser så illa ut. Glada människor, billiga toalettborstar, ständigt lågpris på loafers och stora möjligheter till andra fynd. Allt utom Hawaii-skjortor.

Jupp, det är sant. Pappa var där förra året och ringde och fråga om vi ville ha något för på GeKås hade de ALLT! Då beställde jag en hawaii-skjorta. En mycket besviken far ringde upp en kvart senare efter att ha pratat med butikspersonal men tyvärr hade de inga hawaii-skjortor.

Kan det vara så att även GeKås har vissa regler för tycke och smak och att de faktiskt inte tar in ALLT? Det borde lugna min sambo om inte annat (ifall vi åker dit)

Varför jag beställde hawaii-skjorta? Varför inte? Alla känner till plagget, få äger det eller ens sett det i verkligheten. Om inte annat är det ett bra sätt att retas med omgivningen utan att vara politisk.

måndag 14 juni 2010

Standard

I mitt jobb berörs jag lite nu och då av standarder. Standarder är inget lagkrav, utan mer ett rättesnöre var tekniknivån ligger och därför bör följas. En standard är ett häfte på ca 50sidor som talar om hur något bör konstrueras för att hålla sig inom ramarna och bli sådär svenskt "lagom" bra, men samtidigt gälla hela Europa.

Standarder är fantastiskt tråkiga att läsa. Det är faktiskt oftare roligare att läsa den interna telefonkatalogen än europeiska standarder. Då får ni ett litet hum om hur fantasieggande det är.

Men idag när jag sökte en standard om maskinergonomi, spottade datorn ur sig ett förslag på en lite lustig standard. En som jag absolut inte trodde att vi skulle ha, nämligen:
“Posttjänster – Öppningar i postinlägg och postlådor – samt krav och
provningsmetoder för postinlägg och postlådor (SS-EN 13724)”

Det är sant, den finns på riktigt och går att köpa för 1155kr på svensk standardisering. Standarden anger bl.a. hur högt brevinkast i dörrar och postfack i entréer ska vara placerade ur ergonomisk synpunkt för brevbärarna.

Hur får man ett sånt jobb, att ta fram standarder och provmetoder för brevinkast? Hur tråkig är man som person då? Känns lite som Samhall för kommunalpolitiker. eller?

söndag 13 juni 2010

Helg

Vilken helg. Inte för att den går att kalla för skit-helg, men det har då tusan inte gått som jag tänkt någonstans. Två små guldkorn har jag dock fått ihop.

Det första hände igår när jag skulle handla ett par gympadojjor på rea. Killen i kassan hittade ingen prislapp så han frågade:
-Vet du om de kostar 200, eller 300kr??
-....(jag i en halv sekund)
-Äh, vi säger 200kr (sa han raskt, jag hann inte reagera)
200kr för ett par splitt nya Reebok, inte tokigt.

Andra guldkornet var idag på ICA. Eftermiddagsköerna var milslånga. Men precis när jag ska ställa mig i kön, ser jag hur en anställd går mot ett par stängda kassor. Jag chansar. Jag lämnar kön och går mot de stängda kassorna och möter upp henne och javisst! Hon öppnar kassan och jag blir först i kön! Tjohooo! Det är som triss reklamen, plötsligt så händer det!

Det var mina guldkorn. Nu kommer gnället. Lördagen hade jag tänkt att börja lite trevligt med att äta frukost och lösa melodikrysset (nej, det är inte pensionärsvarning, det heter musikintresserad), och sedan göra båten redo för årets säsong. Men så blev det inte.

Efter många omvägar, väntan och köer på MAX står jag i snålblåsten ute hos mamma och försöker felsöka en algig och slemmig pump till trädgårdsdammen. Hur blev det så? Jag skulle ju lägga båtvax och bottenmåla.

Och idag då. blev det någon båt idag? Nej. För det sista jag lyckades göra innan jag for från mamma igår var att bjuda hem henne och syrran för växthusvisning. Inte för att de räknas till "fin gäster" men det hör väl till att man slår ihjäl de största silverfiskarna, sopar bort majoriteten av gruset från golvet samt hänger in en ren handduk på dasset. Lite stil vill man ju visa upp inför sin mor.

Som grädde på moset har jag fått ett "hedersuppdrag" . Mamma fyller 60 i år och ska ha kalas, och eftersom jag kan det där med bilder och dator och allt sånt, är jag ombett att göra snickra ihop ett inbjudningskort. Och de skulle postas senast idag. Ni kan ju gissa vad jag gjort resten av dagen/kvällen. Såntdär administrativt tar längre tid än man tror. Men nu är det klart. Och imorgon är det jobb igen. Undrar när jag ska hinna med mitt.

Här ser ni en händig karl som inte behöver en massa barn för att hamna efter i sina göromål, sånt klarar han själv!

fredag 11 juni 2010

Fredagshjärnsläpp

Idag när jag kom till kontoret försökte jag vara effektiv från första stund, och jag lyckades faktiskt. Blixtsnabbt fick jag iväg två viktiga mail, tog mig en kopp kaffe undertiden vi hade haverigenomgång. Bokade bilen (vi har en liten bil på avdelningen att åka runt i).

Åkte iväg med ritningar, stämde av med jobb, dubbelkollade gårdagens beställningar och gick på möte i utvärdering av ett nytt system på jobbet.

Så när klockan slog tolv kunde jag glatt räkna ihop att det enda vettiga jag kunde göra på eftermiddagen vara att antingen städa skrivbordet eller gå hem (länge leve flextiden). (Ja, jag gick hem). Väl hemma ser jag att sambon tagit vår bil till sitt jobb, men det är ok. För jag skiter ju i vilket, jag ska ta mig en öl och ställa mig i snickarboden.

Men....när jag kör handen i fickan för att lägga tillbaka dörrnyckeln känner jag något jag inte vill känna. Jobbets bilnyckel. Så det vara bara att gå tillbaka till jobbet efter lunch.

Jag har blivit effektiv på jobbet och dålig på att sluta tidigt. Det går utför. Men chefen är glad.

Nedräkning...

Jag vet inte riktigt vad det är. Antingen är det för att det snart är helg, eller så är det för att det snart är semester. Men min hjärna har redan börjat att runda av. Eller så håller den på att begå myteri pga överarbete.

Idag var en såndär dag jag nästan var rädd att chefen ska komma på mig spelandes någon fånig melodi på underläppen medan jag stirrar stint på företagets startsida på intranätet.

Men tack och lov så höll jag hjärnan i schack idag, men det var svårt. Skulle beställa en varningsskylt med texten. "VARNING, fjärrstyrda vagnar i området. Hjärnan tjatade och tjatade och ville skriva: VARNING, se upp för små fragglar som kan bita dig i tårna"

Hmm.. tur att det snart är helg i alla fall. Det börjar kännas behövligt. Fast det hade varit en väldigt rolig skylt att sätta upp.

onsdag 9 juni 2010

Trend som försvann?

Satt framför tv:n idag och kom bara från ingenstans att tänka på anusblekning. Vad hände med den trenden? Man har liksom inte hört något om det på jättelänge. Nu när alla ska fixa intimdelar inför baddräkt säsong med bikinilinje här och vaxat bröst där och speedos och tanga och gud vet allt, men ingen anusblekning.

Är det inte nu när man går minimalt klädd och solen skiner klart från en blå himmel som det faktiskt kunde spela någon roll? Nu är väl enda chansen att det ska komma in och upp såpass mycket ljus att det faktiskt syns någon skillnad?

Själv har jag lite dålig koll då jag alltid haft min rumpa i originalskick. Har liksom aldrig känt att jag eller någon annan skulle bry sig eller tycka att det matchade bättre i en ljusare variant.

Och vilket jobb sen, stå och smeta blekmedel "mitt i prick" i rumpan på folk. Då trivs jag nog bättre med mitt eget konstruktörs jobb.

Men man ska inte förakta och förkasta allt bara för att man inte förstår sig på det. När Jörgen Lantz tog fram färggrafiken till datorn en gång i tiden fick han till svar:
"Vem ska använda det där? På en dator skriver man svarta bokstäver på en vit bakgrund (eller tvärt om) , det där med färg kommer aldrig någon att ha användning av mer än du"
Så han fick inte in några pengar på det. (senare gick amerikanska datortillverkare runt patentet och "blåste" Jörgen på alla stålars, när de insåg att färg var framtiden)

Vem vet, år 2034 kanske vi inte bara bleker rumphålet, vi kanske även kan färga det? I sådant fall ska jag färga mitt så det ser ut som en blomma, en prästkrage.

Sanning och verklighet

Det är rätt intensivt på jobbet just nu, långa dagar. Men roligt. Nu på förmiddagen har jag varit på en "Självmotivationsföreläsning". Den var faktiskt riktigt kul. Bäst gillade jag uttrycket:

"Det går inte att gnälla sig till en bättre stämning på arbetsplatsen"

Sen kan ni inte ana vad jag ska ägna en liten del av eftermiddagen åt. Av någon anledning har vårt företag blivit kontaktad av en stolle som uppfunnit en fantastisk maskin, som är att likna vid en växellåda. Enkelt går det ut på följande:

En elmotor på 1000w kopplas till in-axeln på den fantastiska maskinen/växellådan. På ut-axeln koppas en el-generator. Från generatorn hävdar nu uppfinnaren att det går att plocka ut 4000w.

För alla som inte är så inne i energiteknik kan jag meddela att det är totalt jätteomöjligt att få ut mer energi än vad du stoppar in i en process. Det normala vore att få ut 800w om man stoppar in 1000w eftersom det blir div. friktions förluster längs vägen.

Om det nu är så att han lyckats är han mångmiljonär på två röda sekunder, för han säger att han redan har tagit patent på grejerna. Han har liksom löst världens energiproblem. Och ändå envisas han med att vi ska testköra hans grejer eftersom vi är en stor elkonsument. Och han är envis. Han har redan blivit utskälld och ivägskickad av våra el-ansvariga. (skällningen fick han först när de sagt nej 4ggr och han inte lyssnat)

Så jag ska ägna en liten del av eftermiddagen till att visa vart hans energiberäkning går fel. Det var väldigt lätt. Det svåra är bara att presentera det så att han förstår. Jag tror jag ska rita några bilder i paint. bilder bruka funka. Hoppas jag. Det är ju egentligen inte mitt jobb att bevisa att folk utanför företaget sov på matte-lektionen.

måndag 7 juni 2010

Sång på hjärnan.... och bloopers med djur.

Ni vet hur det är. Man får en låt på hjärnan som inte går att "få bort". Såg ni på Grotesco med Henrik Dorsin när det gick på tv för någon gång sedan säkert flera år? Det gjorde inte jag. Men det hände väl att jag stötte på programmet när jag satt och zappade runt med fjärrkontrollen på kvällen.... bloopers med djur

En gång stötte jag på denna låt. Jag hörde aldrig hela, men refrängen fastnade på något vänster och har nu gått i min hjärna HELA dagen. HELA. Tra-la-la-la. tra-la-la-la, bloopers med djur. Tra-la-la-la, tra-la-la-la, tra-la-la-la, bloopers med djur. Och sen har det börjat om igen.... "bloopers med djur"

Till slut var jag tvungen att ge mig ut på Youtube för att få se hela, få lite mer text. Inte för att det hjälpte, jag hör fortfarande " Tra-la-la-la bloopers med djur" i mitt huvud. Jag hoppas det har gett sig till imorgon. Då ska jag hålla undervisning i CE-märkning och maskindirektivet.... och förhoppningsvis inga bloopers med djur.


söndag 6 juni 2010

Nationaldag

Hipp hipp hurra för Sverige!
Idag har det varit Sveriges nationaldag. Jag och min kära sambo har firat detta genom att försöka försvenska oss så mycket som möjligt harvi har bestämt vilken husvagn vi ska ha, beställt likadana träningsoveraller på postorder. Lyssnat på kramgoa låtar 14 med vikingarna, ätit knäckebröd med kalles kaviar, spelat bingolotto samt räknat alla hästar i vår dalahästsamling. Det sistnämnda var snabbt gjort för det visade sig att vi inte hade någon samling.

Så vi tog istället och monterade alla glasen i vårt växthus. Vi hade märkt upp alla rutor med färdigtryckta nummerlappar och sedan gjort en ritning vart alla glas satt. Vi var också så smarta att vi extra markerade rutor som kunde förväxlas, som 6 och 9. samt 66 och 99.

Tyvärr glömde vi bort 68 och 89, 69 och 96, samt att han som monterade alla rutor i ett svagt ögonblick med solen i ögonen förväxlade 48 med 43 vilket fick hans sambo att inventera samtliga fönster som låg utspridda på gräsmattan, fyra gånger. Men nu sitter alla rutor på plats, inte en enda gick i bitar. (Fast jag kan ge ett tips, använd handskar. Om man inte använder handskar och på kvällen ska strö lite flingsalt över maten, finns risken att det börjar svida pga en miljon små små skärsår).

Och invigning hade vi också. Inte så att vi planterade eller sådde något, vi har inte odlingsjord i växthuset än, men såna petitesser ska inte hindra en invigning, så vi sköt upp en flaska mousserande vin!

Nej, inte genom taket, genom dörren. Vi stod i växthuset och sköt ut. Nog för att jag är karl, men riktigt så dum är jag inte. Sen rullade vi fram grillen och grillade svensk oxfilé och mumsade
med sås och klyftpotatis.

En riktigt lyckad nationaldag enligt mening. Även om jag kände mig lite blåst nu när vi faktiskt gjort nationaldagen till en officiell ledig dag, och så landar den in på en söndag. hmmm nu var vi där igen. I-lands problem.

Annorlunda lördagsnöje

Idag har vi varit ute i trädgården hela dagen. Nu började dagen i och för sig först vid tio-tiden i förmiddags, men efter det har jag bara varit inne för två matintag. Förutom nu då när jag när jag gått in för kvällen duschat, borstat gaddarna och snart ska "snutta kudden"

Men det var faktiskt inte tänkt att bli en heldag, det bara blev så. Men jag undrar vad grannarna tänkte när de gick förbi vårt hus viss 22:10 ivkäll. De hade varit på stor födelsedagsfest och var uppklädda. Jag var inte uppklädd. Jag stod i jeans och gummistövlar och spettade bort gammalt betongfundament till en uteplats som inte använts på över tio år.

Har man verkligen inget bättre att göra på en lördagskväll? Grannarna måste ju tro att vi är trädgårdsnarkomaner. Men det är vi ju inte egentligen. Det enda jag vill egentligen är att min sambo inte ska hitta på fler projekt i sommar och att vi skaffar en hammock till min semester. I den ska jag ligga och dricka öl. Hela semestern. Då ska de få se på en mer "normal" granne.

lördag 5 juni 2010

Tecken

Min bror har varit här på besök. Vi är lite lika till utseendet, men väldigt olika till personligheten. Tex är han inte det minsta ingenjörig, han är mer humanistisk. Han jobbar på ett gruppboende för folk som inte ha alla hästar hemma, inte samtidigt i alla fall. Någon dag tror jag att han kommer bli en väldigt bra chef, eftersom han dagligdags jobbar med vuxna som beter sig som barn.

Vissa av folket på gruppboendet har svårt med att tala. Då använder man teckenspråk. Vad jag inte visste vara att för folk som inte kan lära sig vanligt teckenspråk finns ett förenklat teckenspråk. Och det är ju bra. Men det kan ställa till det.Tex tecknet för "köpa" är att slå med höger knytnäve i vänster skålade hand två ggr.

Brorsan sa: Tänk dig att du är på torget med en kille som ser helt normal ut men som inte kan kommunicera får för sig att han ska köpa godis utav en av torghandlarna, och ( sedan blir arg för att vi säger att han inte för köa godis annat än på lördagar) argt repeterar tecknet för köpa hela tiden. Folk tror ju att han muckar gräl med allt och alla. Och allt han ville var köpa en liten karamell.

Jag tror det är sånt som kallas kommunikationsmiss.

torsdag 3 juni 2010

Hjärnan avstängd.

Jag brukar börja mina dagar på jobbet med att kolla mejlen och ta en kopp kaffe. Dagens första och enda mejl var skickat till mig tidigare på morgonen och innehöll följande tex:Snälla! Scanna och mejla mig deltagarlistan/E. Deltagarlistan hade jag från gårdagens möte liggandes på mitt skrivbord.

Våra kopiatorer är sånadär multimaskiner som kopierar, scannar, skriver ut, faxar och även mejlar. Jag har 14 steg till kopiatorn märkte jag idag. Jag går och lägger deltagarlistan i kopiatorn, trycker på scannerknappen, maskinen rasslar, jag tar mitt original och går till min dator.

Men, ingen scannad fil. Jag reser på rumpan och gör om hela proceduren igen. Kommer tillbaka, ingen fil finns. Jag går då en tredje vända och testar och mailar deltagarlistan till mig själv. Då kommer den att bli i elektroniskt format och jag kan skicka den vidare.

När jag har mailat färdigt hittar jag två utskrivna papper med min deltagarlista på. Det är automatutskrivna felrapporter om att scanningen misslyckades.
-Jotack, jag har märkt det.. muttrar jag.
Jag sätter mig vid min dator finner jag inget mejl fått från kopiatorn. Typiskt! Jag går till kopiatorn igen och hittar en tredje felrapport utskriven.

Jag går till mitt kontor och försöker skriva ut ett dokument. Kanske kommunikationen fungerar åt andra hållet. Men efter en tur till skrivaren förstod jag att det gjorde den inte. Frustrerande!
Men, jag kan ta tag i saker och lösa problem, jag lyfter min telefonlur och ringer dator-supporten.

I telefonen:
-Hej, det är datorsupporten.
-Hej, Gustav på avdelning XX här. Jag undrar om det är några störningar i nätverket idag för jag får inte skrivaren/kopiatorn att fungera som den ska, verkar vara något tjall med nätverks kommunikationen. (jag drog till med nätverksstörningar och kommunikation för att verka lite intelligent)
-Nej, ni har inga störningar vad jag vet. Svarar datorkillen. Har du kollat närverkssladden samt att slå av och på skrivaren?

.... Det där är min replik när mamma ringer och har fel på sin dator..... fatta hur nedlåtande det känns att själv få den i luren direkt på morgonen.

-Eh... just ja.. (får jag ur mig, killen i andra änden skrattar lite). Du, jag kollar saldden och startar om lite så ringer jag efter lunch igen om den inte startar...ok?
Ok.. skrattar datorkillen tillbaka.

Jag startar om skrivaren. Sen funkar den. Jag testar med att scanna min deltagarlista. Det gick bra. Jag sätter mig vid datorn och mejlar iväg den. Från start till slut har det tagit mig 35minuter att scanna den där jäkla listan. Det är tur att man har månadslön och inte betalas per uppdrag.

Situationskontroll

Idag har jag haft utbildning. Inte så att jag har suttit i skolbänken, utan jag har stått framme vid tavlan och utbildat andra. Ämnet var CE-märkning. Kan ni tänka er något mer hisnande och spännande.

Som undervisnings- stöd använde jag naturligtvis powerpoint. Powerpoint är precis som gamla OH, fast utan plastfilm, utan allt finns i datorn, enkelt och smidigt (när det funkar). Tyvärr lite för smidigt. Ni som läser min blogg ofta vet att jag slarvar, missar en bokstav här eller där. Vissa har öga för att se fel, men det har inte jag, särskilt inte är jag själv har skrivit texten, för då läser jag inte alls. Min hjärna tycker det är onödigt att läsa något när jag redan vet vad där står. (Inte lathet, effektivitet kallas det.)

Presentationen idag var på över hundra bilder. När jag är någonstans på bild 47 får jag en kommentar (en äldre högre chef):
-Lustig stavning på "anpassning".
Jag stannar upp i min presentation och tittar på hur jag har stavat. Joivisst, "anapassing" står det. Pinsamt. Över fyra år på högskola och jag kan inte stava rätt trots rättstavnings program. Det är säkert fel på fler ställen. Jag borde kollat bättre.

Men, jag tänker inte låta mig slås ned av det. Jag kontrar:
-Ok, vi är på bild 47 och först nu börjar du hitta stavfel, vad har du gjort hela morgonen? sovit? När jag hade genrep med två kollegor i förrgår var antalet stavfel vid det här laget tvåsiffrigt.
Ett visst finss går genom lokalen. Mannen som påpekat felet skrattar också.

Jag säger som Arne Anka: "Anfall är bästa försvar"!

tisdag 1 juni 2010

Sommartillbehör

Hela vintern har jag gått och längtat efter sommaren. Grilla, skaffa t-sirtbränna, laga gräsklipparen, dricka kaffe ute, gräva i trädgården. Mördarsniglar visste jag att vi skulle få, men sånt kan jag leva med (elektricitet), men jag hade helt glömt bort myggen.

Idag skulle det grejas med grundstommen till växthuset och detta ligger förstås helt i lä vid häcken. Och de små elaka jävlarna måste varit helt utsvultna, för de var på mig som likt damer kring fyndkorgen på Lindex mellandagsrea.

Fick de inte flyga in i örat försökte de flyga in i näsan eller sticka mig i nacken. När jag tillslut var färdig var jag så full med mygg-lik i håret och nacken att jag var tvungen att duscha. Det här nämndes det aldrig något om i besiktningen vid husköpet, trots att det fanns en rad för skadeinsekter i protokollet.

Jag ska minsann reklamera och tala med mäklaren. 10% vill jag ha tillbaka för sveda, värk, kli och omkostnader (folköl*) i samband med skadeinsekter. Jag tänker hävda "undanhållande av viktig information".

Jag tror jag ska börja röka, det håller myggen borta! Ont ska med ont fördrivas!

*(Folköl är alltid en omkostnad vid trädgårdsarbete, men det behöver ju inte mäklaren få reda på)